Gündem

"18 helikopter için uçuş garantisi verildiği için mi Türk Hava Kurumu’nun uçakları kullanılmadı?"

"Bu helikopterleri kim kullanıyor; mazotları nasıl ve kim tarafından karşılanıyor?"

23 Ağustos 2019 12:33

İzmir'de üç gün boyunca süren orman yangının ardından THK uçaklarıyla ilgili tartışma sürüyor. THK uçaklarını kullanmayan Orman Genel Müdürlüğü’nün nisan ayında yaptığı ihalenin detaylarını aktaran İzmir Milletvekili Murat Bakan, “Bordo Group’a 18 helikopter için uçuş garantisi verildiği için mi Türk Hava Kurumu’nun uçakları kullanılmadı?” diye sordu.

İzmir’in Karabağlar ilçesinde başlayıp Seferihisar ve Menderes ilçelerine yayılan orman yangını 53 saatte kontrol altına alınabildi. Bölgede soğutma çalışmaları sürerken, İzmir’in yaralarını sarmak için herkes seferber oldu. Tüm kuruluşlara belediyeyle koordinasyonlu hareket etmeleri için çağrı yapan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, herkesi 30 Ağustos’ta yanan İzmir ormanlarında gerçekleştirecek olan İzmir Buluşması’na davet etti.

Öte yandan yangınla ilgili ihmaller ve ‘THK uçakları’na dair tartışmalar sürüyor. Yangın boyunca bölgede olan ve söndürme çalışmaları bizzat takip eden TBMM Çevre Komisyonu Üyesi ve partisinin komisyon sözcüsü CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin açıklamalarına tepki gösterdi.

TIKLAYIN - İzmir'de 53 saatlik orman yangını | Bakan Pakdemirli: THK'nın 6 uçağından 3'ünün motor yuvalarında motor yok
TIKLAYIN - Bakan Pakdemirli 'Arızalı' demişti; THK uçaklarının uçuş sertifikaları ortaya çıktı
TIKLAYIN - Bakan Pakdemirli'den THK uçakları için Vizontele benzetmesi: Kaputu açınca ‘Baba motor yok’ diyor ya, aynen öyle

Orman Genel Müdürlüğü’nün Nisan ayında yaptığı ihalenin detaylarını aktaran CHP’li Bakan şu şekilde konuştu:

“Orman Genel Müdürlüğü Nisan ayında ihaleye çıkıyor. İhaleyi ‘Bordo Mimarlık İnşaat Taahhüt Dış Ticaret Limited Şirketi, EAB Uluslararası Havacılık Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi İş Ortaklığı’ alıyor. Yaklaşık maliyet 113.655.046,56 TRY… Kiralama işi 01.06.2019 – 28.10.2019 tarihleri arasını kapsıyor.

İhale ‘iki kısım’ olarak görülüyor ve sözleşme bilgilerindeki şu açıklama dikkat çekiyor: İş Kaleminin Adı ve Kısa Açıklaması’na göre; 2019 yılı için 9 Adet Genel Maksat Helikopter kiralanması işi (1 günlük her helikopter için 1 saat 40 dakika toplam 1998 saat 20 dakika garanti uçuş saati)

Peki bu helikopterlerin tipi ne?
Bu helikopterleri kim kullanıyor?
Bu helikopterlerin mazotu nasıl ve kim tarafından karşılanıyor?
Her biri için günlük uçuş süresi verilmiş ama bu her birinin günde bir kere kullanılacağı anlamına mı geliyor?

Yanıtını aradığımız çok soru var ama ihale 21B olduğu için bunların hiçbirini bilemiyoruz!

İhalenin sonuç ilanında, ihalenin 21B usulüyle yapılmasının gerekçesi; “Doğal afetler, salgın hastalıklar, can veya mal kaybı tehlikesi gibi ani ve beklenmeyen veya idare tarafından önceden öngörülemeyen olayların ortaya çıkması üzerine ihalenin ivedi olarak yapılmasının zorunlu olması” olarak ifade ediliyor.

Kamu İhale Yasası’nın pazarlık usulünü düzenleyen 21. maddesinin B fıkrasına göre, Bakanlık ihaleye sadece istediği şirketleri çağırır.

Soruyoruz;

Orman yangınları ile mücadele hizmetlerinde kullanılmak üzere 5 aylık süre için helikopter kiralama işi neden 21B usulüyle yapılıyor?
Kanun maddesindeki hükümlerden hangisi gerekçe gösterilerek bu ihale, 21B usulüyle yapılıyor?
Bordo Group’a 18 helikopter için uçuş garantisi verildiği için mi İzmir’deki orman yangınını söndürme çalışmalarında Türk Hava Kurumu’nun uçakları kullanılmadı?
Bakanlık neden 94 yıllık THK’yı değil de pazarlık usulüyle yaptığı ihalede Bordo Group’u tercih etti?”

"Bekir Bey önce helikopterden inecek, yukarıdan seyretmeyecek!"

Pakdemirli’nin açıklamalarına dikkati çeken CHP’li Murat Bakan sözlerini şu şekilde sürdürdü:

"Neden uçaklar kullanılmadı’ sorusuna her seferinde başka bir yanıt veriliyor. Bakan Bey sonunda çıkıp, ‘Benim teşkilatım bu uçaklarla uçmak istemiyor. THK’nın verdiği sertifikaların hiçbirine güvenmiyorum. Bu uçaklar belge üzerinde ne olursa olsun, emniyetli olarak addedilmiyor. Hele ki bu saatten sonra devletin bir bakanı ‘Biz bu uçakları emniyetli bulmuyoruz’ demiş, konu bitmiştir' dedi! Fakat milletin vekilleri diyor ki; konu bitmemiştir! Bin hektara yakın orman yandı, yüz binlerce ağaç kül oldu, hayvanlar öldü, bölgede bağı bahçe kalmadı! Biz seçimle gelmiş milletvekilleriyiz! O bölgenin insanı bize oy verdi, vekil yaptı. Tabii ki konuşacağız! Bakan Bey kalkıyor bizlere ‘ajite ediyorlar’, THK’ya ‘siyasetin oyuncağı olmuş, ana muhalefetin oyuncağı olmuş’ diye ithamlarda bulunuyor! Bekir Bey önce helikopterden inecek, yukarıdan seyretmeyecek! Gelecek aşağıda, zeytinlikleri yanan köylülere anlatacak bunları!"

Öte yandan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in açıklamasına göre bölgede bahsedildiği gibi 500 hektar değil 5 bin hektarın üzerinde alan kül oldu.

TIKLAYIN - Tunç Soyer: İzmir'de yanan alan 500 hektar değil, 5 bin hektarın üzerinde