16 Haziran 2023

Valiler kararnamesi hazır: Deprem yaşayan şehirlerin valileri değişiyor...

Valiler kararnamesi çerçevesi ilk etapta, 6 Şubat'ta yaşanan büyük deprem felaketinde görev yapan il valilerinin değiştirilmesi planladı. Bu valilerden bazıları merkeze çekilecek. Bazıları farklı kentlere atanacak

Başkent kulisleri fazlasıyla "canlı" bugünlerde.

Canlılığın sebebi belli. Seçimden sonra belki de en heyecanlı süreç şimdi başlıyor: Bürokrasideki yeni atamalar, yer değiştirmeler ve görevden almalar.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kabinesinde yeni isimlere görev verilmesinden, devlet yönetiminde pek çok yeni isime görev vereceğini anlamak mümkün.

Edindiğim bilgileri paylaşayım.

İlk olarak Cumhurbaşkanlığı - kabine hattında yaşananlardan başlıyorum.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeni kabineyi kurduktan hemen sonra bakanlarla yaptığı kabine toplantısından sonra bakanlara, "bir an önce bakan yardımcıları öncelikli olmak üzere kadro çalışması yapılması" talimatını verdi. Erdoğan, bakanlara bu konuda 10 günlük süre verdi.

Süre içinde bakanlar birlikte çalışacakları yardımcıları üzerinde hazırlık yapmaya başladı. Bu arada Cumhurbaşkanı Erdoğan, kabine üyelerine, "her bakanlığa dört bakan yardımcısı verileceğini, bunlardan ikisini bakanların seçeceğini, diğer ikisinin de Cumhurbaşkanlığı kontenjanından atanacağı" bilgisini verdi.

Bu arada, yeni bürokrasinin oluşturulmasında MİT Başkanlığı'nın da devreye girdiğini söyleyebilirim.

Şöyle ki; MİT Başkanlığı, Cumhurbaşkanlığı'ndan kendilerine ulaşan bürokrat adaylarından özel personel havuzu oluşturmaya başladı bir süredir. MİT Başkanlığı, bu çalışmayı her bakanlık için ayrı listeler oluşturdu. Sonuçta; gerek bakanlar, gerekse Cumhurbaşkanlığı'nın tercih edeceği üst düzeydeki bürokratlar için güvenlik soruşturmaları yapılıyor.

Bir başka bilgi ise önceki gün yaklaşık sekiz saat süren kabine toplantısıyla ilgili. Cumhurbaşkanı Erdoğan, bakanlardan yakın dönem içinde yapılması gerekenler hakkında bilgi aldıktan sonra bazı bakanlarla birebir görüşerek atanacak bakan yardımcıları çerçevesinde değerlendirme yaptı.

Erdoğan'ın birebir görüştüğü bakanlar arasında Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ve Ulaştırma Altyapı Bakanı Abdülkadir Uraloğlu yer aldı.

Ayrıca Erdoğan, kabine üyelerine özellikle bakan yardımcıları ile önemli üst düzey bürokratların yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde atamasının yapılarak bayram tatilinden hemen sonra görevlerine başlamasını istedi.

Bu çerçevede büyük ihtimalle bu akşam ya da en geç pazartesi günü atama kararnamelerinin yayımlanacağını söylemek yanlış olmaz.

Kararnameler hazır

Hükümetteki bu genel yaklaşım sonrasında İçişleri Bakanlığı kulislerinden edindiğim bilgileri aktarmaya sıra geldi.

Bakanlık koltuğunu devralan Ali Yerlikaya'nın, öncelikle bazı valiler ile emniyet teşkilatında önemli noktalara yönelik yeni görevlendirmeleri hazırladığı bilgisi mevcut.

Valiler kararnamesi çerçevesi ilk etapta, 6 Şubat'ta yaşanan büyük deprem felaketinde görev yapan il valilerinin değiştirilmesi planladı. Bu valilerden bazıları merkeze çekilecek. Bazıları farklı kentlere atanacak.

Kararname çalışmaları öncesinde Bakan Yerlikaya, halen merkezde bulunan valilerle geçen hafta bir araya geldi. Hazırlanan kararnamede halen merkezde bulunan bazı valilerin yeniden eylemli vali görevine getirilmesi bekleniyor.

