24 Mayıs 2019

IŞİD’lilere 4 bin dolara sınırdan VIP geçiş

Parası olan IŞİD’liler kamyondan kamyona atlayarak sessizce ülkeye dönüş yapıyor

Ülke gündemi seçim ve ekonomi üzerine sıkışmış gibi gözükse de, her gün farklı gündem başlıklarıyla karşılaşmak mümkün.

İşte bunlardan birisi de IŞİD.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, birkaç gün önce yaptığı açıklamada, “IŞİD'in hareketlenme içinde olduğuna” dikkat çekti. Soylu, “DEAŞ, Türkiye içerisinde son 2,5-3 yılda hiç olmadığı kadar hareketli. Bu konuda da bütün güvenlik birimlerimiz son derece üst düzey alarmda” değerlendirmesini yaptı.

Soylu’nun bu açıklamasının ne anlama geldiğini soruştururken karşıma çıkan tablo şöyleydi:

- Suriye’de yaşanan gelişmeler sonrasında ABD’nin desteğini alan PYG/YPG güçleri son bir yıldır IŞİD’in bölgedeki etkinliğini kırmış durumda. Pek çok IŞİD’lİ halen silahlı Kürt gruplarına ait cezaevlerinde. IŞİD’in elindeki bölgeler son dönemde Kürt gruplarının kontrolüne geçmiş durumda.

- Sahadaki bu tabloya karşın, IŞİD’in mevcut lideri El Bağdadi’nin mayıs başında yayımlanan bir video görüntüsünde üzerinde Arapça “Türkiye Vilayeti” yazan dosyayı inceliyor olması, bugüne kadar IŞİD’in “cihad alanı” olarak görmediği Türkiye’yi “doğrudan hedefe koyduğu” şeklinde yorumlanıyor. Yani, Türkiye artık IŞİD için asıl savaş bölgesi.

- Uzun süredir sessizliğini koruyan IŞİD’in, El Bağdadi’nin elindeki dosyayla verdiği mesaj sonrasında Türkiye özelinde eylem sürecine yeniden başlayabileceği değerlendirmeleri yapılıyor. Bu nedenle  güvenlik güçleri, ülke genelinde arka arkaya operasyon yapmaya başladı. MİT ve Emniyet’in, Ankara, İstanbul, İzmir, Tekirdağ, Şanlıurfa, Osmaniye, Adana, Samsun, Kayseri’de yaptığı operasyonlarda IŞİD hücreleri ortaya çıkarıldı. Çoğu Suriye ve Irak uyruklu olan bu şüphelilerin bir bölümünün hücre yapılanmasında bulunduğu, bazılarının ise “keşif ve istihbarat çalışmaları” yaptıkları tespit edildi.

- Cumhuriyet tarihinin en kanlı terör eylemlerini gerçekleştiren IŞİD’ın benzer bir süreci tekrarlamasının önüne geçmeyi hedefleyen güvenlik birimlerinin önemli bir tespiti de var. Suriye’de IŞİD içinde yer alan Türk uyruklu savaşçılarının bir bölümünün Türkiye'ye giriş yaptığı ortaya çıktı. Bu süreç nedeniyle güvenlik birimleri gerek hücresel faaliyetler gerekse “Yalnız Kurt” eylemlerine karşı duyarlı konuma geçti.

- İstihbarat koridorlarında konuşulan bir diğer iddia, PYD/YPG'nin cezaevindeki bazı IŞİD'leri bilerek serbest bıraktığı yönünde. Bu iddiaya göre serbest bırakılan IŞİD'liler eylem kapasitesi olanlardan seçiliyor. Ancak bu iddia ile ilgili somut bir tespit henüz yapılabilmiş değil. 

- Son dönemde sınırı geçmeye çalışan epeyce IŞİD’li yakalandı. Yakalananların bir bölümü sınırda teslim olurken, bazıları da yasa dışı geçiş yaparken yakayı ele verdi. IŞİD’lilerin Türkiye’ye girişinin sağlanması için sınır hattında adeta sektör oluşmuş durumda.

* Özellikle, 3 metre yüksekliğinde olan ve üzerinde kesici çelik güvenlik telleri bulunan beton bloklara rağmen sınır hattının kamera olmayan bölgelerinde  “VIP geçiş” adı verilen yöntemle IŞİD’liler Türkiye’ye sokuluyor.

- Sınır hattının her iki tarafına getirilen kapalı kasa kamyonların üzerine çıkan “müşteriler”, tellerin üzerine atılan battaniyelerin yardımıyla kendilerine zarar gelmeden sınırın diğer tarafındaki kapalı kasa kamyona atlayarak ülkeye yasa dışı giriş yapmayı başarıyor. Tabii sınır hattında sağlanan bu VIP geçişin bir de özel fiyatı var. Bu fiyat 4 bin dolar dolayında. Parası olan IŞİD’liler kamyondan kamyona atlayarak sessizce ülkeye dönüş yapıyor.

- Geçişlerin sağlanması için kimi zaman beton blokların altından tünel kazılıyor. Ancak, bu yöntem hem zahmetli, hem de oldukça riskli. Bu yüzden, çoğunlukla kamyondan kamyona geçiş yöntemi uygulanıyor.

- Ayrıca, Türkiye’deki eylemlerde kullanılmak üzere zaman zaman Suriye ve Irak’tan yasa dışı biçimde ülkeye malzeme aktarımı yapıldığı tespit ediliyor.

 

Yazarın Diğer Yazıları

Evladının katilinin peşine düşen babanın iddiasını doğrulayan bilirkişi raporu

Emekli Tümgeneral Ethem Büyükışık'la yüz yüze görüştüm. Evladının katil ya da katillerinin ortaya çıkarılacağından ümitli olduğunun altını çizdi. Yarın görülecek duruşma hakkında ise, "bu suçluların neler yaptıklarını mahkemede tek tek anlatacağım. Sanıkların hazırladıkları gerçek olmayan bilirkişi raporuyla bir cinayetin şüphelilerini ve bu şüphelilerle birlikte hareket eden kamu görevlilerinin nasıl korunduklarını anlatacağım" dedi

Sinan Ateş cinayetinden gözaltına alınan iki polis, nasıl Özel Harekatçı oldu?

Söz konusu iki polisin, kim tarafından ve nerede hazırlanan listeyle Özel Harekatçı olduğu sorusunun yanıtı önemli. Kim ya da kimlerin referans olduğu önemli

Özel Harekat'ta neler oluyor?

Spor ayakkabısı alımına müfettiş incelemesi, Özel Harekat'ın dikkat çeken ziyaretçileri, yemek ihalesindeki isim, hibe alınan zırhlı araçların hurdaya yakın çıkması ve dahası...