Gündem

İstanbul'da bina çöktü: 1 kişi hayatını kaybetti, enkazda kalan 8 kişi yaralı olarak kurtarıldı

Yapımında deniz kumunun kullanıldığı 1988 yılında yapılan binaya kaçak 1,5 kat çıkılmış

02 Haziran 2024 09:05

T24 Haber Merkezi

İstanbul Küçükçekmece Kartaltepe Mahallesi'nde dört katlı bir bina çöktü. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki'nin aktardığına göre yapımında deniz kumunun kullanıldığı,  kaçak 1,5 kat çıkılan 1988 yılı yapımı binanın enkazından 8 kişi yaralı olarak kurtarıldı. Yaralılardan ikisinin durumunun ağır olduğu aktarıldı. Olay yerinde ekiplerin enkazdaki dinleme çalışmaları sürerken bir kişinin yaşamını yitirdiği duyuruldu.

Çöken binanın enkazından 12 saat sonra bir köpek canlı olarak kurtarıldı. 

İstanbul Valisi Davut Gül, 1988 yılında yapılmış binanın bilinmeyen bir nedenle yıkıldığını söyledi.

Binanın sahibi olduğu belirlenen H.M.G. gözaltına alınarak, polis ekiplerince emniyete götürüldü. Yine soruşturma kapsamında yıkılan binanın altındaki dönerci dükkanının sahibi olduğu belirlenen Ö.A.D. de polis ekiplerince gözaltına alındı.

Küçükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma soruşturma başlattı. Bir başsavcı vekili ile 2 cumhuriyet savcısının görevlendirilirken, Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından görevlendirilen 3 kişilik bilirkişi ekibi de kusur tespiti için incelemelerde bulunacak.

Araçların saniyelerle kurtulduğu anlar kamerada

Binanın çökme anı!

Çöken bina park halindeki araçların üzerine yıkılırken, yoldan geçen belediye otobüsünde de hasar oluştu.

 

1 kişi kendi imkanlarıyla enkazdan çıktı

Bina çöktükten sonra ise bir kişinin kendi imkanlarıyla enkazdan çıktığı ve ekiplere içeride kalanlarla ilgili bilgi verdiği belirtildi. Ekipler enkazdan iki kişiyi yaralı çıkardı.

Valilik'ten açıklama 

İstanbul Valiliği'nden yapılan yazılı açıklamada "02.06.2024 Pazar günü saat 08.40 sıralarında Küçükçekmece İlçesi Kartaltepe Mahallesi Belediye Caddesi ile Geçit Sokağın kesişim noktasında bulunan üç katlı bina çökmüştür. Olay yerine çok sayıda AFAD, arama kurtarma ve sağlık ekibi sevk edilmiştir" ifadeleri yer aldı.

Vali Davut Gül, enkaz alanına geldi

İstanbul Valisi Davut Gül, “İki kişinin daha göçük altında olduğu söyleniyor. Bize ulaşan şuan itibariyle ölüm tespiti yok. 7 kişinin 2’si biraz daha ağır” bilgisini paylaştı.

Çöken binanın enkazından çıkarılan kişi konuştu: Yatakla dolabın arasına girmenin önemini gördüm

Enkaz altından çıkarılan Korkut Yılmaz, yaşadıklarını anlattı.

Enkazdan çıkarılan Korkut Yılmaz "7 8 kişiydik. Bina sabah erken saatlerde çöktü. Hafif bir sarsıntı duyduk. Sonra çöktü. Ben yatakla dolabın dolabın arkasına atmıştım kendimi, sonra geri geri çıktım. Köpeğim vardı. O içeride kaldı. Üst kattaki insanlardan da bazıları çıktı. Bazıları enkazda kaldı. 4 katlı binaydı. Bir risk taşımıyordu. Alt kat dükkan onun üzerinde ofisim vardı. Bir üst katta da evim vardı. 10 dakika sonra hemen polis ekipleri ve ambulanslar geldi. Ellerim ve bacaklarımda yaralar var. Komşular kıyafet verdiler giydim. Ara kattaydım. Yatakla dolabın arasına girmenin önemini gördüm" dedi.

