Magazin

Sözleri bir döneme damga vuran Aysun Kayacı, yıllar sonra Türkiye'de

27 Temmuz 2023 10:06

2008-2010 yılları arasında NTV'de yayınlanan Haydi Gel Bizimle Ol programının sunucularından Aysun Kayacı, uzun yıllar önce ayrıldığı Türkiye'ye tatil için döndü.

NTV'de yayınlanan "Haydi Gel Bizimle Ol" programında seçimlerle ilgili sarf ettiği sözlerden sonra hakkında tazminat davaları da dahil olmak üzere çok sayıda dava açılan ve 2012 yılında Türkiye'den ayrılarak Londra'ya yerleşen Kayacı, yıllar sonra ülkeye döndü. 

Kayacı'nın Bodrum'daki Türkbükü’nde tatil yaptığı öğrenildi.

Ne olmuştu?

Aysun Kayacı ve sinema oyuncusu Müjde Ar hakkında NTV'de "Haydi Gel Bizimle Ol" programındaki konuşmalarına ilişkin çok sayıda suç duyurusunda bulunulmuştu. 

Kayacı ve Ar'ın bir televizyon programındaki bazı sözlerine yer verilen dilekçelerde, TCK'nin "halkı kin ve düşmanlığa tahrik" konulu 216. maddesi ile 'hakaret" suçunu düzenleyen 125. ve Türkiye Cumhuriyeti hükümetini aşağılama suçunu da içeren TCK 301. maddenin ihlal edildiği gerekçesiyle cezai işlem yapılması istenmişti. Kayacı hakkında tazminat davaları da dahil olmak üzere çok sayıda dava açılmıştı.

Kayacı, programda, "Dağdaki çobanın oyuyla benimki bir olmamalı", Müjde Ar da "Adıyamanlılar halen mağarada yaşıyor" demişti.

Çoban Türkman: Aysun Kayacı'dan özür diliyorum

Öte yandan, çoban Osman Türkman, sözleri nedeniyle Kayacı'dan özür dilemişti. Türkman, Kayacı'nın 10 yıl önceden olacakları gördüğünü savunmuştu.

TIKLAYIN | Çobandan Aysun Kayacı'ya: Özür diliyorum

Türkman, Gaziantep’teki Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği seçimlerine müdahale edildiğini belirtmiş ve baskı yüzünden adaylıktan çekildiğini ifade etmiş; olağanüstü kongre talepleri de kabul edilmeyince haksızlığa karşı, Ankara'ya bir yürüyüş başlatmış ve şöyle demişti:

"2008 yılında bir tartışma programında 'Ben vergi veriyorum niye vergisini vermeyen, çok özür dilerim herkes üstüme gelecek ama kalıp olarak söylüyorum, 'dağdaki çobanla benim oyum eşit mesela' dediğinde herkes gibi ben de Aysun Kayacı'ya kızmış ve tepki göstermiştim. Ancak geldiğimiz nokta itibarıyla, manken Aysun Kayacı'ya bu sözlerinden dolayı tepki gösterdiğim için özür diliyorum.

Günümüzde Tarım Bakanlığı'nın bile, devlet eliyle çobanları asil ve yedek üye diye farklı kategorilere ayıran yönetmenlikler çıkararak elit sürü, halk elinde ıslah, ön soy kütüğü, soy kütüğü ve SOYBİS benzeri farklı projeler adı altında, Türkiye ortalamasında sayıları %5'i geçmeyen, birlik yönetimleri tarafından seçilen, bakanlık tarafından onaylanan çobanları asil, diğerlerini yedek üye diye ayrıştırarak, asil üyeleri bu projeler kapsamına alıp, bu projeler kapsamına alınan çobanların hayvanlarına hayvan başına hem daha fazla destekleme verip, hem de sadece çobanların birlik seçimlerinde bu asil üyeler oy kullanabilirler diyerek, diğer yaklaşık %95 kesimlik çobanın, hem oy hakkının elinden alındığı gibi hayvanlarına da daha az destekleme ödendiğini gördüğüm için; Aysun Kayacı'dan özür diliyorum."