Aynı kararnamede mevcut Emniyet Genel Müdürü Mehmet Aktaş'ın bakan yardımcısı yapılmasının planlandığını daha önce aktarmıştım. Yanı sıra Kayseri Valisi Gökmen Çiçek'in bakan yardımcısı olacağı kulislerde ifade ediliyor. Çiçek'in, daha önce İçişleri Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü yapmasından dolayı yeniden merkezde görev alması bekleniyor.

Emniyet Genel Müdürlüğü'ne yapılacak atama konusu da yine önceki günkü kabine toplantısı sonrasında netleşti. Bir aksilik olmadığı takdirde Emniyet Genel Müdür Yardımcısı olan Mustafa Çalışkan, genel müdür koltuğuna oturacak.

Görevden almalar

Aynı kapsamda, önceki Bakan Süleyman Soylu'nun ekibinde yer alan Ankara Emniyet Müdürü Servet Yılmaz ile Genel Müdür yardımcısı Resul Holoğlu'nun görevden alınması kesinleşti. Aynı durum İstihbarat Başkanı Sabit Akın Zaimoğlu için de geçerli.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne atama yapılıp yapılmayacağı henüz netleşmedi. Zira, mevcut İstanbul Emniyet Müdürü Zafer Aktaş'ın gelecek yıl yaş haddinden emekli olması nedeniyle bir olasılık görevinde kalabileceği ifade edildi. Ancak burada son kararı Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın vereceğini söyleyebilirim.

Bayramdan önce yayımlanması beklenen kararnamelerin ardından süreç, kaymakamlar kararnamesi ile il emniyet müdürleri kararnamesiyle devam edecek.

Kaymakamlar kararnamesi kapsamında bakanlık merkez teşkilatında da yeni atama ve görevden almalar gerçekleşecek.

Bahçeli'den "karışmıyoruz" mesajı

Öte yandan edindiğim bilgiye göre; Soylu'nun ekibinde yer alan üç polis şefi, geçtiğimiz günlerde MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile görüşme talebinde bulundu. MHP'nin önde gelen bir ismi aracılığıyla gerçekleşen girişimde Bahçeli, polis müdürleri ile görüşmedi. Bahçeli'nin polis müdürlerine, "Cumhurbaşkanı ve İçişleri Bakanı'nın çalışmalarına ve tasarruflarına karışmayacağız" görüşünü verdiği belirtiliyor.

Süreçte, gerek Soylu'nun kendisi, gerekse ekibi hakkında daha önce hazırlanan iki ayrı raporun farklı zamanlarda Cumhurbaşkanlığı'na iletildiğini hatırlatayım. Büyüteç okurları hatırlayacaktır; ilk rapor, bizzat Soylu hakkında idi. Organize suç örgütü hükümlüsü Sedat Peker'in açıklamalarının ardından hazırlanan rapor, 2021'de Erdoğan'a iletilmek üzere Cumhurbaşkanlığı'na gönderildi. İkincisi ise Soylu ve ekibini anlatan özel bir rapor olarak geçen yıl yine Cumhurbaşkanlığı'na iletildi.

Yeni Bakan'a "hoş geldin" operasyonları

Yanı sıra, Yerlikaya'nın göreve gelmesiyle beraber hafta içinde, ülke genelinde iki ayrı operasyon gerçekleştiği açıklandı.

Bunlardan birisi KOM Başkanlığı'nca gerçekleştirilen ve "Paravan" adı verilen operasyonda, 47 kentte 490 şüpheliden 237'si gözaltına alındı!

Şüphelilerin adreslerinde yapılan aramalarda 3 ruhsatsız tabanca, 3 şarjör, 102 adet mermi, farklı kişiler adına düzenlenmiş 9 engelli sağlık raporu, sahte olduğu değerlendirilen çok sayıda altın ve ziynet eşyası ve çeşitli dokümanlar ele geçirildi.

Yapılan açıklamada zanlılara yönelik 6 aylık teknik takibin yapıldığı ifade edildi.

Bu operasyonu, "yeni bakana hoş geldin" operasyonu olarak değerlendirmek yanlış olmaz. Her nasılsa, 6 aydır teknik takip yapılıyor ve hedef kişilerden ancak yarısına yakın sayıda şüpheli gözaltına alındı!

