Kültür-Sanat

23. İstanbul Tiyatro Festivali ödül töreni yapıldı

Gecede Tiyatro Teşvik Ödülü ve Onur Ödülleri sahiplerini bulurken, festival sponsorlarına da teşekkür plaketi takdim edildi

16 Ekim 2019 17:00

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından Koç Holding Enerji Grubu Şirketleri sponsorluğunda 13 Kasım - 1 Aralık tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan 23. İstanbul Tiyatro Festivali kapsamında, etkinliklerin gerçekleştirilmesine katkıda bulunan kurum ve kuruluşlara plaketlerinin takdim edilmesi, Onur Ödülleri'nin verilmesi ve Gülriz Suriri & Engin Cezzar Tiyatro Teşvik Ödülü'nün sahiplerine iletilmesi amacıyla dün akşam Ses Tiyatrosu'nda bir etkinlik düzenledi. Düzenlenen gecede, Gülriz Suriri &Engin Cezzar Tiyatro Teşvik Ödülü, Tiyatro D22, Bam İstanbul ve Tiyatro BeReZe'ye takdim edildi. 

23. İstanbul Tiyatro Festivali'nin ödül gecesinin sunuculuğunu oyuncu Yiğit Özşener üstlendi. Gecenin açış konuşmasını İKSV Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı yaparken, konuşmasında festival aracılığıyla gençlerin kültür-sanata katılım ve erişimini artırmak için çalışmalar yürüttüklerini vurguladı. Ardından festival eş sponsorları Aygaz adına Genel Müdür Gökhan Tezel'e, Opet adına Genel Müdür Cüneyt Ağca'ya ve Tüpraş adına Genel Müdür İbrahim Yelmenoğlu'na İKSV Yönetim Kurulu Başkanı Eczacıbaşı plaketlerini verdi. Tiyatro Festivali'ne çeşitli alanlarda sponsorluk yapan çok sayıda kuruma da gecede teşekkür plaketi takdim edildi. 

Üç isme Onur Ödülü

23. İstanbul Tiyatro Festivali Onur Ödülleri bu yıl yazar, tiyatro oyuncusu ve yönetmen Ferhan Şensoy, sahne tasarımcısı Metin Deniz ve yönetmen Emmanuel Demarcy-Mota'ya verildi. Şensoy ve Deniz'in Onur Ödülleri İKSV Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı tarafından takdim edildi. Şensoy adına ödülü Ses Tiyatrosu Müdürü Mustafa Gültekin aldı. Demarcy-Mota'ya ödülü, 22 Kasım'da Ionesco Dosyası adlı oyunun, Theatre de la Ville tarafından festival kapsamında gerçekleştirilecek gösterisinden sonra sunulacak.

Gülriz Suriri & Engin Cezzar Tiyatro Teşvik Ödülü sahipleri belli oldu

İKSV'nin tiyatro sanatçısı Gülriz Sururi'nin bağışlarıyla 2018'de hayata geçirdiği Gülriz Sururi-Engin Cezzar Tiyatro Teşvik Ödülü, Tiyatro D22, Bam İstanbul ve Tiyatro BeReZe toplulukları arasında, bir sonraki prodüksiyonlarında kullanılmak üzere, sundukları proje bütçelerine oranlı olarak paylaştırıldı.

28 tiyatro, 78 gösterim

Gecede İstanbul Tiyatro Festivali Direktörü Leman Yılmaz festivalin programını tanıtan bir konuşma gerçekleştirdi. Yılmaz, şu ifadeleri kullandı: 

“13 Kasım-1 Aralık tarihleri arasında çok geniş bir yelpazede oyunlar, dans gösterileri ve performanslar izleyeceğiz. Bu yıl festival sahne sanatlarının farklı biçimlerini bir araya getiriyor. Kimi zaman izleyiciler oyun karakterine dönüşürken diğer taraftan gerçek hikâyeleri yine o hikâyelerin gerçek kahramanlarından dinleme fırsatı bulacak. Festivalde yurt dışından 12, Türkiye'den 16 olmak üzere 28 tiyatro, dans ve performans topluluğunun 78 gösteriminin yanı sıra Öğrenme ve Gelişim Programı kapsamında okuma tiyatroları, söyleşiler, atölye çalışmaları ve ustalık sınıfları gibi tamamı ücretsiz yan etkinlikler de gerçekleştirilecek. 2014 yılından bu yana festival programında yer alan ve yurt dışından profesyonellere yerli yapımlardan örnekleri izleme fırsatı veren Uluslararası Platform'un da 5'incisini gerçekleştireceğiz.”