Ankara'da 19 sağlık meslek örgütü, Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği'ni protesto etti. Genel Sağlık-İş Ankara İl Başkanı Şenol Şahin, "Eziyet haline gelen bu yönetmelik iptal edilene ve tüm taleplerimiz karşılanana kadar mücadelemiz sürecektir" dedi.
19 sağlık meslek örgütü, Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği'ni protesto etmek için Yenimahalle 1 No'lu Aile Sağlığı Merkezi önünde basın açıklaması yaptı. Sağlık meslek örgütlerinin eylemine, CHP Ankara Milletvekili Aylin Yaman da destek verdi. Sağlık meslek örgütleri adına açıklamayı Genel Sağlık-İş Ankara İl Başkanı Şenol Şahin okudu.
Şahin, 30 Ekim 2024'de Resmi Gazete'de yayımlanan "Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik"in, sağlık emekçilerini tükenişe, halkı ise niteliksiz sağlık hizmetine mahkum ettiğini belirterek, şunları kaydetti:
"Sağlık Bakanlığı taleplere kayıtsız"
"Eziyet Yönetmeliği şeklinde nitelendirdiğimiz bu düzenleme, aile sağlığı çalışanlarının mesleki onurunu itibarsızlaştırmakta, çalışma koşullarını ağırlaştırmakta, iş güvencesini zayıflatmakta ve hak edişlerini azaltmaktadır. Bu durum çalışma barışını olumsuz etkilemekle kalmayıp, sağlık hizmetlerinin niteliğinin de zayıflamasına sebebiyet vermektedir.
Sağlık Emek Meslek Örgütleri olarak aldığımız kararlarla, 3 aydır aile hekimleri, hemşireler, ebeler, teknisyenler, sağlık memurları kısacası tüm sağlık çalışanları olarak iş bırakarak, Eziyet Yönetmeliğinin geri çekilmesi ve diğer taleplerimizin yerine getirilmesi için alanlarda bir araya geliyoruz. Ancak Sağlık Bakanlığı bu haklı taleplere kayıtsız kalmaya devam etmektedir.
Taleplerimizi tekrar dile getirmek için bugün yine alanlardayız. Taleplerimiz karşılanana ve yönetmelik geri çekilene kadar dile getirmeye de devam edeceğiz."
Sağlıkta şiddete karşı etkin ve caydırıcı tedbirlerin alınmasını, etkili şiddet yasasının çıkartılmasını, sağlık çalışanlarının can güvenliğinin sağlanmasını isteyen Şahin, diğer taleplerini şöyle sıraladı:
"Siyasi iktidarın ayıbı"
"Aile Sağlığı Merkezleri kamu tarafından yeterli düzeyde fiziki ve teknik donanım olarak yeterli hale getirilmeli, hizmet binaları kamulaştırılmalıdır. Önceliği koruyucu sağlık hizmetleri olan, ekip anlayışını temellendiren bir sistem kurulmalıdır. Her geçen gün artan iş yüküne karşı, kadrolu ve güvenceli hemşire, ebe, teknisyen istihdamı arttırılmalıdır. Sağlık mesleklerine yönelik mesleki tanımlar net yapılmalı, angarya çalıştırma yasaklanmalıdır. Sağlık çalışanlarına emekliliğe yansıyacak en düşüğü yoksulluk sınırı üzerinde olacak şekilde tek kalem maaş ödemesi yapılmalıdır. Sağlık emekçileri 2025 yılında ne acı ki hala insanca yaşam ve çalışma koşullarına kavuşma mücadelesi vermektedir. Bu siyasi iktidarın ayıbıdır."
Temel insan hakkı olan sağlık hizmetinin gasbedilmesine izin vermeyeceklerini söyleyen Şenol Şahin, "Halkın sağlık hakkını ve meslek onurumuzu savunma kararlılığımızla, eylemlerimiz devam edecektir. Eziyet haline gelen bu yönetmelik iptal edilene ve tüm taleplerimiz karşılanana kadar mücadelemiz sürecektir" diye konuştu. (ANKA)