Kültür-Sanat

16. İstanbul Bienali'ni gezmek için son 10 gün

01 Kasım 2019 15:46

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından Koç Holding sponsorluğunda düzenlenen 16. İstanbul Bienali, 10 Kasım’a kadar ziyaretçilerini bekliyor.

Yedinci Kıta başlığı altında 25 ülkeden 56 sanatçının 220’den fazla eserini bir araya getiren bienal, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, İstanbul Resim ve Heykel Müzesi’nin Tophane’deki binasının yanı sıra Pera Müzesi ve Büyükada’da ücretsiz olarak gezilebiliyor.

Küratörlüğünü sanat dünyasının önde gelen isimlerinden akademisyen ve yazar Nicolas Bourriaud’nun üstlendiği Yedinci Kıta başlığını taşıyan bienal, günümüzün en acil meselelerinden ekolojiyi farklı açılardan ele alan eserlere ev sahipliği yapıyor. İnsanlığın sebep olduğu doğal veya kültürel atıklara antropoloji ve arkeolojinin araçlarıyla bakan güncel sanat çalışmalarına yer veren bienal, sanat ve ekoloji arasındaki ilişkiyi de tartışmaya açıyor.

Bienalde 'Uzun Cuma'

Bienalin kapanış haftasına özel olarak İstanbul Resim ve Heykel Müzesi ve Pera Müzesi’ndeki sergiler 8 Kasım Cuma günü akşam 22.00’ye kadar açık olacak. Bienal kapsamında ziyaretçiler, iki mekânda yer alan sergileri sabah 10.00’dan akşam 22.00’ye kadar gezebilecek. Büyükada’daki mekânlar ise 10.00-18.00 arası ziyarete açık olacak.

8 Kasım Cuma’ya özel olarak İstanbul Resim ve Heykel Müzesi’nde bağımsız plak şirketlerinin buluşması 18.00-22.00 arasında Worlbmon kapsamında gerçekleşecek. Gecede çeşitli performanslar da izleyicilerle buluşacak.

Sanatçılarla düşünürleri bir araya getiren kapanış sempozyumu

İstanbul Bienali’nin bu yılki teması Yedinci Kıta açılış haftasından bu yana çeşitli konuşmalar, gösterimler, atölye çalışmaları ve performanslar gibi ücretsiz etkinliklerle de irdeleniyor. Bienalin kapanış haftasında gerçekleşecek kamusal program da alanında önemli uzmanları bienal sanatçılarıyla bir araya getiriyor.

Açılış haftasında gerçekleşen “Yedinci Kıtayı Keşfederken” başlıklı tartışma serisinin devamı niteliğinde olan konuşma dizisinde her başlık altında bir düşünür sergiden bir sanatçıyla eşleştirilecek ve “Antroposen çağdaş düşünceyi ne şekilde ve ne ölçüde dönüştürebilecek?” sorusu tartışılacak.

9 Kasım Cumartesi günü saat 13.00’te Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Fındıklı Kampüsü’nde yer alan Oditoryum’da gerçekleşecek oturumlarda; şamanizm ve moleküler biyoloji ilişkisini inceleyen antropolog-yazar Jeremy Narby ile sanatçı Suzanne Husky, geç liberalizme eleştirel kuram üzerinden bakan Elizabeth A. Povinelli ile sanatçı Ursula Mayer, antropolog Umut Yıldırım ile sanatçı Elmas Deniz, Lyon ENS’den felsefeci Patrick Degeorges ile sanatçı Johannes Büttner bir araya gelecek.

Sempozyumla ilgili ayrıntılı bilgi için: https://bienal.iksv.org/tr/kamusal-program-ve-ogrenme-programlari/yedinci-kitayi-kesfetmek-ii

Devam eden etkinlikler ve performanslar

İstanbul Bienali sanatçıları Güneş Terkol ve Güçlü Öztekin’in, MSGSÜ İstanbul Resim ve Heykel Müzesi’nin 4. katında ziyaretçiler için kolektif bir buluşma noktası olarak tasarladıkları “Worlbmon” alanında 10 Kasım’a kadar çeşitli performanslar, yetişkin atölyeleri, gösterimler, müzik etkinlikleri ve söyleşiler gerçekleşiyor. 

Birlikte Güzel ve Audioban iş birliğiyle 16. İstanbul Bienali Kamusal Programı’nda atölye ve performanslardan oluşan 6 haftalık bir program ise 10 Kasım’a kadar her Pazar Worlbmon’da 15.00-18.00 saatleri arasında ziyaretçilerle buluşuyor. 

