T24 Kültür Sanat
Bu yıl on dördüncüsü düzenlenen Avrupa Birliği (AB) İnsan Hakları Kısa Film Yarışması, Türkiye’de sinemanın dönüştürücü gücünü bir kez daha gösteriyor. "Kalıpların dışına çıkın!” temasıyla düzenlenen etkinlik, sinemanın toplumsal değişim için bir katalizör rolü oynadığına inanan yapımcıları ve yönetmenleri, diyalog ve ilerlemeye kapı aralamaya davet ediyor.
AB Türkiye Delegasyonu tarafından düzenlenen etkinlik, aynı zamanda sinema sektörü profesyonellerini ve izleyicileri de bir araya getirmesiyle de önem arz ediyor.
Oyuncu Selen Uçar
Geçen yılki yarışmanın ana jüri üyelerinden biri olan oyuncu Selen Uçer, “AB ile uyumlanmak; bence, dil, din, ırk ve cinsiyet fark etmeksizin toplumsal eşitliğin sağlanabilmesi için hikâyeler aracılığıyla bu coğrafyanın gerçekliğiyle yüzleşmek demek. Film, özellikle de kısa film anlatımı genç, dinamik ve vurucu tarzıyla naif ve etkili bir diyalog ortamı sağlıyor. Bu yarışmayı çok önemli ve değerli buluyorum” diye konuşuyor.
'Memtevri' filmiyle 2020’de Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Özel Ödülü'nün sahibi olan yönetmen Fatih Ertekin’e göre, “AB İnsan Hakları Kısa Film Yarışması, odaklandığı önemli temalar ve irdelediği toplumsal meselelerle Türkiye’de sanat alanında çok önemli bir yer sahip.”
Ertekin, kısa film yarışmasına dair sözlerine şöyle devam ediyor:
“Yarışmaya katılan filmlerin gerek fiziki gerekse dijital ortamda seyirciyle buluşturulması yarışmanın toplumu sanatla buluşturma çabasıdır ki, bir film yönetmenin en mutlu olacağı an filminin seyirciyle buluşma anı. Aynı zamanda filmlerin sektör profesyonelleriyle buluşması ve etkileşim ortamının oluşturulması çok değerli. Sinemasal yapıtları üreten veya tüketen herkese AB İnsan Hakları Kısa Film Yarışması’nı takip etmelerini tavsiye ediyorum.”
13. İnsan Hakları Kısa Film Yarışması ödül töreni
Değişim için platform sağlıyor
Yarışma, sanatsal bir vitrin olmanın ötesinde, hak temelli hikâye anlatımına odaklanan filmler için bir platform niteliği taşıyor. İklim değişikliği konulu 2023 Özel Ödülü'nün sahibi 'Zaman Yolcusu Kreta' filminin yönetmenlerinden Gülşah Özdemir Koryürek şu ifadeleri kullanıyor:
“Sinema sektörü daha çok eğlence odaklı olduğu için bizim gibi hak temelli film yapımcılarının filmlerine seyirci bulması kolay olmuyor. Bu nedenle AB’nin böyle bir insan hakları kısa film yarışması düzenlemesi ve sinemada insan hakları alanını öne çıkarmasının çok önemli olduğunu düşünüyorum. Böyle bir yarışmada ödül kazanmak bizim için çok kıymetli. Yarışma süreci de diğer sinemacılarla bir araya gelebileceğimiz ve birbirimize çalışmalarımızı anlatabileceğimiz bir ortam yarattığı için kıymetliydi.”
Gülşah Özdemir Koryürek, Selin Saygılı, Doç. Dr. Remziye Köse Özelçi
Yarışma sadece sinemacılar için tanınırlık sağlamakla kalmıyor, aynı zamanda film yapımcılarının daha geniş platformlara ulaşmasını da mümkün kılıyor. 'Zaman Yolcusu Kreta'nın diğer yönetmeni Ilgın Saçan, “AB İnsan Hakları Kısa Film Yarışması, filmimizin büyük platformlara ulaşması açısından önemli bir fırsattı. İyi niyetle ürettiğimiz bu filmin, yine iyi niyetle düzenlenen böyle bir yarışmada takdir görmesi bizi çok mutlu etti” diyor.
Etkinlik, film yapımcılarının daha geniş bir izleyici kitlesine ulaşmasını sağlamanın yanı sıra, film yapımcılarına ağ kurmaları ve fikir alışverişinde bulunmaları için dinamik bir ortam da sunuyor. Bu etkileşimin önemini vurgulayan 2023 yarışmasının kazanan isimlerinden Yönetmen Ferhat Ertan, “AB tarafından düzenlenen bir kısa film yarışmasına katılmak benim için önemliydi. Diğer yönetmenlerle aynı ortamda bulunmak ve onlarla sohbet edebilmek benim için çok faydalı oldu” diye konuşuyor.
Daha iyi bir geleceği şekillendirmek için davet
AB Türkiye Delegasyonu Başkanı, Büyükelçi Thomas Ossowski
AB Türkiye Delegasyonu Başkanı, Büyükelçi Thomas Ossowski, film üreticilerini bu yolculuğa katılmaya davet ediyor:
“AB, sinema da dahil olmak üzere hak temelli sanatı her zaman teşvik ediyor. Sizleri yarışmaya katılmaya, değişime ilham vermeye ve daha iyi bir geleceği şekillendirmek için sinemanın gücünden yararlanmaya davet ediyorum.”
İnsan haklarına odaklanan filmler için ödüller, toplumsal cinsiyet eşitliği ile iklim değişikliğine odaklanan filmler için ise 'özel ödül'lerin verileceği yarışma, önemli konulara dikkat çekmek için eşsiz bir fırsat sunuyor. Tüm tür ve tekniklere açık olan yarışmaya 1 Kasım 2024 günü saat 18:00’e kadar başvurulabilir.
Ödül alan filmler 14. Avrupa Birliği İnsan Hakları Film Günleri kapsamında sinemalarda gösterilecek.
Detaylı bilgi için TIKLAYIN.