Gündem

350 firmaya Kürtçe hizmet başvurusu: Audi ve TOGG'dan yanıt

Avukat Bişar Alınak, Kürtçenin dil seçeneklerinde bulunmamasının uluslararası sözleşmelere aykırı olduğunu belirtti

13 Aralık 2024 09:43

Güncelleme: 13 Aralık 2024 10:15

Yerli ve yabancı 350 firmaya, sundukları hizmetlere Kürtçeyi eklemeleri için başvuruda bulunuldu. Bu firmalar arasında Audi, TOGG, sosyal medya platformları X ve Facebook, Android, iOS, Vestel, Arçelik, telekomünikasyon şirketleri, bankalar, gıda ve giyim markaları, havayolu şirketleri yer aldı.

"Hizmetlerinizde 60 milyon nüfusun dili Kürtçe yok"

Avukat Bişar Alınak, firmalara gönderdiği dilekçede Kürtçenin dil seçeneklerinde yer almamasını eleştirerek, bunun yaklaşık 55-60 milyon kişinin günlük yaşamını etkilediğini belirtti. Alınak, “Markanızın resmi internet sitesinde yaklaşık 55 - 60 milyon nüfusa sahip Kürtlerin günlük iletişimlerini yürüttüğü, çalışma hayatını idame ettiği anadili Kürtçenin bir seçenek olarak sunulmadığını üzülerek görmüş bulunmaktayız” dedi.

Alınak, görsel ve sesli içeriklerde Kürtçenin bulunmamasının "eşit muamele ilkesi"ne aykırı olduğunu vurguladı ve bu eksikliğin çocuklar, özel gereksinimli bireyler ve nöro-çeşitlilik spektrumundaki kullanıcılar için zorluklar doğurduğunu ifade etti.

Uluslararası sözleşmelere aykırılık

Kürtçenin dil seçeneklerinde bulunmamasının, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi gibi uluslararası sözleşmelere aykırı olduğunu belirten Alınak, firmalardan bu eksikliğin giderilmesini talep etti.

İlk yanıt Audi'den geldi

Başvurulara dönüş yapan ilk firma Audi oldu. Çeşitlilik ve kapsayıcılık vurgusu yapılan cevapta, "Ekonomik sebeplerden dolayı ürün ve hizmetlerimizde tüm dünya dillerini dikkate almamız mümkün olmamaktadır. Bu nedenle, sunduğumuz diller konusunda en yüksek talebe sahip olan pazarlara ve dünya genelinde en çok konuşulan veya anlaşılan dillere odaklanıyoruz" denildi.

Bu açıklamanın ardından Alınak, Audi'nin hizmet verdiği diller arasında Danca, Slovakça, İsveççe gibi Kürtçeden az konuşulan dillerin bulunduğunu belirtti ve "Markanızın güncel olarak hizmet sağladığı dil seçenekleri arasında, talep ettiğimiz dil Kürtçeyi konuşanların sayısının yakınından dahi geçmeyecek nüfuslara sahip ülkelerin dilleri mevcut" ifadeleriyle yeni bir ileti gönderdi.

Alınak, Audi'nin dil seçeneklerinde Kürtçeye yer vermemesinin ekonomik gerekçelerle açıklanamayacağını belirterek, "Bu tablo karşısında, dünyada 60 milyonu aşkın kişinin anadili olan Kürtçenin, ürün ve hizmetlerinizin sunumunda seçenek olarak yer alan dillerden biri olmamasının ekonomik sebeplerle her pazar için dil seçeneği sunamama gerekçesi ile açıklanması mümkün görünmüyor" dedi.

Togg da cevap verdi

TOGG ise, sundukları hizmetlerde yalnızca Türkçe ve İngilizce bulunduğunu belirterek, Kürtçe dil seçeneğine dair taleplere ilişkin açıklama yaptı.

Alınak, "Devlet ambargosuyla yasaklanan, engellenen Kürtçe dili için sivil bir çalışma yürütmekteyiz. Diller de insanlar ve kültürler gibi yaşayan varlıklar, kullanıldıkça gelişir, değişir ve varlıklarını devam ettirirler. Hangi ülkede yaşıyor olurlarsa olsunlar Kürtler de kültürlerini anadilleri olan Kürtçe üzerinden aktarmak, ana dilleri ile yaşayabilmek, hizmet alabilmek haklarına sahipler" diyerek bu konuda çabalarının süreceğini belirtti.

Gazete Duvar