Aydın Doğan Vakfı tarafından, her yıl kültür, sanat, edebiyat ve bilim alanlarında, başarıya ulaşmış kişileri ödüllendirmek amacıyla düzenlenen ve Türkiye’nin en saygın ödüllerinden biri olarak kabul edilen ‘Aydın Doğan Ödülü’, bu yıl 2 Kasım Çarşamba akşamı gerçekleşen ödül töreniyle seramik sanatçısı Alev Ebüzziya’ya verildi.
Törende açılış konuşmasını Aydın Doğan Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ yaptı. Yalçındağ; “Alev Ebüzziya, Anadolu’da neredeyse 10 bin yıldır var olan bir geleneği ve Anadolu medeniyetlerinin izlerini eserlerine taşıyan bir sanatçı. Seramik üretimini, 60 yılı aşkın süredir, büyük bir sabır, sebat ve tutarlılıkla sürdüren, köklerinden aldığı ilhamla, kendine has güncel ve zamansız bir dil geliştiren hem Türkiye’de hem dünyada meslektaşlarına esin kaynağı olan, kendisine yakıştırılan ‘tılsımlı çanakların yaratıcısı’ sıfatını fazlasıyla hak eden bir sanatçı. Aydın Doğan Ödülü’nü kendisine takdim etmenin gurur ve mutluluğunu yaşıyoruz” dedi.
Ebüzziya ödülünü, iş, sanat, siyaset ve medya dünyasından birçok davetlinin hazır bulunduğu törende, Aydın Doğan Vakfı Yönetim Kurulu Başkan Vekili Vuslat Doğan Sabancı’nın elinden aldı.
2 Kasım Çarşamba akşamı Hilton İstanbul Bosphorus’ta düzenlenen törene Aydın Doğan Vakfı Kurucusu ve Onursal Başkanı, Doğan Holding Onursal Başkanı Aydın Doğan ve eşi Aydın Doğan Vakfı Onursal Başkan Vekili Sema Doğan, Aydın Doğan Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, Aydın Doğan Vafkı Yönetim Kurulu Başkan Vekili Vuslat Doğan Sabancı, Hüsamettin Özkan, Asuman ve Namık Kemal Zeybek, Mehmet Ali Yalçındağ, Bülent Eczacıbaşı, İnan Kıraç, Caroline Koç, Özcan Sabancı, Zafer Mutlu, Cem Boyner, Ümit Boyner, Altan Öymen, Nevzat Sayın, Seyhun Topuz, Cem Kozlu, Cem Duna, Hüsamettin Koçan, Tayfun Bayazıt, Agah Uğur, Kaya Erdem, Berna Tokar, Faik Açıkalın, Doğan Şentürk, Sedat Ergin, Ertuğrul Özkök, Doğan Akın, İsmail Küçükkaya, Mehmet Y. Yılmaz’ın da aralarında bulunduğu kültür sanat, medya ve iş dünyasından birçok isim katıldı.
Aydın Doğan Vakfı Yönetim Kurulu, 2022 Aydın Doğan Ödülü’nü işlerinde Türkiye’nin zengin tarihi ve Anadolu medeniyetlerinin izlerini taşıması, çanaklarında kullandığı renk, form ve motiflerde yöresel izler barındırması, köklerinden aldığı ilhamla, kendine has geliştirdiği güncel ve zamansız diliyle seramik sanatında örnek teşkil etmesi ve 60 yılı aşkın süredir büyük bir tutarlılıkla sürdürdüğü üretimiyle hem Türkiye’de hem dünyada sanatçılara ilham vermesi nedeniyle sanatçı Alev Ebüzziya’ya verilmesini kararlaştırıldı.
26. Aydın Doğan Ödülü’ne değer bulunan Alev Ebüzziya yaptığı konuşmada; “Gazeteci bir aileden geldiğim için bu ödülün benim için özel bir anlamı var. Mükemmelliği aradığım çok yazıldı. Mükemmelliğin sıkıcı olduğunu düşünüyorum, derdim titreşimi olan işler üretmek. Bu uzun yolda sabır, ısrar, kuşku ve özeleştiri peşimi bırakmadı. Kullandığım renkler hep bir ihtiyaçtan kaynaklandı. Mavileri zor bir dönemden geçerken yapmaya başlamıştım. Ege Denizi’ni özlediğim için değil, rahatlatıcı bir renk olduğu için maviyi içgüdüsel seçtiğimi fark ettim. Benimle birlikte renkler de değişti. Kırmızıları yapmaya başladığımda bir dostum ‘Artık o olgunluğa geldin!’ demişti. Aydın Doğan Vakfı ödülüne layık görülmenin sevinci ve gururunun yanı başında bana bir sorumluluk da getirdiğini unutmayacağım” ifadesini kullandı.
Aydın Doğan Ödül Töreni’nde, fotoğraf sanatçısı Alp Sime tarafından çekilen, Aydın Doğan Ödülü alanların portre fotoğraflarının yer aldığı özel sergi ve Çellist Nil Kocamangil ve Piyanist Cem Babacan’nın mini konseri konuklar tarafından büyük beğeniyle izlendi.
