Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıkan ölümcül virüs dünya çapında paniğe yol açtı. Bulaştığı kişilerde akciğer rahatsızlıklarına yol açan virüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı her geçen gün artıyor. 22 Ocak Çarşamba günü 9 olan ölü sayısı 24 saatte neredeyse iki katına çıkarak 17'ye yükseldi. Dünya Sağlık Örgütü'nün virüs gündemiyle gerçekleştirdiği acil toplantıdan ise somut bir sonuç çıkmadı. İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu'ndan Prof. Dr. Osman Küçükosmanoğlu, virüsün yayılma hızıyla ilgili olarak konuşmak için erken olsa da bu tarz virüslerin oldukça hızlı yayıldığı uyarısını yaptı.
Çin'de ortaya çıkarak 2002-2003 yıllarında yaklaşık 800 kişinin ölümüne neden olan SARS (şiddetli akut solunum yolu sendromu) virüsüne benzediği için korku yaratan gizemli virüs, dünya çapında önlemler alınmasına neden oldu. Virüsün ortaya çıktığı Wuhan kentinde hastalıktan etkilenenlerin sayısının artmasıyla otobüs, metro, feribot seferleriyle hava yolu ve demiryollarının dış hat seferleri ikinci bir talimata kadar kapatıldı. Yönetim, vatandaşların 'özel bir neden olmadığı sürece' şehri terk etmemeleri ve maske takmalarını istedi.
Yeni coronavirüsün belirtileri neler?
Dünya Sağlık Örgütü'ne göre enfeksiyonun genel belirtileri arasında solunum yolu sendromları, ateş, öksürük, nefes darlığı yer alıyor. Daha ağır durumlarda ise zatürre ve böbrek yetmezliği görülebiliyor.
|
Çin Ulusal Sağlık Komisyonu'nun son açıklamasına göre yeni tip koronavirüs (2019-nCoV) bulaşan sayısı 571'e, ölenlerin sayısı ise 17'ye yükseldi.
SARS ve MERS ailesinden
Dünyayı korkutan virüse ilişkin T24'ün sorularını yanıtlayan Prof. Dr. Osman Küçükosmanoğlu, ilk olarak 'gizemli virüs' olarak tanımlanan coronavirüsün insanlarda hafif gribal enfeksiyona neden olan türlerinin de bulunduğunu söyledi. Küçükosmanoğlu, hayvanlar ve insanlar arasında geçebilen yani 'zoonotik' bir virüs türü olan coronavirüsün hayvanlarda değişim geçirdikten sonra yayılan türlerinin ise daha ağır hastalıklara neden olduğunu söyledi. Küçükosmanoğlu, oluşan yeni türün benzeri olan virüslerden birinin bir dönem 800'den fazla kişinin ölümüne neden olan SARS olduğunu diğerinin ise MERS (Orta Doğu Solunum Yolu Sendromu) olduğunu belirtti.
Dr. Küçükosmanoğlu, yeni tanımlanan ve adı coronavirus (2019-nCoV) konulan virüsün SARS ve MERS virüsleri gibi ağır gribal enfeksiyon ve zatürreye neden olduğunu açıkladı.
Yayılma hızından endişe etmeli miyiz?
İlk olarak Çin'de görülen daha sonra 1 hafta içinde Güney Kore ve ABD'nin de bulunduğu 4 ülkede ortaya çıkan virüsün yayılma hızını değerlendiren Küçükosmanoğlu, bu tarz virüslerin hızlı yayıldığı bilinse de henüz bir değerlendirme yapmak için erken olduğunu hatırlattı.
Çin sağlık yetkililerinin virüsün insandan insana geçebildiğini açıklamasından sonra Tayvan, Güney Kore, Japonya'da görülen virüs ABD'de de görüldü. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi, Washington eyaletindeki Seattle havalimanına Çin'den gelen bir kişinin hastalığa yakalandığını şu anda karantinaya alındığını duyurdu.
