19 Temmuz 2024

Cihangir'den çıktık, memleketim İzmir'e de gittik

Herkesin tatilde olduğu ya da parasızlıktan evden çıkamadığı bu günlerde, göreceğiniz gibi sayfam şöhretlerle dolu

İngiltere'nin sağlam gruplarından Massive Attack, İstanbul'da konser verecek |
Hayvanseverler olarak, sokak hayvanlarının haklarını savunmaktan vazgeçmeyeceğiz, hepimiz canlıyız |
İnsan Hakları Derneği'ndeki resepsiyonda becerebildiğim kadar küçük salonda kalmaya çalıştım | 
Sezen Aksu'nun Küçüğüm şarkısı eşliğinde üniversiteli Tuğrul Eryılmaz  

***

"Allah Allah, şimdi bu İzmir nereden çıktı" derseniz beni gerçekten üzersiniz, çünkü biliyorsunuz ben İzmir bile değil, has Karşıyakalıyım. Fevzi Paşa İlkokulu'nda ve Karşıyaka Lisesi'nde okudum. Hatta, Karşıyaka'da Reşadiye Asfaltı'nda giriş kat, küçük bir evim var, bakarsınız orada yaşamaya başlarım... 

Kız Muallim Mektebi'nden İzmir Karşıyaka Lisesi'ne 

Eski Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı olunca, kendimi daha fazla tutamadım. Aklıma, 60'larda İzmir'i betona boğan rahmetli Belediye Başkanı Osman Kibar, nam-ı diğer, "Asfalt Osman" geldi... Tabii ki farklı partilerdi ama olsun... 

Aklıma İzmir gündemi düşünce, Gonzo Haber Ajansı'nı harekete geçirdim, aşağıda okuyacağınız iddiaları dile getirdiler:

Cemil Tugay'ın CHP içindeki "ulusalcılara" daha yakın bir isim olduğu iddia ediliyor ve Tugay'ın "belediye kadrolarından HDP'li olduğu düşünülen bürokratları liyakate bakmadan çıkardığı" söyleniyor. Hatta duyduğuma göre belediyeden "afaroz edilenler" arasında yöneticiliğe yükselenler bile varmış. Eski Başkan Tunç Soyer'in "Sırf bana yakın diye belediye bürokratları mağdur edildi" açıklamasını haklı buluyorlar. Soyer'e "yazık edildiğini", bir dönem daha devam etmemesinin yanlış bir karar olduğunu dile getiriyorlar. Özellikle kültür politikaları alanında daha iyi olduğu yorumları çoğunlukta. 

Yıllardır açıkta duran elektrik kabloları nedeniyle iki kişinin ölmesi de herkesi belediyeden soğutmuş haklı olarak. 

Unutmadan, İzmir konusunda beni dürten hemşehrim Arslan Sayman'a teşekkür ederim... 

Yeni Başkan - Eski Başkan 

İHD'nin 38. yaşını kutladık! 

Kuruluşunda benim de karınca kararınca katkımın olduğu İnsan Hakları Derneği'nin 38. yaş günü resepsiyonuna aşırı sıcaklara ve hastalığıma rağmen gitmeyi başarabildim. Tabii ki Türkiye'nin şu ortamında insan bu tür kutlamalarda camın çerçevenin kalabalıktan kırılmasını bekliyor ama öyle olmadı. Makul bir kalabalık vardı.

Börekler, enfesti! Bu kez, Cihangir La Cave'ın sahibi Esad Bey'den istenmediği için sunulan şaraplar da sanki biraz fazla ucuzdu. Topu topu iki bardak içtim. Fakat bence, resepsiyonun en büyük sürprizi İHD Eş Başkanı Eren Keskin'in türkü söylemesiydi. Bu kadar zamandır tanırım, sesinin bu kadar güzel olduğunu bilmiyordum. Ben onun yerinde olsam, avukat değil şarkıcı olurdum! 


İHD'deki kadın ve genç popülasyonuna dikkatinizi çekerim 
(Foto: Yüksel Uygun)

Moda deyimiyle "ikonik" tişörtlerim ve pahalı viskiler... 

