26 Haziran 2023

Yunanistan seçimlerinin asıl galibi sandık başına gitmeyen seçmenlerin yüzde 47'si oldu

Yunan parlamentosuna üç Türk kökenli azınlık milletvekili girdi

ATİNA

Yunanistan'da bir ay içinde yapılan ikinci seçimleri yüzde 40.5 ile kazanan muhafazakâr Yeni Demokrasi Partisi (YDP) bugün (26 Haziran Pazartesi) dini törenle and içerek yeniden başbakanlık koltuğuna oturan YDP lideri Kiryakos Miçotakis olmasına rağmen, katılım oranının ancak yüzde 52.8 olması nedeniyle "seçimlerin asıl galibi sandık başına gitmeyen seçmenlerin yüzde 47 ‘si oldu" yorumlarına neden oldu.
YDP’den başka bu seçimleri kazananların arasında parlamentoya girmeyi başaran aşırı milliyetçi 3 parti de var.


"Faşizan ve Neo Nazi" olarak tanınan ve "suç örgütü oluşturduğu" gerekçesiyle kapatılan aşırı milliyetçi "Altın Şafak"ın uzantısı olarak kabul edilen "SPARTİATES" yani "Ispartalılar" partisi yüzde 4.6 alarak parlamentoya 12 milletvekili gönderdi.

"SPARTİATES" partisinin kurucu liderlerinin ise aslında kapatılan Neo Nazi "Altın Şafak" suç örgütünün yöneticiliğini yapmakla suçlanan ve 13 yıl hapis cezası hükmü giyen İlias Kasidiaris bulunuyor.
Kasidiaris, aşırı milliyetçi ISPARTLALILAR partisinin parlamentoya girmesini kutlayan Twitter hesabı üzerinden demir parmaklıların önünde, antik Ispartalı miğferi çizili tişörtünü giymiş montajlı fotoğrafını yayınladı.. 

Parlamentoya giren bir ikinci aşırı milliyetçi "NİKİ" yani "Zafer" partisi de yüzde 3.6 ile 10 milletvekili; ve üçüncü milliyetçi söylemleriyle tanınan "Helen Çözümü" ELYSİ partisi yüzde 4.4 ile 12 milletvekili çıkardılar.

Parlamento aritmetiğine göre, aşırı milliyetçilerin 12+12+10 = toplam 36 milletvekili sayısı, bu seçimlerde yüzde 11.8 oy toplayan parlamentonun üçüncü partisi konumundaki Sosyalist PASOK’un 32 milletvekili sayısını geçmiş oldu.
Ancak bu seçimlerde "en ağır bir yenilgiye uğradığını" resmen kabul eden Aleksis Çipras liderliğindeki radikal sol SYRİZA’nın durumu daha da vahim oldu.

Bu seçimlerde 21 Mayıs seçimlerinde aldığı yüzde 20’nin de altına düşerek ancak yüzde 17.8 alabilen SYRİZA’nın parlamentoya gönderdiği 48 milletvekili sayısı ise, ana muhalefet SYRİZA partisinin, hükümetin aleyhinde gensoru vermesine yetmeyecek.
Çünkü parlamento tüzüğüne göre bir partinin hükümete gensoru verebilmesi için 300 sandalyelik parlamentoda az 50 milletvekiline sahip olmalı.

SYRİZA lideri, ağır bir yenilgi aldığı seçimlerden sonra yaptığı açıklamada, SYRİZA liderliğindeki kaderini "SYRİZA üyelerinin tayin etmesine" yani, hemen istifa etmeyi düşünmediğini gösterdi.
Bu seçimlerde de SYRİZA’nın YDP oylarını geçerek en fazla oy aldığı seçim bölgesi yine Batı Trakya oldu. (haritada tek kırmızı boyalı Batı Trakya bölgesi)

SYRİZA azınlık milletvekillerinden 3; sosyalist PASOK da bir milletvekili çıkartarak, Yunan parlamentosuna dört Türk kökenli azınlık milletvekili girmiş oldu.

