Kültür-Sanat

21. yüzyılın en iyi müzik albümleri listesinin zirvesine rock ve hip hop damga vurdu

14 Eylül 2019 12:52

Britanya gazetesi The Guardian tarafından hazırlanan "21. yüzyılın en iyi 100 albümü" listesinin ilk sıralarını birçok hip hop ve rock albümü doldururken, pop albümleri geride kaldı.

45 Guardian müzik yazarı arasında yapılan oylama sonucunda belirlenen listenin birinci sırasında 2011 yılında hayatını kaybeden soul sanatçısı Amy Winehouse'un 'Back to Black' albümü yer aldı. 

Listenin ilk 20'sinde 2000'li yıllarda popülariteye ulaşan elektronik rock dalında iki albüm yer aldı. Radiohead'in tüm zamanların en başarılı rock albümlerinden biri kabul edilen "OK Computer" albümünden sonra yeni milenyuma tarz değişikliğiyle girdiği "Kid A" albümü listenin 16. sırasında yer aldı. Listenin 5. sırasında ise LCD Soundsystem'in Sound of Silver albümü var. James Murphy ve ekibinin başyapıtı kabul edilen 'SoS', elektronikanın en önemli mihenk taşlarından biri kabul ediliyor.

"Kid A" Radiohead'in listede en yüksek sırada bulunan albümü değil. Grubun "köklere dönüş" albümü kabul edilen In Rainbows, listede 11. sırada yer aldı. Listenin 8.sırasında bir başka Britanyalı rock grubu kendisine yer buldu. Arctic Monkeys'in 'Whatever People Say I Am, That's What I'm Not' albümü listede 8. sırada yer aldı. Listedeki en yüksek sıralamalı Pop müzik albümü olan Beyonce'nin 'Beyonce' albümü 9. sırada kaldı.

Listenin ikinci sırasında The Strokes'un müzik dergileri tarafından "rock müziğin kurtarıcıları" ilân edilmesine sebep olan 'Is This It?' albümü yer aldı. Listenin 19 sırasında PJ Harvey'nin "Stories From the City, Stories From the Sea" albümü, 20. sırasında ise 'indie rock'ın önde gelen gruplarından Arcad Fire'ın 2004 tarihli çıkış albümü 'Funeral' var.

İlk 20'de sekiz hip hop albümü yer aldı. Listenin üçüncü sırasında Kanye West'in "My Beautiful Dark Twisted Fantasy", dördüncü sırasında ise Kendrick Lamar'ın 'To Pimp a Butterfly' albümü yer aldı. İlk 10'da yer alan diğer hip hop albümleri Dizzee Rascal'ın 'Boy in da Corner' ve The Streets'in 'Original Pirate Material' oldu.

OutKast'in Stankonia albümü 17. sırada yer aldı.