Bilim / Teknoloji

2 bin 300 dolar için 111 milyar dolardan vazgeçti!

01 Nisan 2020 09:16

Steve Jobs ve Steve Wozniak ile birlikte Apple'ın kurucuları arasında bulunan Ronald Wayne, şirketin ilk logosunu çizdi, ilk ürün olan Apple I'in de kullanma kılavuzunu yazdı.  Wayne, bugün tam tamına 111 milyar dolar eden Apple'ın yüzde 10'luk hissesini, şirketin başarılı olamayacağını düşündüğü için 2 bin 300 dolara sattı.

Teknoloji devi Apple, bugün kuruluşunun 44. yıldönümünü kutluyor. 1 Nisan 1976 tarihinde, teknoloji tarihine yön veren isimlerden Steve Jobs ve yol arkadaşı olan Steve Wozniak tarafından kurulan Apple’ın ilk ürünü ise bir kişisel bilgisayar olan Apple I’di. Yani çoğu kişi tarafından bilinen hikaye bu şekilde. Ancak gerçek şu ki Apple, iki değil üç kişi tarafından kuruldu: Steve Jobs, Steve Wozniak ve Ronald Wayne.

Yüzde 10 hisseyle kurucu ortak oldu

Webtekno'dan Beyazıt Kartal'ın haberine göre; pek çok kişi için yabancı bir isim olan Ronald Wayne, Apple’ın üçüncü kurucusu. Eski bir elektronik çalışanı olan Wayne, Steve Jobs ile arkadaştı ve Jobs’un bir şirket kurmayı planladığını söylediği ilk kişiydi.

Jobs ve Wozniak’ın yüzde 45’er hisselerine karşın sadece yüzde 10 hisseyle kurucu ortak olan Wayne, şirketin yönetimine ya da kararlarına müdahale etmiyor, sadece satış-pazarlama ile ilgileniyordu.

15 bin dolar borçlandı

Apple, kurulduktan hemen sonra Byte Shop isimli şirketle anlaşma yaptı ancak şirketin taleplerini yerine getirebilmek için o günün parasıyla 15 bin dolar (bugün yaklaşık 70 bin dolara denk geliyor) borçlanmak zorunda kaldı.

Haciz korkusundan hisselerini sattı

Apple’ın bu borcun altından kalkamayacağı düşüncesinde olan Wayne, Jobs ve Wozniak’ın herhangi bir mal varlığı olmadığı ancak kendisinin evi ve arabası olduğu için olası bir hacizde mallarına el konulacağından endişe ediyordu.

Apple’ın başarılı olacağına bir türlü inanamayan Ronald Wayne, şirketten ayrılmanın en doğru karar olacağını düşündü ve şirketteki hisselerini 800 dolar karşılığında sattı.

Daha sonra Apple üzerinde herhangi bir hak talep etmemesi için bin 500 dolar daha alan Wayne, böylece Apple’ın yüzde 10 hissesinden 2 bin 300 dolara (bugünün parasıyla yaklaşık 10 bin 500 dolar) vazgeçmiş oldu.

Wayne'in 2 bin 300 dolara vazgeçtiği hisseler bugün 111 milyar dolar

Ronald Wayne, o gün 2 bin 300 dolar karşılığında Apple’ın yüzde 10’luk hissesini satmanın ‘başarılı bir ticaret’ olduğunu düşünüyordu. Ancak ilerleyen süreçte Apple, Wayne’i fazlasıyla yanılttı.

44 yıllık ticari yaşamına teknoloji dünyasını değiştiren pek çok ürün sığdıran Apple, bugün 1.11 trilyon dolar piyasa değerine sahip. Ronald Wayne’in 2300 dolara vazgeçtiği yüzde 10’luk Apple hisselerinin değeri ise 111 milyar dolar.