05 Temmuz 2024

Beyoğlu, Beşiktaş, Cağaloğlu ve de upper Cihangir

Mülkiyeli arkadaşım Ömer Madra'nın kurucularından olduğu ve benim bile kuruluş yıllarında program yaptığım Açık Radyo'nun lisansının iptal edildiğini dehşetle öğrendim!

Prof. Dr. Yasemin İnceoğlu ile TGC toplantısı başlamadan önce | 
Beyoğlu Belediyesi Başkan Yardımcısı Elif Yıldırım, hayvanlarla ilgili çok güzel şeyler anlattı |
Melis Sökmen ve arkadaşları ile birlikte 22'deydik | 
Meryl Streep Prada giyerse Gonzo Tuğrul'un eksiği ne! | 

Herkes, Türkiye'nin Avusturya karşısındaki galibiyetini ya da eski Ülkü Ocakları Başkanı Sinan Ateş cinayeti davasını konuşuyor diye düşünerek yazıyı yazmak üzere HomeRoom'a gittim. Aman tanrım, bir de ne göreyim! İnsanlar bu konular yerine benim geçenlerde giydiğim Prada tişörtümün bana ne kadar yakıştığını konuşuyordu. İşi o kadar büyütmüşler ki, 22'nin şefi İsmail Güneş, tişörtlü fotoğrafımı Instagram'da bile paylaşmış, bana da gönderince, siz de görün istedim...

Fahroş ve Jüli Aral'ın bana hediye ettikleri Prada tişört, gerçekten orijinal...

Belediye Başkan Yardımcısı Cihangir'de 

Hafta içi 21'de, benim gibi upper-Cihangirlileri çok mutlu eden bir buluşma oldu. CHP'li mi DEM Partili mi yoksa başka bir sol partiden mi bilemediğim Elif Yıldırım, yanında son derece işine hâkim olan belediyenin veteriner müdürü Özlem Demirel ile birlikte bizleri ziyarete geldi. Tabii ki mahallenin muhtarlarından Fehime Esen ve Halil Kalafat da oradaydı. Bir de -lütfen bağışlasın- soyadını tam hatırlayamadığım, belediyede çalışan CHP'li  Kerem Bey vardı. Sokak hayvanlarıyla ilgili son derece güzel projelerinden bahsettiler, umarım en kısa sürede hayata geçirirler.  

Elif Yıldırım, Tuğrul Eryılmaz, Özlem Demirel, Fehime Esen, Kerem Bey, Halil Kalafat 

Epey bir aradan sonra Cağaloğlu yokuşu  

Üyesi olduğum Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ile 2024 Basın Özgürlüğü Ödülleri Seçici Kurul toplantısını salı günü (2 Temmuz) yaptık. Başkanlığımıza Türkiye Yazarlar Sendikası'ndan Adnan Özyalçıner'i, yazmanlığımıza da da TGC Genel Sekreteri Sibel Güneş'i seçtik.

Cemiyet Başkanı Vahap Munyar, sevgili arkadaşım ve meslektaşım Yasemin Giritli İnceoğlu, İstanbul Barosu’ndan avukat Nazan Moroğlu, İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Osman Küçükosmanoğlu benim gibi toplantıya fiziksel olarak katılanlardandı. Jürideki iki "Türk"; yani Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanvekili Doğan Şentürk ve Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Kenan Kocatürk ise toplantıya fiziksel olarak katılamadılar, oylarını bildirdiler.   

Basın Özgürlüğü Ödülü, gazeteci Timur Soykan’a verildi. Kurum dalında ise tabii ki Deprem Bölgesindeki Gazeteciler ödüllendirildi. Ödülü Meslek Örgütleri ve TGC il temsilcileri, Deprem Bölgesindeki Gazeteciler adına alacak. 