Geçtiğimiz hafta, Fahroş ile Juli'nin hediye ettiği Prada tişörtümle gündeme geldikten sonra fanlarımın tişört ve viski saldırısına uğradım. Kurtuluş'tan mı DEV-YOL'dan mı arkadaşım olduklarını tam hatırlamadığım Zerrin ve Berrin Alganer kardeşler, bana Londra'dan ve Basel'den tarz bir Adidas tişört ile Japonların ünlü viskisi Yamazakura getirmişler... Tahmin edeceğiniz gibi çok pahalı. 

21'de yediğimiz içtiğimizin paralarını da her zaman söylediğim gibi yine kadınlar ödedi 

Unutursam beni döverler! Cengiz ve Berna Semercioğlu da benim için Londra'dan özel yapım The Rolling Stones tişörtünü getirmişler. 100 tane yapılmış, 62.'si bende. Limited editon'ın da limited edition'ı anlayacağınız... 

Londra Carnaby'den gelen özel The Rolling Stones tişörtüm
 

Upper ve Mid Cihangir'de yaz trafiği 

Mevsimin en sıcak günlerinde, Cihangir'in yaz trafiği hız kesmeden sürüyor. Size birkaç dedikodu vereyim...

Murat Çelikkan, nihayet kızıyla birlikte Berlin'den döndü. Yakında belki Meltem de dönecek. Bu arada İpek Bilgin de Berlin'den kısa bir süre önce dönmüştü... 

Sevgili komşum Deniz Türkali, parasız olduğu için oyuncu arkadaşı Lale Mansur'un yanına, Ayvalık'a gitmek zorunda kaldı. Gördüğünüz gibi Gonzo Haber Ajansı, Ayvalık'tan bile haber alabiliyor. 

Deniz Türkali, oyuncu arkadaşı Lale Mansur'un Ayvalık'taki deniz köşkünde 

Geçenlerde meslekteki 30. yılını "Rock'ı Severiz" ile kutlayan Şevval Sam da 22'de arkadaşım Celile Toyon'a, albümünü hediye etti. 

Şevval Sam, albümünde rock şarkılarını alaturka şarkılarla harmanlamış

Bu arada size bir de ihbarda bulunayım. Benim ta Ankara Sanat Tiyatrosu'ndan tanıdığım Celile Toyon'un 80'lerde oynadığı Tutku filmine bir bakın bakalım, kendisini tanıyabilecek misiniz! İsmi başroldekiler arasında yer alıyor... 

Celile Toyon, 1984'teki Tutku filminde, Ali Şerif'i "baştan çıkarmaya" çalışırken

Son olarak, tatilden dönenler ya da gidemeyenler, İsmail Güneş'in 22'sinde kafa dağıttılar. İpek Bilgin, Leman Sam, Melis Sökmen ve galiba Yıldırım Türker, tabii ki bensiz buluşmuşlar...

 
Upper ve Mid Cihangir'in ünlü beşlisi 

Sıkça sorulan sorular ve cheap shots 

Şu 78 yaşıma gelinceye kadar, İstanbul, Diyarbakır, Londra, Ankara, pek çok yerde yaşadım. Ama "Hayatımda yaşadığın en orta sınıf yer neresi?" diye sorarsanız, cevabım hazır: Karşıyaka...

Hayvan hakları savunucuları, sokak köpeklerinin öldürülmesini öngören ve Meclis'e gelen yasa tasarısına karşı Cihangir'de eylem yaptılar. Tabii ki bu cani yasaya karşı, tüm hayvanseverler gibi ben de oradaydım. 

Umarım yetkililerin akılları başlarına gelir ve bu yasayı geri çekerler! 

Tarihimden yapraklar 

Koç Grubu'nun çeşitli önemli görevlerinde bulunan, epeydir görmediğim emekli arkadaşım Macit Akman'ın, Sezen Aksu'nun Küçüğüm şarkısı üzerine fotoğraflarımızla yaptığı videoda, 68 kuşağının ünlü isimleri var.

Mahir Çayan'dan İlber Ortaylı'ya, hatta Berrin Ükis Komsuoğlu'ndan Samiye Aydar'a kadar... 