Uluslararası uçuşlar salgının yayılmasında rol oynarken dünya çapında havaalanları gerekli önlemleri almaya başladı. ABD, Tayland ve Japonya'daki havalimanlarında virüse karşı taramalar yapılırken Hindistan'daki havalimanlarında da tarama işlemleri başladı. İstanbul Havalimanı’nda da görevli Hudut Sahiller Genel Müdürlüğü ekipleri, Çin’den yolcu taşıyan havayolu şirketlerini uyardı. Şirketlerle toplantı gerçekleştiren ekipler virüsün belirtilerini ve önlemlerini anlattı.
TIKLAYIN- Dünyanın alarmda olduğu ‘virüs’ için İstanbul Havalimanı’nda önlem
"Eller yıkanmalı, maske takılmalı"
Dr. Küçükosmanoğlu, özellikle enfeksiyonun görüldüğü ülkelere seyahat edenler dışında şu an Türkiye için tehlikeden bahsedilemeyeceğini söyledi. Virüsün görüldüğü yerlere seyahat edenlerin ise yetkililer tarafından uyarılması; ateş, öksürük gibi şikayetleri olduğu anda gözlem altına alınmaları gerektiğini ekledi. Küçükosmanoğlu, "Enfeksiyonun görüldüğü bölgelere zorunlu olarak seyahat edenlerin el temizliğine dikkat etmeleri, maske takmaları şikayetleri olduğu anda sağlık kurumlarına başvurmalarını öneririm. Diğer bölgelere seyahat edenlerin özel bir tedbire ihtiyacı olmadığını söyleyebiliriz" dedi.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, AA Editör Masası'nda yaptığına açıklamada "Bizde şu an herhangi bir hastanın hatta riskli hastanın olmadığının altını özellikle çizmek istiyorum" dedi. Virüsün yayıldığı Wuhan kentinden Türkiye'ye uçuş seferi olmadığını hatırlatan Koca, Hudut ve Sahiller Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğümüzün bu noktada ilk günden itibaren yoğun bir gayreti var" diye konuştu.
Havaalanlarında karantina önlemi
Havaalanlarında denetleme merkezleri ve karantina odaları bulunduğunu söyleyen Koca, "Gelen hastaların ateş, öksürük ve nefes güçlüğü olma durumunda arkadaşların, sağlık ekibinin özellikle denetim yaptığı, riskli bir hastayı da karantina odamıza alıp özel ambulansla belirlenen hastaneye götürülmesi şeklinde bizim şu an bir hazırlığımız var" ifadelerini kullandı.
Benzer salgınlar ne kadar yayılmıştı?
2002 yılında yine Çin'de ortaya çıkan SARS virüsü 30 ülkeye yayılmış, 800'den fazla insanın ölümüne neden olmuştu.
2012 yılında Suudi Arabistan'da ortaya çıkan MERS virüsü ise 27 ülkeye yayılmış ve 800'den fazla ölüm vakası görülmüştü.
Dünya Sağlık Örgütü, virüs gündemiyle acil toplandı; sonuç, 'yeterli bilgi yok' oldu
Dünya Sağlık Örgütü, 22 Ocak Çarşamba günü virüs gündemiyle acil toplandı. Fakat virüsün 'küresel bir sağlık tehditi' oluşturup oluşturmadığı ya da uluslararası toplumdan ortak bir hareket planı gerektirip gerektirmediği konusunda bir karara varılamadı. DSÖ'nün acil durum komitesi böyle bir kararın alınabilmesi için virüs hakkında yeteri kadar bilgi toplanamadığı sonucuna vardı. DSÖ Genel Direktörü, Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, "Uluslararası toplum için kamu sağlığı acil durumu ilan etme kararını çok ciddiye alıyorum ve böyle bir kararı ancak yeteri kadar veri ve kanıt olduğunda alabilirim" dedi.