Uzun yıllardır benzer süreçleri takip eden bir gazeteci olarak, bu operasyonu, "bakana hoş görünme" olarak tanımlamak gerektiğini düşünüyorum.

Mesela, bir kente yeni müdür ya da vali atandığında mevcut emniyet kadrosu mutlaka bir operasyon gerçekleştirir! Benzer süreç yeni Emniyet Genel Müdürü ya da İçişleri Bakanı atandığında da yaşanır. Kadrolar aslında ne kadar başarılı olduklarını ortaya koymaya çalışmaktadır!

Elde var olan dosyalar, savcılıklar aracılığıyla yakalamaya dönüştürülür. İlginç süreçlerdir bunlar.

KOM Başkanlığı'nın söz konusu operasyonu da işte böylesi bir çalışma. Zira, söz konusu operasyonu planlayan birimin başındaki isim KOM Başkanı Mahmut Çorumlu da görevden alınması beklenen isimlerden.

İkinci operasyon ise Terörle Mücadele Dairesi'nce benzer amaçla planlanan FETÖ operasyonuydu. Tekrarlamayacağım. Bir süredir yapılamayan FETÖ operasyonunun aniden gerçekleştirilmesi dikkati çekti. Söz konusu birimin başındaki isim Hasan Yiğit de yine Soylu'nun ekibinden ve görevden alınmaya yakın.

Ankara ve taşradaki bürokrasiyi heyecanlı günler bekliyor.

Tolga Şardan kimdir?

Tolga Şardan, 1988'de yerel yayımlanan Ankara Ulus Gazetesi'nde mesleğe başladı. 1989'dan 2018'e kadar Milliyet gazetesinde polis muhabirliği, Ankara Temsilci Yardımcılığı ve köşe yazarlığı yaptı. 

Haber ve yazılarıyla, 1992'den itibaren Çetin Emeç, Muammer Yaşar Bostancı, Abdi İpekçi'nin adını taşıyan gazetecilik ödüllerini aldı. Yanı sıra, haberleri Çağdaş Gazeteciler Derneği ve Türkiye Spor Yazarları Derneği'nce ödüle layık bulundu. 

Ayrıca, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nce verilen 2021 Yılı Basın Özgürlüğü Ödülü'nün sahibi oldu. 

Şardan, 2019'da Doğan Kitap'tan yayımlanan "Komonist Masası'nda Nazım Hikmet" adlı araştırma dalındaki kitabını kaleme aldı. 

2019'dan bu yana T24'te çoğunlukla güvenlik konularını ele aldığı Büyüteç adlı köşeyi yazıyor.

 

Yazarın Diğer Yazıları

Ankara Emniyeti'ndeki "gizli tanık skandalı"nda son gelişmeler: Doktor raporundaki şüphe ve kamerasız odada olanlar

Eski AKP Milletvekili Şamil Tayyar, yaşananlarla ilgili MİT Başkanlığı'nın devreye girdiğini duyurdu kişisel sosyal medya hesabından. İşin içine MİT'in girmesi demek, yaşananların basit bir gelişme olmadığını, ulusal güvenlik merkezinde değerlendirildiğinin işareti aynı zamanda

Emniyet’te kaset savaşlarının arkasında neler var?

İçişleri Bakanlığı müfettişleri Ankara Emniyeti’ndeki çalışmaları sırasında iddiaları araştırırken, dosyaya bakan polislerin odalarından çıkmalarını yasakladı. Müfettişler, başta Emniyet Müdür Yardımcısı Murat Çelik olmak üzere ilgili personelin ifadelerini alırken odalarından çıkmalarına izin verdi. Açığa alınan üç polis müdürünün kimliklerine ve silahlarına el konuldu

Evladının katilinin peşine düşen babanın iddiasını doğrulayan bilirkişi raporu

Emekli Tümgeneral Ethem Büyükışık'la yüz yüze görüştüm. Evladının katil ya da katillerinin ortaya çıkarılacağından ümitli olduğunun altını çizdi. Yarın görülecek duruşma hakkında ise, "bu suçluların neler yaptıklarını mahkemede tek tek anlatacağım. Sanıkların hazırladıkları gerçek olmayan bilirkişi raporuyla bir cinayetin şüphelilerini ve bu şüphelilerle birlikte hareket eden kamu görevlilerinin nasıl korunduklarını anlatacağım" dedi