Linkler ve çağrılar 

21. Gümüşlük Müzik Festivali, Macar kemancı Kristóf Baráti ve Türk piyanist Tuna Bilgin’in tarihi taş ocağında verdiği konserle başladı. Eylül'e kadar sürecek olan festival için epey iyi bir program hazırlamışlar, ilgilisine duyurulur. Gerçi Gümüşlük, eski Gümüşlük değil ama, o kadarını boş verin... 

Advertorial (!)

Ünlüler yeniden Türkiye'ye gelmeye başladılar. 23 Temmuz'da Massive Attack Park Orman'da konser verecek.

Cihangir'in sokaklarını da "Styx, Türkiye'ye geliyor" afişleri süslüyor. Daha tarihini öğrenemedim. 

Müzik önerisi 

Bu şarkı önerisi, Mülkiye'den arkadaşım Necmiye Alpay'dan geldi. Neşe Yaşın'ın Türkçe'den Rumca'ya çevrilmiş, "Hangi yarısını?" şiirinin, bestelenmiş hâli... Şiir yeni değil ama video, 15 Temmuz 1974'te Kıbrıs’ta yapılan darbenin 50. yıl dönümününde yapılan konserden...

Tuğrul Eryılmaz kimdir?

Tuğrul Eryılmaz, kendisini "sadece gazeteci" olarak tanımlıyor. Dünyayı etkileyen 1968 rüzgârı sırasında üniversiteye gitti. 1969 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’ni (Mülkiye) bitirdi. Bir süre Londra'da öğrenim gördükten sonra Türkiye'ye döndü.

Mülkiye'de yüksek lisans eğitiminin ardından Ankara'da TRT Haber Merkezi'nde gazeteciliğe başladı. Bir dönem Ankara Üniversitesi Basın Yayın Yüksek Okulu'nda iletişim dersleri verdi. 12 Eylül 1980 darbesinin ardından üniversiteden ayrıldı.

İstanbul'da haftalık Nokta, Yeni Gündem, Tempo ve Sokak dergileriyle Cumhuriyet ve Yeni Asır İstanbul gazetelerinde çalıştı.

Ankara, Bahçeşehir, Bilgi, İzmir Ekonomi ve Kadir Has üniversitelerinin iletişim fakültelerinde gazetecilik dersleri verdi.

1996’daki kuruluşundan 2013 yılına dek yaklaşık 16 yıl Radikal İki’nin yayın yönetmenliğini yaptı. “Gazeteci olarak yaptıklarımın çok azından pişmanım. Neyse, ‘önemli’ bir köşe yazarıymışım gibi sizlerin sütunlarından çalmayayım. Bize güvenerek yazı gönderen herkese bol minnettarlık ve sevgiyle…” satırlarıyla Radikal İki'ye veda etti.

Özgür Gündem Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği'nden yargılanan gazeteciler arasında yer aldı; bu nedenle açılan davada 1 yıl 3 ay hapis ve 6 bin lira para cezasına çarptırıldı.

Sinema ve dizilerde senaryo ve kurgu danışmanlığı da yapan Eryılmaz, IPS İletişim Vakfı kurucusu ve Yönetim Kurulu üyesi. Rolling Stones ve Marianne Faithfull hayranı. Asya'nın dedesi.

 

 

Yazarın Diğer Yazıları

Keşke dünyayı kadınlar yönetebilse...

Hiç değilse bari buradan söyleyelim, HomeRoom'da bu yazıyı yazarken nem gayet mutedildi...

Bu yazımda artık neden hiçbir yere çağrılmadığım konusunda ciddi ipuçları bulacaksınız

Çağrılmadığım "Hasret Giderelim" buluşması tatilde olanlar gidemedikleri halde çok kalabalıkmış...

Havalar çok çok sıcak, ormanlar cayır cayır yanıyor; tatilciler yavaş yavaş geri dönüyor

Yazıyla hiçbir ilgisi yok ama ne olur birileri İstanbul'da arabalar kadar çok olan motor terörüne bir çare bulsunlar

"
"