22 Haziran 2024

Bir Japon’un gözünden; Dünyayı gezmek için olmazsa olmaz beş altın kural!

“Bu dünya ne sana ne de bana kalmaz / Dünya ne sana ne de bana kalmaz /Sultan Süleyman'a kalmadı / Böyle hiçbir kitap yazmaz”

Bugüne kadar, Japonya ve Türkiye başta olmak üzere çok sayıda dünya ülkelerini gezdim. Bu herkesin yapabileceği bir iş değil. Bana göre bunu başarabilmek için bazı altın kurallar var.

Japonya Kuzey Alp Dağları, 23 Ağustos 2022

Bunları önem sırasına göre şöyle sıralamak mümkün:

Önce ‘SAĞLIK’… Malum, bu olmazsa hiçbir şey olmaz.

İkincisi ‘İSTEK’ ve ‘MERAK’... İlginç gelebilir ama birçok insanda bu yoktur.

Üçüncüsü ‘ZAMAN’… Aslında MERAK varsa ZAMANı yaratmak için elinden geleni yapar insan…

Dördüncü madde; birçok insanın gezmek konusunda birinci sıraya koyduğu ‘PARA’

Beşincisi ise ‘AİLE SORUNU’ diyebiliriz.

Şimdi bu maddeleri daha derinden inceleyelim.

Türkmenistan, 2011

⁠Başımıza canımızı sıkacak bir şey geldiği zaman, herkes ‘önce sağlık’ der. Bu kuralın Japonya dahil tüm dünyada geçerli olduğunu düşünüyorum.

Bir sabah uyandığınızda doktorunuzdan gelen bir telefonla bir hafta ömrünüz kaldığınızı duyabilirsiniz. Ve haliyle artık gezemezsiniz ya da kelimenin tam anlamıyla “dünya gözüyle” görebileceğiniz yerin sayısı epey bir azalır.

Söz konusu seyahat olduğunda sağlık konusuna yeterince önem verilmiyor. Çünkü sağlık birden bozulmaz; zamanla, yavaş yavaş bozulur.

Ve kimse fark etmiyor bozulduğunu ve bir gün aniden sağlıksızlık gerçeğiyle baş başa kalınabileceğini. Geçmiş olsun, ama artık çok geç maalesef…

Zaragoza – İspanya, 2023

Bana göre sağlıktan sonra en önemli kural, istek ve merak.

Bakıyorum; sağlık var, zaman ve para da var ama istek olmadığı için çoğu insan gezmeye çıkmaz ve sadece evde veya çay bahçesinde oturur.
 
“Ne yapıyorsunuz” diye soruyorum, “Oturuyoruz” diyen çoğunlukta. Parası var, zamanı da var ama özellikle bir şey yapmak gelmiyorsa insanın içinden, hedefi yoksa ne yapsın oturmaktan başka...
 
Machu Pichu- Peru, 2022

Zaman demek hayat demektir. Bunu herkes bilir ama hayat sanki ilelebet devam edecek gibi yaşar çoğu insan.
 
Neden acaba? Meşgul oldukları için.

“Günlük hayatta o kadar çok yapılacak iş oluyor ki kendime çok az zaman kalıyor” der. İşte herkesin hayatı böylece hızla geçiverir. Yıllar geçer ve bir bakmışız yaşlanmışız.
 
Eğer istek veya merak varsa içinizde önceliklerinize zaman ayırırsınız. Konular herkese göre farklı olur. Bana göre ‘dünya seyahati’ en öncelikli konular arasında. Çünkü dünya o kadar güzelliklerle dolu ki tümünü gezmek için 1000 yıl gerekir. Gezerken geçirdiğim bir gün, doluluk bakımından, normal bir haftaya bedel diye hissediyorum.

Hawai, 2022

Para ne kadar da cazip bir araç değil mi? Bu dünyada paran varsa dünyayı satın alırsın diye düşünenler çoğunlukta. Ama aslında parayla satın alınabilecek şeyler çok fazla değil.

Kanuni Sultan Süleyman ne demiş: Olmaya devlet cihanda bir nefes sıhhat gibi
 
Bu, sıhhatin önemine değinen son derece değerli bir söz. Sağlığın yoksa, istediğin kadar paran olsa da hiçbir şey yapamazsın diyor. Yine de çoğu insan her gün paranın peşinde. Paradan daha önemli bir şey yok sanki... Şahsiyetini bile satan çok bu arada. Pardon!

Üstelik bir şarkıda da dedikleri gibi:

“Bu dünya ne sana ne de bana kalmaz

Dünya ne sana ne de bana kalmaz

Sultan Süleyman'a kalmadı

Böyle hiçbir kitap yazmaz”

Lombok Adası – Enndonezya, 2023
3.000 m dağ tırmanışı

Bu satırlara gelene kadar bütün maddelere uydunuz diyelim. Her şey hazır oldu ama eğer ailenizde sorun varsa yine seyahate çıkamazsınız, derim. Eğer babanız, anneniz veya çocuğunuz hasta yatıyorsa nasıl çıkarsınız seyahate…

Çıksak bile zevk alamayız, öyle değil mi… Böyle düşünüldüğünde ailede sorun olduğunda kimsenin istediği zaman seyahate çıkamaz olduğunu anlıyorsunuz. Herkes sağlıklı iken, etrafında hiç sorun yokken dünyayı gezmeye çıkabiliyor.

Sorun yokken fırsatı kaçırmayın derim. Dünyayı gezmek için olmazsa olmaz beş altın kural işte bunlar…

İyi yolculuklar!

 

Yazarın Diğer Yazıları

Bir Japon’un gözünden: Bütçe dostu bir Japonya gezisi nasıl yapılır?

Japonya’da ‘Sinkansen’ sistemi yani hızlı tren ağı vardır; bu kart, yabancılara yani turistlere oldukça hesaplı gelir.

Bir Japon'un gözünden büyük depremden sonra Türkiye ve Japonya

Yeni bir olası depreme hazır mısınız? Yoksa tekrar hazırlıksız yakalanıp, "kısmettir, ne yapalım" gibi laflarla mı geçiştireceksiniz?