  1. İstanbul Bienali sanatçılarından Eva Koťátková’nın bienal boyunca her cumartesi 14.00-18.00 arasında gerçekleşen performansı 2 ve 9 Kasım tarihlerinde de bienal mekânlarından İstanbul Resim ve Heykel Müzesi’nde gerçekleşiyor. Performansta, sanatçının sergilediği makinenin çalışanları, mekândaki kumaş parçalarını birbirine dikiyor, kimi performansçılar ise önceden belirlenmiş bir metindeki kısa hikâyeleri seslendiriyor.

Bir diğer bienal sanatçısı Max Hooper Schneider’in İstanbul Resim ve Heykel Müzesi’nde sergilenen eserinin bir parçası olarak gerçekleşen performansı da, bir kukla ustasının yürütücülüğünde gerçekleşiyor. Sanatçının bienalde sergilediği videosundaki iki ana karakterin çatışmalı diyaloğu, 2 ve 9 Kasım cumartesi gerçekleşecek performanslarda canlandırılmaya devam edecek.

Ayrıca Jennifer Tee’nin çalışmalarının sergilendiği alanda şair Jane Lewty ile birlikte seçtiği kitaplar ve şiirlerden oluşan okumalar da cumartesi günleri 13:00 ve 15:00 saatlerinde gerçekleştiriliyor. 2 ve 9 Kasım tarihlerindeki bu performanslar İstanbul Resim ve Heykel Müzesi’nde izlenebilecek.

Bienali farklı isimlerin sesinden dinleyin

İstanbul Bienali, bu seneki başlığı Yedinci Kıta’yı farklı açılardan ele alan bir podcast serisi hazırladı. Serinin bir bölümünde araştırmacı ve yazar Nora Tataryan’ın hazırlayıp sunduğu, sanatçılar, bienal ekibi, akademisyenler ve farklı uzmanlıklardan gelen konuklarla Antroposen ve ekoloji alanında sohbetlerden oluşan programlar yer alıyor. Bu kayıtlarda dinleyiciler akademisyen ve küratör Ali Akay, İstanbul Bienali Direktörü Bige Örer, yazar Sema Kaygusuz ve yönetmen Emre Yeksan gibi isimlerle yapılan sohbetleri dinleme fırsatı yakalıyor.

Podcast serisinde bu sohbetlerin yanı sıra iklim aktivisti Atlas Sarrafoğlu, akademisyen Prof. Dr. Edhem Eldem, oyuncu Hale Soygazi, DJ ve müzik yazarı Gülşah Güray, müzisyen Kalben, yazar Şebnem İşigüzel, yazar Yekta Kopan gibi birçok farklı ismin bienali gezerken edindiği izlenimler de dinlenebiliyor.

Yedinci Kıta podcast serisini Spotify üzerinden dinlemek için:

https://open.spotify.com/show/30rVieQwPIdh3FUrgKGi6P?si=rHzjHs1hQcCwQ_BNy8pb1g

Bienali daha yakından keşfetmek için: Rehberli Turlar

Bienali daha yakından keşfetmek isteyenlerin bilet satın alarak katılabileceği Rehberli Turlar ise ziyaretçilere bienal mekânlarını, eğitimlerini Koç Holding’in desteğiyle tamamlayan uzman rehberler eşliğinde gezme olanağı sunuyor.

Rehberli turlarda sanat tarihi ve görsel sanatlar alanında eğitim gören ve bienal sergileri üzerine eğitmen ve müzeolog Mine Küçük’ün liderliğinde özel eğitimlerini tamamlayan rehberlerle bienalde sergilenen işleri daha yakından tanıyabilir, sergiyi ve kavramsal çerçevesini daha derinlemesine tecrübe edebilir, işler ve sanatçılarla ilgili sorularını da tur boyunca rehberlere iletebilirsiniz.

Bienal süresince devam edecek turlar, MSGSÜ İstanbul Resim ve Heykel Müzesi ve Pera Müzesi’nde pazartesi hariç her gün düzenleniyor. Büyükada’da ise çarşamba, cumartesi ve pazar günleri turlar oluyor. Dileyenler tekil bilet satın alarak yalnızca bir mekânı rehberlerle gezmeyi tercih edebilir veya kombine bilet satın alarak tüm mekânlarda rehberli turlardan faydalanabilir.