Tılsımlı çanakların yaratıcısı: Alev Ebüzziya
Alev Ebüzziya Siesbye (1938, İstanbul), 1956-1958 yılları arasında İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’nde heykel eğitimi aldı. Höhr-Grenhausen’daki bir seramik fabrikasında ve İstanbul Eczacıbaşı Sanat Atölyesi’nde çalıştı. 1963’te Kopenhag’a yerleşti ve Royal Copenhagen (Danimarka Kraliyet Porselen Fabrikası) için özgün tasarımlar yapmaya başladı. Ebüzziya, ilk atölyesini 1969’da Kopenhag’da kurdu ve ilk kişisel sergisini 1971’de Galerie Birkdam’da açtı. 1987’de, bugün halen ikamet ettiği Paris’e taşınan sanatçının 2002 yılında Türk İslam Eserleri Müzesi ve Kopenhag Dekoratif Sanatlar Müzesi’nde retrospektif sergileri yapıldı. Birçok ödüle layık görülen sanatçının eserleri Museum of Decorative Arts (Kopenhag), Museum Boijmans Van Beuningen (Rotterdam), City Museum (Helsingborg), National Museum (Stockholm), Kunstgewerbemuseum (Köln), Victoria and Albert Museum (Londra), Kunst Museum (Aarhus), Kestner Museum (Hannover), Danish State Art Foundation (Kopenhag), Museé Bellerive (Zürih), Coburg Museum (Coburg), Los Angeles County Museum of Art (Los Angeles), Museé des Art Décoratifs (Paris), Kunstindustrimuseum (Oslo), Princessehof Museum (Leuwarden), Royal Scottish Museum (Edinburgh), Ulster Museum (Belfast) gibi kurumlarda sergilendi. Duayen sanatçının binlerce yıldan beri var olan çanak formuna kendi üslubuyla yeni bir soluk kattığı eserleri, bugün pek çok uluslararası müze koleksiyonunda yer alıyor.
Aydın Doğan Ödülü hakkında
Aydın Doğan Vakfı tarafından, Vakfın Kurucusu ve Onursal Başkanı Aydın Doğan adına 26 yıldır verilen Aydın Doğan Ödülü, kültür, sanat, edebiyat, bilim alanında dünya çapında örnek çalışmalar yapan kurumları veya kişileri ödüllendirmek amacını taşıyor. Vakfın da temel amaçlarından olan, gelecek kuşakları eğitmek ve onlara örnek olacak başarıları özendirmeyi de kriterleri arasında yer veren Aydın Doğan Ödülü, bu nedenle çeşitli alanlardaki özverili çalışmaları, yaratılan birikimi ve bu birikimin gelecek kuşaklara aktarılmasını da önemsiyor.
Geçmişten günümüze Aydın Doğan Ödülü
1) 1997 Aydın Doğan Ödülü: Roman Adalet Ağaoğlu
2) 1998 Aydın Doğan Ödülü: Sosyal ve Beşeri Bilimler Prof. Dr. Doğan Kuban ve Prof. Dr. Emre Kongar
3) 1999 Aydın Doğan Ödülü: Görsel Sanatlar Ara Güler
4) 2000 Aydın Doğan Ödülü: Şiir Melih Cevdet Anday
5) 2001 Aydın Doğan Ödülü: Tarih Prof. Dr. İlber Ortaylı
6) 2002 Aydın Doğan Ödülü: Klasik Batı Müziği Ankara Devlet Konservatuarı
7) 2003 Aydın Doğan Ödülü: Arkeoloji Ord. Prof. Dr. Sedat Alp ve Prof. Dr. Altan Çilingiroğlu
Hizmet Ödülü: Türk Eskiçağ Bilimleri Enstitüsü ve Suna-İnan Kıraç Akdeniz Medeniyetleri Araştırma Enstitüsü
8) 2004 Aydın Doğan Ödülü: Türk Halk Müziği Yücel Paşmakçı
Hizmet Ödülü: İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Musikisi Devlet Konservatuarı ile Folklor Kurumu
9) 2005 Aydın Doğan Ödülü: Kent Mimarisi, Kent Dokusu
İzmir Konak Meydanı Düzenlemesi ve Kastamonu Tarihi Kent Dokusu İyileştirme Projeleri
10) 2006 Aydın Doğan Ödülü: Resim Adnan Varınca
11) 2007 Aydın Doğan Ödülü: Moda Tasarımı Özlem Süer ve Ümit Ünal
12) 2008 Aydın Doğan Ödülü: Heykel Seyhun Topuz
13) 2009 Aydın Doğan Ödülü: Tiyatro Genco Erkal
14) 2010 Aydın Doğan Ödülü: Sinema Nuri Bilge Ceylan
15) 2011 Aydın Doğan Ödülü: Türk Halk Müziği Mehmet Özbek
Hizmet Ödülü: Ege Üniversitesi Devlet Türk Musikisi Konservatuarı
16) 2012 Aydın Doğan Ödülü: Öykü Selim İleri
17) 2013 Aydın Doğan Ödülü: Türk Müziği Prof. Dr. Nevzad Atlığ ve Türk Musikisi Vakfı
18) 2014 Aydın Doğan Ödülü: Fotoğraf Ozan Sağdıç
Hizmet Ödülü: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi,
Fotoğraf Bölümü
19) 2015 Aydın Doğan Ödülü: Roman Orhan Pamuk
20) 2016 Aydın Doğan Ödülü T.C. Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD)
21) 2017 Aydın Doğan Ödülü: Resim Neş’e Erdok
22) 2018 Aydın Doğan Ödülü: Türk Halk Müziği Arif Sağ
23) 2019 Aydın Doğan Ödülü: Sinema Şener Şen
24) 2020 Aydın Doğan Ödülü: Deprem Araştırmaları İTÜ Avrasya Yer Bilimleri Enstitüsü
25) 2021 Aydın Doğan Ödülü: Sağlık Dr. Özlem Türeci ve Prof. Dr. Uğur Şahin
26) 2022 Aydın Doğan Ödülü: Seramik Sanatı Alev Ebüzziya
|