İmamoğlu'ndan ilk açıklama

İBB Başkanı İmamoğlu, Küçükçekmece'deki çöken binaya ilişkin sosyal medya hesabından açıklama yaptı. İmamoğlu'nun açıklaması şöyle:

"Küçükçekmece Kartaltepe Mahallesi’nde meydana gelen bina çökmesine itfaiye ekiplerimizin müdahalesi devam ediyor. Şu ana kadar 4 vatandaşımız sağ olarak kurtarıldı. Çökme sebebiyle ilgili inceleme kurtarma faaliyetleri sonrası detaylı şekilde yapılacak. Geçmiş olsun."

Sağlık Bakanı Koca'dan yaralıların durumuna ilişkin açıklama

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Bu sabah İstanbul Küçükçekmece’de bir binada meydana gelen göçükte saat 09.35 itibariyle 7 yaralı olduğunu tespit ettik. 5 yaralı hastaneye nakledildi, 2 kişi tedaviye ihtiyacı olmadığını belirttiler. Olay yerine 15 Ambulans ve 5 UMKE Timi görevlendirilmiştir. Olaydan etkilenenlere geçmiş olsun dileklerimi sunuyorum" açıklamasını yaptı.

İBB İtfaiye Daire Başkanı Remzi Albayrak: 1 kişi yaşamını yitirdi 

NTV yayınına katılan İBB İtfaiye Daire Başkanı Remzi Albayrak, bir kişinin yaşamını yitirdiğini söyledi. Albayrak, "Canlı olarak irtibat kurduğumuz bir kişi var. Eks diye düşündüğümüz bir kişi daha var. Onun da çalışmalarını birazdan burayı boşaltıp K9 köpekleri marifetiyle yerini belirlemeye çalışacağız." diye konuştu.

Soruşturma başlatıldı

Küçükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan yapılan açıklamada "02.06.2024 tarihinde saat 08:40 sularında, Küçükçekmece ilçesi Kartaltepe Mahallesi Belediye Caddesi üzerinde bulunan 4 katlı binanın henüz belirlenemeyen bir nedenle çökmesi olayı ile ilgili Cumhuriyet Başsavcılığımız tarafından derhal soruşturma başlatılmıştır. Soruşturma kapsamında; 1 Başsavcı Vekili ile 2 Cumhuriyet Savcısı görevlendirilmiş olup, olay yerine intikal ettirilmiştir. Arama kurtarma çalışmalarının bitimine müteakip, Cumhuriyet Başsavcılığımız tarafından görevlendirilen 3 kişilik bilirkişi ekibi kusur tespiti için incelemelerine başlayacaktır. Soruşturma titizlikle devam etmektedir" ifadeleri yer aldı.

Valilik: Son kişi de yaralı kurtarılmıştır

İstanbul Valiliği, enkazdaki son kişinin de yaralı olarak kurtarıldığını duyurdu:

"Küçükçekmece'de çöken binanın enkazında kalan son kişi de yaralı olarak kurtarılmıştır. Olayda 1 kişi hayatını kaybetmiş, 8 kişi de yaralanmıştır. Enkazda an itibariyle kalan şahıs bulunmayıp arama kurtarma ekiplerinin enkazda dinleme çalışmaları devam etmektedir."

Kaçak 1.5 kat çıkılmış, deniz kumu kullanılmış

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, “İlk incelemelerimiz neticesinde binanın 36 yıl önce inşa edildiği, daha sonra 1,5 kat kaçak olarak eklendiği tespit edilmiştir. Yerinde yapılan ilk incelemelerde 1988 yılında inşa edilen binanın, mimarlık ve mühendislik standartlarına uyum sağlanmadan inşa edildiği, yapımında deniz kumu kullanıldığı ve daha sonraki süreçlerde binanın statiğini bozacak müdahalelerin yapıldığı anlaşılmıştır” dedi.