TGC'nin ödül toplantısında Cağaloğlu yapımı çok güzel kurabiyeler yedik 

Yeniden Cihangir'e düştüler 

Mahalle arkadaşım oyuncu Nihal Yalçın ve artık benden daha çok sevdiğine emin olduğum boyfriend'i Berker Güven, bir ay New York'ta kalıp dün geri döndüler. İnanması biraz zor ama hem 15 günlük sıkı bir tiyatro kursuna gitmişler hem de bir ayda tam 6 oyun seyretmeyi becermişler. Sleep No More ekibinin Life and Trust yani 'Hayat ve Güven' adlı interaktif oyununu öve öve bitiremediler. Oyunda, yanından geçen oyunculardan seçtiğin birine takılıp oyuna dahil olabiliyormuşsun. Biraz tehlikeli ama güzel. Şaşırtıcı ama Amerika'da çok eğlendikleri halde, upper-Cihangir hep burunlarında tütmüş...

Berker Güven, Nihal Yalçın, limited edition Beatles tişörtümle ben 

Tam 18 yıl sonra! 

Başladığı günden beri hep reytinglerin üst sıralarında dolaşan Arka Sokaklar dizisinin 18 yıllık yönetmeni Orhan Oğuz, işi bıraktı. Kendisiyle konuştuğum zaman, "Tuğrulcuğum, benden format değişikliği istediler. 3-5 dakikalık konuşma oldu, 'ben bunu yapamam' dedim ve işi bıraktım" diye durumu özetledi. Şimdi bekleyip görelim bakalım, ne tür bir format değişikliğine gidilecek... 

İki efsane; Gonzo Tuğrul ve yönetmen Orhan Oğuz, Fames'te 

Sıkça sorulan sorular ve cheap shots 

Ne diyeceğimi bilemiyorum, gerçekten skandal! RTÜK, bir programında "Ermeni soykırımı" ifadesi geçtiği için 190 bin lira para ve 5 program durdurma cezası verdiği Açık Radyo'nun bu kez de lisansını, -para cezasını ödedikleri halde- iptal etti! Buyurun buradan yakın, "Bizim gibi düşünmeyenin sesinizi keseriz" demek bu kadar kolay mı! 

Sayıları konusunda bir türlü anlaşamadığımız mülteciler hakkında tarafsız bir yayın yapma iddiasında olsak bile çok dikkatli olmalıyız. Kendini liberal ya da sosyal demokrat olarak tanımlayan bazı insanlar bile sonuçlarını düşünmeden, hazırlığını yapmadan "Bunları gönderelim gitsinler" diyorlar, bu kadar kolay değil insan hayatı... 

Evet haklısınız, benim de sizin gibi keyfim kaçtı. 40 yılın başı, bir futbol maçı seyredip Türkiye'nin Avusturya'yı yendiğine tam sevinecekken, Merih Demiral'ın bozkurt selamıyla sevinç gösterisi yapması, bir de sonrasında bunu savunması gerçekten bir tek benim değil, çoğunluğun keyfini kaçırdı. Neden böyle yaparlar anlamıyorum. Halbuki ben de Hasan Cemal gibi ölüp ölüp dirilmek, keyiften bayılmak isterdim, nasip değilmiş... 

* Geçen gün, Sözcü TV’de, Sözcü gazetesinin 18. yılı kutlanıyordu. Kimler mi konuştu? Uğur Dündar, Rahmi Turan, Necati Doğru... Emin Çölaşan var mıydı, yok muydu, artık ben de yaşlandığım için tam hatırlamıyorum… Doğum tarihi 1960’tan önce olanlar bu gazetecileri çok iyi bilirler.

Linkler ve çağrılar 

* Sivas Katliamı'nın 31. yıl dönümünde, yakılarak öldürülen 33 insanımızı anmak için katledilenler arasında yer alan Metin Altıok'un "Kavaklar" adlı şiirini dört doktor seslendirmiş. Dr. Ayşen Yavru, Dr. Yasemin Demirci, Dr. Yelda Emek ve Dr. Özden Güngör'ün ağzına sağlık! İlk kez canım arkadaşım Sezen Aksu seslendirmişti, besteyi de biricik aşkı Onno Tunç yapmıştı. Lütfen dinleyin... 

