Yaşam

251 milyon dolarlık Bitcoin cüzdanının şifresini unuttu; sadece 2 şifre deneme hakkı kaldı

"Kendimi aptal gibi hissediyorum"

16 Şubat 2024 13:00

Stefan Thomas isimli bir girişimci 13 yıl önce satın aldığı 7002 bitcoinlik servetinin bulunduğu dijital cüzdanının şifresini hatırlayamıyor. Şifreyi bulmak için her yolu deneyen genç adamın sadece 2 tane deneme hakkı kaldı.

San Francisco'da yaşayan Stefan Thomas 13 yıl önce 7002 tane Bitcoin satın aldı. Ancak daha sonra dijital cüzdanının şifresinin yazılı olduğu kağıt parçasını kaybetmesi nedeniyle 251 milyon dolar değerindeki hesabına erişimini kaybetti.

Sadece 2 şifre deneme hakkı kaldı

Yıllar boyunca süren aralıksız çabalara rağmen Thomas, 10 şifre denemesinden 8'ini boşa çıkardı. Talihsiz milyonerin sadece 2 deneme hakkı kalmış oluyor.

Thomas konu hakkında itirafta bulunarak, "Şifremi kaybettiğim için kendimi tam bir aptal gibi hissediyorum" diye konuştu.

Genç adam bu kripto kabusunda yalnız değil. Binlerce yatırımcı, tahminen toplamda 150 milyar dolar değerindeki Bitcoin'in bulunduğu hesapların şifrelerini unuttuğu için onunla aynı kaderi paylaşıyor.

Çözüm arayan Thomas, mistik güçlere sahip olduğunu iddia eden bir "kahin"in kayıp şifresini ortaya çıkarma teklifini bile kabul etti.

Ancak umut azaldıkça, son çare olarak riskli yöntemler denenmeye de başlanıyor: Cüzdanın bulunduğu USB sürücüsünü sökmek ve elektron mikroskoplarını içeren karmaşık, pahalı tekniklere başvurmak.

Thomas ve niceleri için, kaybettikleri servetleri geri alma arayışı, kripto piyasasının yüksek riskli ve öngörülemez doğasını hatırlatıyor.

Genç yatırımcının kodu kırıp milyonlarının kilidini açıp açamayacağı ise belirsizliğini koruyor.