29 Aralık 2023

Edirne'deki uyuşturucu dosyasında mütalaa veren savcı, polis müdürüne 30 yıl hapis istedi

Önceki Bakan Süleyman Soylu döneminde Edirne Emniyet Müdürü yapılan Mustafa Alçalar, olayın ortaya çıkmasının ardından İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'nın kararnamesiyle görevden alınarak merkeze çekildi. Uyuşturucu kaçakçılığı dosyasından yargılanan Edirne Emniyet Müdür Yardımcısı Zeki Ağsakal da Alçalar'ın göreve gelmesinden sonra Alçalar tarafından kente atanmıştı. Alçalar'ın sağ kolu olarak biliniyordu

Pazarkule Sınır Kapısı'ndan yurda giriş yapmak isteyen bir araçta Kasım 2022'de ele geçirilen uyuşturucuyla ilgili süreci daha önce Büyüteç'te gündeme taşımıştım.

Soruşturmada en dikkat çeken isim Edirne Emniyet Müdür Yardımcısı Zeki Ağsakal'dı, hatırlarsanız.

Ağsakal'a yönelik iddia, uyuşturucu kaçakçılarına maddi menfaat karşılığında yardım etmekti.

Suçlanan polis müdürünün kentteki emniyet teşkilatında "uyuşturucu suçlarıyla mücadeleden sorumlu olduğunun" altını çizeyim, bir kez daha.

Ağsakal, hakkındaki yargılama çerçevesinde ev hapsinde ve yurt dışına çıkış yasağı var.

Devam eden yargılamada önceki hafta yeni gelişme yaşandı.

Edirne 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada savcı, sanıklara yönelik esas hakkındaki mütalaasını açıkladı.

Üçüncü Sınıf Emniyet Müdürlüğünden, İkinci Sınıf Emniyet Müdürlüğüne terfi eden Zeki Ağsakal’a rütbesi Vali Kırbıyık tarafından takılırken. (Ağustos 2022)

Duruşma tutanağına yansıdığı şekliyle, savcının görüşünü Ağsakal açısından özetleyeceğim.

Savcı, mütaalasında şu görüşleri verdi:

"(...) Sanık Birol Eroğlu'nun beyanları doğrultusunda soruşturmanın genişletildiği, sanıklardan Serkan Aydoğdu ve Zeki Ağsakal'ın kamera kayıtlarında Edirne ilinde beraber görüntü verdiklerinin tespit edildiği, fiziki takip yapılması ile de sanıkların Edirne'nin çeşitli mekanlarında beraber oturdukları ve aralarında konuştuklarının tespit edildiği,

180 işlemle para aktarımı

"Yine sanık Birol'un beyanları doğrultusunda yapılan araştırmada, sanık Serkan Aydoğdu'nun sanık Birol Eroğlu'na verilmek üzere, sanık Birol'un yakınları üzerinden para göndermiş olduğunun tespit edildiği, sanık Serkan Aydoğdu'nun da sanık Zeki Ağsakal'a 180 adet işlemle 643.000 TL para göndermiş olduğunun tespit edildiği,

Sanık Birol'un uyuşturucu maddelerle yakalanmış olduğu aracı, daha önce sanık Zeki Ağsakal'ın bulmuş olduğunu ve sanık Birol'un yakalanmasını ardından da sanık Zeki Ağsakal'ın Birol'a avukat temin işine giriştiği hususunda tanık beyanlarınca ispatlandığı (...)"

"Deliller ortaya koydu"

Savcı, mütalaasında sanıklar hakkındaki iddiaların delillerle ortaya konduğuna dikkati çekti.

