Kültür-Sanat

23. İstanbul Tiyatro Festivali 13 Kasım'da başlıyor

Öğrenci biletlerinin 15 TL'den satışa sunulacağı festivalin biletleri, 14 Eylül'de satışa çıkıyor

03 Eylül 2019 16:02

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından düzenlenen 23. İstanbul Tiyatro Festivali, 13 Kasım - 1 Aralık tarihleri arasında tiyatroseverlerle buluşmaya hazırlanıyor. Festivalde, 12'si yurt dışından, 16'sı Türkiye'den olmak üzere 28 tiyatro, dans ve performans topluluğu, toplamda 78 gösterim gerçekleştirecek. Öğrenme ve Gelişim Programı kapsamında okuma tiyatroları, söyleşiler, atölye çalışmaları ve ustalık sınıfları gibi ücretsiz yan etkinliklerin de gerçekleşeceği festivalin, bu yılki kampanyası "hayat ters yüz" olarak belirlendi. 

Festivalde Genco Erkal'ın sanatta 60'ıncı yılı kutlanacak 

Türk tiyatrosunun değerli isimlerinden Genco Erkal, tiyatro yaşamının 60'ıncı, Dostlar Tiyatrosu'nun ise 50'nci yılını festivalin Öğrenme ve Gelişim Programı kapsamında gerçekleştirilecek sempozyumla kutlayacak. Sanatçı, festival kapsamında bir Nazım Hikmet uyarlaması olan "Yaşamaya Dair" oyununu, 1965 yılında ilk defa sahneye taşıdığı bir Gogol uyarlaması olan "Bir Delinin Hatıra Defteri" isimli eseri ve kendisinin uyarlayıp yönettiği tek kişilik performansı "Merhaba" isimli müzikli gösteriyi sahneleyecek. 

Onur ödülleri üç isme verilecek

23. İstanbul Tiyatro Festivali’nin Onur ödülleri bu yıl, yazar, tiyatro oyuncusu ve yönetmen Ferhan Şensoy'a, sahne tasarımcısı Metin Deniz'e ve yönetmen Emmanuel Demarcy-Mota'ya takdim edilecek.

Yazdığı ve sahnelediği oyunlarla dilin imkânlarının sağladığı mizah öğelerini kullanan ve güncel olaylara Türkçe'nin sınırlarını zorlayarak eleştiriler getiren Ferhan Şensoy, Türk tiyatrosunun güldürü geleneğinin ustalık nişanesi sayılan Kel Hasan Efendi’nin kavuğunu 1989’da Münir Özkul’dan almıştı. 

Metin Deniz, sanat yaşamı boyunca tiyatroda dekora, “dekorasyon” sözcüğünün çağrıştırdığı “süsleme” anlamından daha üstün bir anlam yüklenmesi gerektiğini savunarak, başta Fransa olmak üzre, İsviçre ve İngiltere'de sahne tasarımcılığı görevini çalışmalarını sürdürdü. 

Genç bir tiyatro yönetmeni olan Emmanuel Demarcy-Mota, La Comédie de Reims, Centre Dramatique National'de 2002-2008 yılları arasında yönetmenlik yaptı. Sanatçı, 2008’den bu yana Théâtre de la Ville Paris’in artistik direktörlüğü ve 2011’den beri de Paris’te düzenlenen Festival d’Automne’un genel yönetmenliğini de sürdürmektedir.

Ferhan Şensoy ve Metin Deniz'e ödülleri, tarihi henüz belli olmayan ödül gecesinde takdim edilecek. Emmanuel Demarcy-Mota'ya ise ödülü, 22 Kasım Cuma günü yönetmenliğini yaptığı Ionesco Dosyası oyunun gösteriminden sonra verilecek. 

İstanbul Tiyatro Festivali biletleri, 14 Eylül Cumartesi günü satışa çıkıyor

23. İstanbul Tiyatro Festivali biletleri 14 Eylül Cumartesi günü saat 10.30'dan itibaren Biletix satış kanallarından ve hizmet bedeli olmadan İKSV ana gişeden (10.30-18.00) tarihleri arasında satışa sunulacak. 

Siyah ve Beyaz Lale Kart üyelerini 9 ve 10 Eylül'de; Kırmızı, Sarı ve Turuncu Lale Kart üyelerini 11, 12 ve 13 Eylül'de festival biletlerini öncelikli ve indirimli olarak satın alabilecek. 

23. İstanbul Tiyatro Festivali’nde öğrenci biletleri 15 TL

2017 yılından beri Koç Enerji Grubu Şirketleri sponsorluğunda gerçekleştirilen proje aracılığıyla öğrenciler sınırlı sayıdaki bilete 15 TL'den bu sene de ulaşabilecek. Kontenjanla sınırlı olan öğrenci biletleri, öğrenci kimliği ibraz edilerek yalnızca İKSV ana gişelerinden satışa sunulacak. 

Festival programına ulaşmak için TIKLAYIN.