Sağlık

2040 yılına kadar prostat kanseri vakalarının iki katına çıkması ve ölümlerin artması bekleniyor

05 Nisan 2024 10:04

T24 Dış Haberler

Araştırmacılar, prostat kanseri vakalarının dünya çapında 2040 yılına kadar ikiye katlanarak yaklaşık 3 milyona çıkmasının beklendiğini söyledi.

İngiltere'de yapılan çalışmalarda, bilim insanları, 2040 yılına kadar her yıl yaklaşık 700 bin kişinin hastalıktan ölmesinin beklendiğini, bu sayının 2020'deki 375 binden yüzde 85 artışla katlanacağını tahmin ettiklerini belirtti. 

Profesör Nick James şunları söyledi: "Vakalarda bu artışın yaklaştığını biliyoruz, bu yüzden şimdi planlamaya başlamalı ve harekete geçmeliyiz. Gelişmiş erken teşhis ve eğitim programları gibi müdahaleler, önümüzdeki yıllarda hayat kurtarmaya yardımcı olacaktır." 

Prostat kanseri erkeklerde en sık görülen kanser türü olarak biliniyor. Hastalık radyoterapi yoluyla veya erken yakalanırsa organın alınmasına yönelik cerrahi müdahale ile tedavi edilebiliyor. 

Lancet Prostat Kanseri Komisyonu, hastalığın neden olduğu vakaların ve ölümlerin zaman içinde nasıl değiştiğini görmek için 185 ülkeden gelen verileri inceledi.

Vakaların şu anda Kuzey ve Batı AvrupaKarayipler, Avustralya, Yeni Zelanda, Kuzey Amerika ve Güney Afrika'da en yüksek düzeyde olduğu tespit edildi. 

Ölüm oranlarının Karayipler, Orta Afrika, Güney Afrika, Batı Afrika, Polinezya ve Melanezya'da en yüksek seviyede olduğu belirtildi.