Mütalaada şöyle denildi:

"(...) Edirne İl Emniyet Müdürlüğü'nde müdür yardımcısı olarak görev yapan sanık Zeki Ağsakal'ın, sanıklar Serkan, Ahmet, Birol ile aralarında bir ilişkinin bulunduğunu dosya kapsamındaki deliller ile ortaya konduğu, bu hususun kamera kayıtları, tape kayıtları, sanık beyanları ile uyumlu olduğu, her ne kadar sanık Zeki Ağsakal, diğer sanıklar münasebetini kabul etmemekle beraber sanık Birol Eroğlu'nun suç tarihinde yakalattığı uyuşturucu maddelerle alakasının bulunmadığını beyan etmiş ise de, sanıklar Birol, Serkan ve Ahmet'in dosya kapsamı ile uyumlu samimi beyanları dikkate alındığında sanık Zeki'nin savunmasını suçtan kurtulmaya yönelik olduğunun, dolayısıyla tüm sanıkların çeşitli roller ile bir araya gelerek birlikte suç işleme kastıyla söz konusu ele geçirilen uyuşturucu maddelerin ithalini sağladıkları sabit olduğundan (...)"

20 yıldan 30 yıla kadar hapis istemi

Mütalaasında sanıklar hakkında çeşitli cezalar talebinde bulunan savcı, Ağsakal hakkında TCK'nın 188/1. maddesi hükmü gereğince 20 yıldan 30 yıla kadar hapis cezası istedi. Ayrıca, savcı, 2 bin günden 3 bin güne kadar da adli para cezası verilmesi gerektiğine mütalaasında yer verdi.

TCK'nın 188/1. maddesi hükmü şöyle:

"Uyuşturucu veya uyarıcı maddeleri ruhsatsız veya ruhsata aykırı olarak imal, ithal veya ihraç eden kişi, yirmi yıldan otuz yıla kadar hapis ve iki bin günden yirmi bin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır."

Ağsakal'ın savunması: "Serkan'a iyilik yaptım, beni kurban etti"

"(...) Ben önceki ifadem de belirttiğim gibi çocuğum burslu olarak okula gitmiştir. Okul ücreti 15.000 liradır. Bundan yaklaşık on sene önce Serkan'ın amcasının oğluna kefil oldum. Bundan yaklaşık üç yıl önce kapanma şekli bellidir. Benim aracı olduğum amcasının oğlu da çağırabilir. Bir kısmını cebimden annemin hesabından ödediğim para bana takdim edilmiştir.

Ben Edirne'ye gelmeden 2 - 3 yıl önce bu iş kapandı, oğlumun adına açılan şirkette bellidir. Bu konulardan önce çocuğumun adına 500 bin lira kredi çektim. Arabalar alındı nasıl alındıkları da bellidir. Oğluma İş Bankası'ndan kredi çektik. Oğluma şirketi kurdum, orası kendi kendine ödüyordu. Serkan'a iyilik yaptım, güvendim. Beni bu olay nedeniyle kurban etti, bizim buydu içerisinde üç tane arası yapıldı. (...)"

Dosya sanığı: "Zeki Ağsakal'ın konumundan yararlanmak istiyorum"

Davada yargılanan sanıklardan Ahmet Uygur, savcılık mütalaasına yönelik yaptığı savunmada ilginç bir talepte bulundu.

Uygur, ev hapsinde bulunan polis müdürü Zeki Ağsakal'ı suçlarken, kendisinin de Ağsakal'ın yararladığı hukuki durumdan yararlanmak istediğini açıldı.

Savunmasında şöyle konuştu Uygur:

"(...) On bir aydır tutukluyum. Tutuklu olduğum aynı dosyada sanık Zeki Ağsakal ev hepsinde durmaktadır. Aynı konumda olduğumuzdan dolayı ben de aynı şekilde aynı hükümlerden yararlanmak istiyorum. Serkan Aydoğdu'nun ilk ifadesinde amcasına Zeki Ağsakal 500 bin lira TL senet borcu varken, bu borçu ödeyemezken, Zeki Ağsakal 500 bin lira senet borcunu üstlenip, kısa bir süre geçtikten sonra oğluna oto galeri açıp, özel okullarda okutma gibi kısa dönemde devletimizin 25 bin lira maaş vermesi sonucu yapılamaz.