Bina sahibi gözaltında

Küçükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan yapılan açıklamada "02 Haziran 2024 tarihinde saat 08:40 sularında, Küçükçekmece ilçesi Kartaltepe Mahallesi Belediye Caddesi üzerinde bulunan 4 katlı binanın henüz belirlenemeyen bir nedenle çökmesi olayı ile ilgili Cumhuriyet Başsavcılığımız tarafından derhal soruşturma başlatılmıştır. Soruşturma kapsamında; 1 Cumhuriyet Başsavcı Vekili ile 2 Cumhuriyet Savcısı görevlendirilmiş olup, olay yerine intikal ettirilmiştir. Arama kurtarma çalışmalarının bitimine müteakip, Cumhuriyet Başsavcılığımız tarafından görevlendirilen 3 kişilik bilirkişi ekibi kusur tespiti için incelemelerine başlayacaktır. Soruşturma titizlikle devam etmektedir" ifadeleri yer aldı. Küçükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı taksirle

Yine soruşturma kapsamında yıkılan binanın altındaki dönerci dükkanının sahibi olduğu belirlenen Ö.A.D. de polis ekiplerince gözaltına alındı.

“Kentsel dönüşüme sokmak istemedi” iddiası

Olay yerine gelen ve çöken binanın bitişiğindeki binanın sahibi olduğunu belirten kişi, kendi binalarının kentsel dönüşüm sürecinde olduğunu, yıkılan binanın ise sahibiyle daha önce iletişime geçtiklerini ifade ederek, "Biz kendi binamızı komple boşaltmış ve tahliye etmiştik. Elektriği doğalgazı kesilmişti. Bugünlerde de kendi binamızı yıkacaktık. Bu talihsiz olay denk geldi. Biz kendi binamızı kentsel dönüşüme sokmadan önce oranın (çöken binanın) sahibi Murat Bey’le görüştük. Murat Bey kendisi, binayı kendi özel sebeplerinden dolayı yıktırmak istememişti. Kentsel dönüşüme sokmak istemedi. Ondan dolayı tabi bizler de müdahale edemedik bina sahibi olması münasebetiyle. Ama, bugün böyle talihsiz bir olay yaşandı. Geçmiş olsun diliyorum" dedi.

“Enkaz kaldırma çalışmaları başladı"

Çevresine şeritler çekilerek güvenlik önlemleri alınan olay yerinde, çalışmalar devam ediyor. AFAD, çevre belediyeler ve gönüllü arama-kurtarma ekipleri; yaralılar çıkarıldıktan sonra da bir süre boyunca enkaz altında ‘sessiz arama’ gerçekleştirdi. Tedbiren gerçekleştirilen bu arama faaliyetleri sonrasında, enkazın kaldırılması çalışmalarına başlanıldı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ise çevredeki 3 binanın ilçe belediyesince boşaltıldığı, 5 binada daha ise boşaltma kararı alındığı bilgisini paylaştı. Enkazdan kurtarılan yaralıların; Biruni Üniversitesi Hastanesi, İstanbul Tıp Fakültesi Hastanesi, İstanbul Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi, İstanbul Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi ile Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesine sevk edildikleri öğrenildi.

Binanın çökmeden önceki fotoğrafı

"6 Şubat'ta canımızın yandığı gibi bir daha canımızın yanmasını istemiyoruz"

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'nın konuya ilişkin açıklaması şöyle: 

"4 Haziran'da göreve başladık. Kentsel dönüşüm diyoruz. Kentsel dönüşümle ilgili Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatlarıyla, destekleriyle Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımızın açıklamış olduğu Yarısı Bizden Kampanyası'nı duymayan İstanbullu kalmadı. Sadece İstanbul’la da ilgili değil Marmara bölgesiyle de ilgili. Biz depremlere karşı dayanımı olmayan enkazda gördüğümüz gibi bir tablo görmek istemiyoruz. Tedbir almak istiyoruz birlikte yapmak istiyoruz bunu. Elbirliğiyle devlet millet el ele yapmak istiyoruz. 6 Şubat'ta canımızın yandığı gibi bir daha canımızın yanmasını istemiyoruz."

"Devlet-millet el ele yapmak istiyoruz"

Bakan Yerlikaya, "Tedbir almak istiyoruz, devlet-millet el ele yapmak istiyoruz. 6 Şubat'taki gibi bir daha canımız yansın istemiyoruz. Beklemeyin lütfen , lütfen durmayın. Lütfen! Hükümetimizin açmış olduğu imkanlardan faydalanın. Elinizin ucunda duruyor. Yarısı Bizden kampanyasının ne kadar güçlü hale geldiğini lütfen görün. Canımız yanmasın" ifadelerini kullandı.