03 Kasım 2022

Rüşvetin belgesine yayın yasağı

Mahkemenin korktuğu şey nedir, doğrusunu isterseniz anlamak mümkün değil. Hâkim, "şüyuu, vukuundan beterdir" diye mi düşündü? Yoksa bu işte Süleyman Bey'in tek başına hareket edemeyeceğini öngördüğü için mi yayın yasağı kararı getirdi?

Galiba bu bir Türk geleneği haline geliyor: Yolsuzlukların ortaya çıkması için karı – koca anlaşmazlıklarını beklemek!

Normal olarak böyle şeyler Meclis komisyonlarının araştırmalarında, savcılıkların çabalarında, müfettişlik faaliyeti sırasında ortaya çıkar.

Bizde öyle olmuyor. Meclis denetim fonksiyonunu tamamen kaybetmiş, savcılar siyasal iktidarın işaret ettiği durumların dışındaki suçlarla ilgilenmiyor, müfettişler de siyasi partilerin uzantısı haline gelen devlet kurumlarının içinde görevlerinin gereklerini yerine getiremiyorlar.

Ama karı – koca anlaşmazlığı başlayınca olay değişiyor.

Halk TV'nin internet sitesinde yayımlanan bir haber çok çarpıcı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın himayesinde faaliyet gösteren TÜRGEV'in eski başkanı ve eski İstanbul Büyükşehir Belediyesi bürokratlarından Ahmet Ergün'ün ilk eşinden olma kızı, Ergün'ün ikinci eşi Sibel Ergün aleyhine mal kaçırma davası açmış.

Sibel Ergün'ün mahkemeye sunduğu belgelerden biri, Ahmet Bey'in Belen İnşaat isimli şirketindeki diğer ortaklarına karşı imzaladığı bir taahhüt belgesi.

Belen İnşaat, Cengiz ve İçtaş ile 220 milyon lira bedelli bir demiryolu inşaatı ihalesi almış.

Söz konusu belge, bu ihalenin komisyonu olarak da DDY'nin eski genel müdürü Süleyman Karaman'a -ki kendisi, ihale tarihinden iki yıl önce TCDD Genel Müdürlüğü görevinden ayrıldığını vurgulayarak iddiayı yalanladı- yapılacak 5 milyon dolar tutarındaki ödemenin tamamının Ergün tarafından yapılacağını gösteriyor.

Buna nasıl bir isim vermek dinimize daha uygundur, bilmiyorum, Karaman Hoca bir isim bulacaktır elbette.

İddiaya göre, bu beş milyonluk "komisyon" beş yılda beş eşit taksit olarak ödenmiş.

Dikkatinizi çekmek istediğim konu şu ki bu belge bir dava dosyasında yer alıyor.

Normal olarak bunu duyan savcının harekete geçmesi, bu ödemenin izini sürmesi ve varsa ihaleye karıştırılan fesadı bulması, suçlular için dava açması gerekirdi.

Bizde öyle olmadı, bir mahkeme alel acele bu konuda haberlerin yayınlanmasını yasakladı.

Mahkemenin korktuğu şey nedir, doğrusunu isterseniz anlamak mümkün değil.

Hâkim, "şüyuu, vukuundan beterdir" (duyulması, gerçekleşmesinden kötüdür) diye mi düşündü?

Yoksa bu işte Süleyman Bey'in tek başına hareket edemeyeceğini öngördüğü için mi yayın yasağı kararı getirdi?

Bu işin daha yukarılara tırmanma olasılığının olduğunu da düşünmüş de olabilirler tabii.

Seçimden sonra gerekçenin doğrusunu öğreniriz nasıl olsa.

Ahmet Ergün - Süleyman Karaman

* * *

Kılıçdaroğlu'na söylüyor, kimin anlamasını istiyor?

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun "uyuşturucu parasıyla cari açık kapatılıyor" iddiasına çok kızdı.

Metamfetamin kullanımının bütün ülkeye yayıldığı bir ortamda Kılıçdaroğlu'nun bu çıkışının neye hizmet ettiğini ben şahsen anlamakta güçlük çektim.

Hükümetin "met" kullanımı böyle yaygınlaşırken hata ve eksikliklerini söylemek ve eleştirmek başka bir şey, cari açığın böyle fantezilerle kapatılmak istendiğini iddia etmek başka bir şey.

Bu bilgileri kendisine kim getiriyorsa o kişiye şüpheyle bakmasını öneririm.

Bu tartışma vesilesiyle Süleyman Soylu, bir kez daha aba altından sopa gösterdi.

Konuşmasında sopayı Kemal Kılıçdaroğlu'na sallıyormuş gibi görünüyor.

Önce Soylu'nun ne dediğini aktarayım:

"Dedim ki bir diş muayenehanesinde sen kiminle bir araya geldin? O tarihte, 15 Temmuz 2016 darbesinden önce sen acaba darbenin mottosu olan cümleyi orada kullandın mı kullanmadın mı? Burada FETÖ'cülerle görüştün mü görüşmedin mi? Bu diş muayenehanesinde yeni bir yol haritası çizdin mi çizmedin mi? Amerika'da büyükelçiler konusunda bir şey söyleyebildiler mi? Kendi partilisini büyükelçilere gönderdi. Altılı masanın ortaya koyduğu deklarasyonu redakte ettirdi. Yarın öbür gün bunun ses kaydı ortaya çıkarsa, bir vatansever bunun ses kaydını mahkemeye gönderirse ne olur?"

