Gündem

36 yıllık bina çöktü, gözler İstanbul'daki yapılara çevrildi; "3 bin tane böyle bina olduğunu tahmin ediyoruz"

02 Haziran 2024 15:13

İstanbul Küçükçekmece Kartaltepe Mahallesi'nde dört katlı bir bina çöktü. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki'nin aktardığına göre yapımında deniz kumunun kullanıldığı, kaçak 1,5 kat çıkılan 1988 yılı yapımı binanın enkazından 8 kişi yaralı olarak kurtarıldı. Yaralılardan ikisinin durumunun ağır olduğu aktarıldı. Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremleri hafızalarda yer edinirken, yaşanan olay beklenen büyük Marmara depremini hatırlattı, İstanbul’daki yapı durumunu da bir kez daha tartışmaya açtı.

Arama kurtarma çalışmalarının sürdüğü bölgeye gelerek incelemelerde bulunan İstanbul Arel Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Fatih Alan binanın enkazına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Alan, “Bilhassa 2000 yılı öncesi yapıları tek tek kontrol etmemiz gerekiyor. Eğer çürükse yıkmamız, sağlamsa da plaket vermemiz gerekiyor. Çünkü çok az çıkıyor. Bizim laboratuvarlara da bir sürü bina geliyor incelemesini yapıyoruz. Yüzde 95 gibi büyük bir rakamda binalar depreme dayanıksız çıkıyor. Deprem bile gerekmeden yıkılabilen binalarımız var. İstanbul’da hemen hemen her sene 2-3 tane böyle olay yaşamaktayız. İstanbul’da 2 bin 3 bin tane binanın böyle olduğunu tahmin etmekteyiz. Bunlar saatli bomba gibi ne zaman patlayacağı belli olmayan fakat zamanı gelince de böyle facialara sebep olan bir durumla karşılaştırıyor" ifadelerini kullandı.

TIKLAYIN - İstanbul'da bina çöktü: 1 kişi hayatını kaybetti, enkazda kalan 8 kişi yaralı olarak kurtarıldı

TIKLAYIN - İstanbul’da çöken 36 yaşındaki binadan ve kurtarma çalışmalarından kareler