Zeki Ağsakal burada masum değildir. Zeki bu işi yapmıştır, ben namusum ve şerefim üzerine yemin ederim, benim bu bu işten gelirim yoktur. Bin Euro en başta para aldım ve bu parayı Serkan Aydoğdu'ya iade ettim. Ben iki insanı birbiriyle tanıştırdım, bunun haricinde iki ortaklı olan işim vardı. Elimden gitti. Oğlum otizim hastasıdır, okuldan aldım, eğitimini yaptıramıyorum. Suçumu kabul ediyorum. İki kişiyi tanıştırdım. Ben kendimden yol açıp kaçakçılık işi yapmak istiyordum. Uyuşturucu işi yapmak istemedim, uyuşturucu ile ilişiğim yoktur. (...)"

İl müdürü görevden alındı

Önceki Bakan Süleyman Soylu döneminde Edirne Emniyet Müdürü yapılan Mustafa Alçalar, bu olayın ortaya çıkmasının ardından İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'nın kararnamesiyle görevden alınarak merkeze çekildi.

Uyuşturucu kaçakçılığı dosyasından yargılanan Edirne Emniyet Müdür Yardımcısı Zeki Ağsakal da Alçalar'ın göreve gelmesinden sonra Alçalar tarafından kente atanmıştı. Alçalar'ın sağ kolu olarak biliniyordu.

Uyuşturucuyla mücadele etmesi gereken polis müdürünün, uyuşturucu çetesiyle iş birliği yapması günümüz Türkiye'sinden bir örnek.

* * * * *

YENİ YILINIZ KUTLU OLSUN...

Tolga Şardan kimdir?

Tolga Şardan, 1988'de yerel yayımlanan Ankara Ulus gazetesinde mesleğe başladı. 1989'dan 2018'e kadar Milliyet gazetesinde polis muhabirliği, Ankara Temsilci Yardımcılığı ve köşe yazarlığı yaptı. 

Haber ve yazılarıyla, 1992'den itibaren Çetin Emeç, Muammer Yaşar Bostancı, Abdi İpekçi'nin adını taşıyan gazetecilik ödüllerini aldı. Yanı sıra, haberleri Çağdaş Gazeteciler Derneği ve Türkiye Spor Yazarları Derneği'nce ödüle layık bulundu. 

Ayrıca, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nce verilen 2021 Yılı Basın Özgürlüğü Ödülü'nün sahibi oldu. 

Şardan, 2019'da Doğan Kitap'tan yayımlanan "Komonist Masası'nda Nazım Hikmet" adlı araştırma dalındaki kitabını kaleme aldı. 

2019'dan bu yana T24'te çoğunlukla güvenlik konularını ele aldığı Büyüteç adlı köşeyi yazıyor.

Yazarın Diğer Yazıları

Emniyet’te kaset savaşlarının arkasında neler var?

İçişleri Bakanlığı müfettişleri Ankara Emniyeti’ndeki çalışmaları sırasında iddiaları araştırırken, dosyaya bakan polislerin odalarından çıkmalarını yasakladı. Müfettişler, başta Emniyet Müdür Yardımcısı Murat Çelik olmak üzere ilgili personelin ifadelerini alırken odalarından çıkmalarına izin verdi. Açığa alınan üç polis müdürünün kimliklerine ve silahlarına el konuldu

Evladının katilinin peşine düşen babanın iddiasını doğrulayan bilirkişi raporu

Emekli Tümgeneral Ethem Büyükışık'la yüz yüze görüştüm. Evladının katil ya da katillerinin ortaya çıkarılacağından ümitli olduğunun altını çizdi. Yarın görülecek duruşma hakkında ise, "bu suçluların neler yaptıklarını mahkemede tek tek anlatacağım. Sanıkların hazırladıkları gerçek olmayan bilirkişi raporuyla bir cinayetin şüphelilerini ve bu şüphelilerle birlikte hareket eden kamu görevlilerinin nasıl korunduklarını anlatacağım" dedi

Sinan Ateş cinayetinden gözaltına alınan iki polis, nasıl Özel Harekatçı oldu?

Söz konusu iki polisin, kim tarafından ve nerede hazırlanan listeyle Özel Harekatçı olduğu sorusunun yanıtı önemli. Kim ya da kimlerin referans olduğu önemli