Normal bir demokraside bir İçişleri Bakanı'nı istifaya götürecek sözler bunlar.

Belli ki ana muhalefet liderini takip ediyor, her adımını fişliyor, ortam ya da telefon dinlemesi yöntemleriyle ses kaydı elde ediyor.

İçişleri Bakanı, yasalarımızda açıkça suç olarak tarif edilmiş işleri yapıyor ve ana muhalefet liderini fişliyor.

Bunu yeni öğrenmedik tabii.

Soylu bu durumu daha önce de açıklamıştı. Şimdi bunu tekrar etmesinin bir anlamı olmalı.

AKP yöneticilerinin, tepeden tırnağa şapkayı önlerine koyup bir düşünmelerini istiyor belli ki.

Ana muhalefet liderini böyle izleyip, fişleyen birisi, kendi siyasi konumunu korumak için başka kimleri takip ettirmiş olabilir?

Karıştığı onca skandala rağmen hâlâ görevinde tutuluyor olmasının nedeni acaba böyle bir dehşet silahını kullanmaktan çekinmeyeceği izlenimini uyandırmış olması mı?

Bir düşünmekte yarar var.

Mehmet Y. Yılmaz kimdir?

Mehmet Yakup Yılmaz, 1956 yılında Malatya'da doğdu. İlkokulu Antalya Devrim İlkokulu'nda, orta okul ve liseyi parasız yatılı olarak Denizli Lisesi'nde okuduktan sonra Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İktisat ve Maliye Bölümü'nden 1977 yılında mezun oldu

Gazeteciliğe SBF öğrencisi iken 1975 yılında Ankara'da Mehmet Ali Kışlalı yönetimindeki Yankı Dergisi'nde başladı. Derginin Yazı İşleri Müdürlüğü görevini de bir süre yürüttü.

12 Eylül 1980 darbesi öncesinde Türk İş'e bağlı Yol İş Federasyonu ve YSE - İş sendikalarında basın müşaviri olarak görev yaptı, sendika gazete ve dergilerini yayınladı

Askerlik görevini Kara Harp Okulu'nda tamamladıktan sonra İstanbul Gelişim Yayınları'nda mesleğe döndü. Gelişim Yayınları'nda Erkekçe ve Bilim dergilerinin Genel Yayın Müdürü Yardımcılığı ve ardından Gelişim TV Dergisi Genel Yayın Yönetmenliği görevlerinde bulundu

1985 yılında Hürriyet'e geçti ve Hürriyet Dergi Grubu'nu kurdu. Tempo, Blue Jean, Playmen gibi dergileri yayınladı.

Daha sonra Dönemli Yayıncılık Genel Müdürlüğü görevine getirildi. Ercan Arıklı ile birlikte Dönemli Yayıncılık'ın 1 Numara Yayıncılık'a dönüşmesi sırasında Genel Müdürlük görevini üstlendi. Aktüel, Cosmopolitan, Penthouse, Oya gibi dergilerin kurucu genel yayın müdürü oldu. Bugüne kadar 30'u aşkın derginin kuruculuğunu yaptı.

1995 yılı başında Posta gazetesini yayınladı. Aynı yılın sonunda Fanatik gazetesini, 1996 yılı sonunda da Radikal gazetesini kurdu, genel yayın müdürlüğünü yürüttü.

2000 yılında Milliyet Gazetesi Genel Yayın Müdürlüğü görevine getirildi. Bu görevi 5,5 yıl sürdürdükten sonra Doğan Burda Dergi Grububu'nun CEO'luğu görevini üstlendi.

2005 yılından 2018 Eylül ayına kadar Hürriyet gazetesinde köşe yazarlığı yaptı. Ekim 2018'den itibaren T24'te yazmaya başladı.

Gazete köşe yazılarından derlenen "Kırmızıyı Seçtim, Aşk Mavinin Altındaydı", "Benden Selam Söyleyin Bütün Aşklarıma", "Aşktan Sonra Hayat Var Mı", "Şaşırma Duygumu Kaybettim, Hükümsüzdür" isimli kitapları yayımlandı. "Aşk Herşeyi Affeder mi" isimli uzun hikâyesi de kitap olarak yayınlandı. 

"Türkiye medyasında en çok yayın başlatan gazeteci" olan Mehmet Y. Yılmaz, güncel politik gelişmelerin yanı sıra, deneme tarzındaki yazıları ile futbol üzerine yaptığı yorumlarıyla da biliniyor.

Yazarın Diğer Yazıları

Ye – iç, sıra hesaba gelince sıvış!

22 yıldır bu ülkenin temel sorunlarını çözememiş olmalarının sorumlusu, o sorunları çözmeye talip olup da bunu beceremeyenlerden başkası değildir

Sevgi anlaşmak değildir nedensiz de sevilir

"Sevdim Seni Bir Kere"yi kim daha güzel söyledi diye düşünürken, girip YouTube'dan tek tek dinledim. Sonra "insanlar bu şarkıyı neden seviyorlar" diye düşündüm. Yorumlara bakınca ise kalp kırıklıklarının "nedensiz sevmeye" bağlandığını gördüm...

Kendinize iyi şeyleri örnek alın

Cumhurbaşkanı'nın dediği gibi kendimizi gelişmiş ülkelerin durumuyla kıyaslayacak olursak, sokak köpekleri sorunu listede 50. sırayı filan ancak alabilir