Türkiye’deki seçim sonuçları gibi Yunanistan’daki seçimleri de iktidar partisi kazanmış oldu. Her iki ülkenin ana muhalefet lideri de, kendi liderliklerinin kaderini parti örgütlerinin kararına bıraktı.

Kesinleşen seçim sonuçlarına göre;

YDP % 40.6 ile 158 milletvekili
SYRİZA % 17.8 ile 48 milletvekili
Sosyalist PASOK yüzde 11.8 ile 32 milletvekili ,
Komünist KKE yüzde 7.6 ile 20 milletvekili,
Aşırı milliyetçi "SPARTİATES" % 4.6 ile 12 milletvekili
Milliyetçi "Helen Çözümü" LISY % 4.4 ile 12 milletvekili
Aşırı milliyetçi "NİKİ" % 3.6 ile 10 milletvekili;
ve SYRİZA eski üyesi Zoe Konstantopoulou’nun kurduğu "Özgürlük Seyri" partisi % 3.1 ile 8 milletvekili çıkardı.

Yeni bakanlar

Yunanistan'da laiklik olmadığı için, köklü değişiklikler yapan Miçotakis’in yeni kabine üyeleri yarın düzenlenecek dini törenle and içecek.
Türkiye’yi de ilgilendiren bakanlıklardan Dışişleri Bakanlığı'na, "ılımlı siyasetçi" olaran bilinen Yorgos Yerapetritis’in; Savunma Bakanlığı'na ise Dışişleri eski Bakanı Nikos Dendias’ın getirileceği belirtiliyor.

Ekonomi Bakanlığı'na, Çalışma eski bakanı ve Avrupa Parlamentosu eski parlamenteri Kostis Hadjidakis’i getiren Miçotakis, seçimlerden hemen sonra "en çok ülke ekonomisine ve kalkınma reformlarına ağırlık vereceğini" açıklamıştı.

Katılım daha fazla olsaydı...

Yorumcular ve yapılan analizler, seçimlere katılım oranı yüzde 52.8 değil de daha fazla olsaydı, seçim sonuçlarının daha farklı olabileceği görüşünde birleşiyorlar..

Yazarın Diğer Yazıları

Yunanistan’da muhalefet liderlerinin yarışı devam ediyor

Karamanlis ile Samaras’ın parti içinde hâlâ taraftarları oldukları varsayılırsa, YDP’ni aşırı milliyetçilerden arındırmaya çalışan ve daha çok merkeze yönelen Miçotakis’in muhalefet partilerinden çok, parti içinde oluşacak olası cepheleşmelere karşı mücadele edeceğe benziyor

Türk-Yunan ilişkilerinde yeni gelişmeler: Ege ve Doğu Akdeniz’de kıta sahanlıkları mı belirlenecek? Ruhban Okulu açılması tekrar gündemde

İki ülke liderinin Ege ve Doğu Akdeniz’de karşılaşılan sorunların giderilmesi; insan tacirlerinin yakalanması gibi güvenlik makamları arasında iş birlikleri; azınlıkların dini özgürlüklerinin sağlanması, Kıbrıs sorununun çözümünü öngören müzakerelerin yeniden başlatılması gibi alınacak kararları hayata geçirilirse, işte o zaman “Türk-Yunan ilişkilerinde gerçekten yeni bir sayfanın açılacağından” söz edilebilir

2024 Paris Olimpiyat Oyunları'nın hayali...

Mesela tüm dünya liderliği kadınların eline geçse. Devlet ve hükümet başkanlarının hepsi; bakanların yarısından çoğu kadın olsa... Dünya yönetimine bir "kadın eli" değse... Zamanımızın kanlı savaşları, sınır çatışmaları, din kavgaları, hırs, aç gözlülük sona erer miydi? "İmagine"de hayal edilen "bütün insanlığın tek bir gökyüzü altında kardeşçe yaşamasını" sağlar mıydı?

"
"