Advertorial (!)

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi GSF Resim Bölümü'nde öğretim üyesi olan upper Cihangirli Özlem Üner'in 'Zamanın Konfetisi' adlı resim sergisi, Beşiktaş'taki Galeri Kambur'da 11 Temmuz'a kadar ziyaret edilebilecek. Hafta sonunuzu değerlendirmek için iyi bir fırsat. 

Müzik önerisi 

Ta İzmir'den beri tanıdığım sanatçı arkadaşım Melis Sökmen'in, “Melis’le Dans” projesinin ilk teklisi “Şıp” bugün çıktı, hemen sizinle paylaşayım dedim. Sözü ve bestesi Sadettin Dayıoğlu’na ait. Benim içimi kıpırdattı, dansa da uygun, dinlemeye de! 

Tuğrul Eryılmaz kimdir?

Tuğrul Eryılmaz, kendisini "sadece gazeteci" olarak tanımlıyor. Dünyayı etkileyen 1968 rüzgârı sırasında üniversiteye gitti. 1969 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’ni (Mülkiye) bitirdi. Bir süre Londra'da öğrenim gördükten sonra Türkiye'ye döndü.

Mülkiye'de yüksek lisans eğitiminin ardından Ankara'da TRT Haber Merkezi'nde gazeteciliğe başladı. Bir dönem Ankara Üniversitesi Basın Yayın Yüksek Okulu'nda iletişim dersleri verdi. 12 Eylül 1980 darbesinin ardından üniversiteden ayrıldı.

İstanbul'da haftalık Nokta, Yeni Gündem, Tempo ve Sokak dergileriyle Cumhuriyet ve Yeni Asır İstanbul gazetelerinde çalıştı.

Ankara, Bahçeşehir, Bilgi, İzmir Ekonomi ve Kadir Has üniversitelerinin iletişim fakültelerinde gazetecilik dersleri verdi.

1996’daki kuruluşundan 2013 yılına dek yaklaşık 16 yıl Radikal İki’nin yayın yönetmenliğini yaptı. “Gazeteci olarak yaptıklarımın çok azından pişmanım. Neyse, ‘önemli’ bir köşe yazarıymışım gibi sizlerin sütunlarından çalmayayım. Bize güvenerek yazı gönderen herkese bol minnettarlık ve sevgiyle…” satırlarıyla Radikal İki'ye veda etti.

Özgür Gündem Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği'nden yargılanan gazeteciler arasında yer aldı; bu nedenle açılan davada 1 yıl 3 ay hapis ve 6 bin lira para cezasına çarptırıldı.

Sinema ve dizilerde senaryo ve kurgu danışmanlığı da yapan Eryılmaz, IPS İletişim Vakfı kurucusu ve Yönetim Kurulu üyesi. Rolling Stones ve Marianne Faithfull hayranı. Asya'nın dedesi.

 

 

Yazarın Diğer Yazıları

Futbol dışında her şey var

Tatilde Cihangir'de yürürken her 10 kişiden 6'sı köpeğini gezdiriyordu, geri kalanlar da galiba Airbnb kiracısıydı... Belki de Airbnb kiracılar, köpekleriyle gelmişti, bilemiyorum......

Villalarda partiler | Pride Haftası | Filmmor | Ve bunlara yakışan Sezen Aksu...

Tatilin başından beri bizim Cihangir en sakin günlerini yaşıyor, inanmazsınız ama Cihangir Caddesi'nde bile park yeri var...

Fanlarım camları çerçeveleri kırdılar

Bu hafta Gonzo Haber Ajansı'nı, TGC ve Afife Jale Ödülleri için çok çalıştırdım, yazının sonlarına doğru sizin için koyduğum küçük anketi cevaplamayı unutmayın...