31 Ocak 2023

Kinine, nefretine sahip çıkan bir lider

Erdoğan, Berkin Elvan’ın yakınlarıyla da empati kuramadı mesela. Meral Akşener, öldürülen Sinan Ateş’in çocukları için boşuna empati bekliyor. Kendisine Allah ömür verirse uzun yıllar kinine, nefretine sahip çıkacak

İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener, eski Ülkü Ocakları Başkanı Sinan Ateş cinayetindeki sessizliğiyle ilgili olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı eleştirdi:

“Bu tek adam rejiminde Ateş Ankara’nın göbeğinde katledildi. Failleri ortada yok. Katillerini niçin bulmuyorsun? Hâkimler, hukuk, devlet, asker, emniyet, MİT senin. Erdoğan her şey senin. Kızı Banu Çiçek Zeynep’in doğum günüydü. Babasız geçen ilk doğum günü. O çocuğun ahı Erdoğan, gözünü kapat Allah muhafaza oğlun öldürülse, torunların sana “Baba” diye bağırsa ne yaparsın, biraz empati.”

Akşener’in Erdoğan’da aradığı “empati”, öldürülen Sinan Ateş’in çocuklarının düşüncelerini, duygularını hissetmesi ve kendisini onların yerine koyarak sahip olduğu yetkileri kullanması olmalı.

Ben elbette psikiyatr ya da psikolog değilim ancak bir gazeteci olarak Erdoğan’ı İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığına aday olduğu günlerden beri izliyorum.

Diyebileceğim şu ki bu geçmiş 30 yılda Erdoğan’da bulunabilecek hasletleri bir sıralamaya koysak, “empati” kavramının karşılayacağı duygu ilk 100 içine girmez.

Bu çocukluğundan itibaren de böyle miydi bilmiyorum ancak babasının sert eğitiminden kaynaklanan nedenler, çocukluğundan itibaren kendisini korumaya yönelik bir çaba göstermesine yol açmış olmalı.

Başlangıçta güçlü görünme çabası olarak ortaya çıkan duyguları, siyasette önemli bir güç elde etmeye başlamasıyla birlikte maddi bir temele de kavuştu.

İçinde yetiştiği toplumsal ve siyasal kültürün bir özelliğinin de kendinden üstte olana kayıtsız şartsız biat olması, tüm ilgisinin kendisine yönelmesine yol açmış olmalı.

Bugün hareketlerine bakarak “ne kadar duygusuz bir insan” diye yorum yapıyoruz.

Yakın siyasi çevresinde onun öfkesinden çekinmeyen herhangi bir kişinin olduğunu da zannetmiyorum.

Gezi protestoları sırasında elindeki tablet bilgisayarı kırdığını filan da hatırlarsanız, böyle öfke anlarında biraz uzağında bulunmakta yarar olduğu da açık.

Böyle karakterlerin “empati” geliştirmesi zordur.

Onun için çocuk yaşta öldürülen Berkin Elvan’ın yakınlarıyla da empati kuramadı mesela.

Çocuğunu kaybetmiş bir kadını miting meydanında taraftarlarına yuhalatırken bir üzüntü emaresi de göstermiyordu.

Şu ya da bu nedenle onaylamadığı bir tutum, fikir, davranışla karşılaştığında “bedelini ödetirim, hesabı sorulacak” diye kükremesi de empati kuramıyor olmasının bir sonucu.

Kendince tarif edilmiş doğruları var ve eğer onun “uygun” olarak tarif ettiği bu alanın dışındaysanız, başınıza gelecek her şeyi hak ediyorsunuz demektir.

Osman Kavala ve arkadaşlarının hapiste olmasının nedeni de budur.

Türkiye’de bunca siyasetçi gördük, farklı siyasi görüşte olanların hapse atılmasından memnun olan kaç politikacı hatırlıyorsunuz?

İçten içe mutlu olsalar bile en azından bunu kamuoyu önünde sergilemediler.

Ama görüyorsunuz Selahattin Demirtaş hapiste.

Onun için Meral Akşener, öldürülen Sinan Ateş’in çocukları için boşuna empati bekliyor.

Öyle bir şey hiç olmayacak.

Kendisine Allah ömür verirse uzun yıllar kinine, nefretine sahip çıkacak.

Ancak o yük, onca yıl nasıl taşınacak, bilmiyorum.

“Kul hakkı” meselesinin sorgulanmasına sıra geldiğinde de Allah yardımcısı olsun.


Akşener, eski Ülkü Ocakları Başkanı Sinan Ateş cinayetindeki sessizliğiyle ilgili
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı eleştirdi

 

***

240 sayfalık “asgari müşterek”

 

Millet İttifakı’nın Ortak Politikalar Mutabakat Metni dün açıklandı.

Benim için metinde bir sürpriz yok.

İstanbul Sözleşmesi, Kürt sorunu, cemevleri gibi “cısss” konularda bir ortak mutabakat olmadığını zaten biliyorduk, doğal olarak bunlar o metinde de yer almadı.

Bunda da eleştirilecek, şaşılacak bir durum görmüyorum.

Bu bir “asgari müşterekler” metni olarak görülmeli ve altı partinin üzerinde anlaşabildiği asgari müştereklerin 240 sayfa tutuyor olması bile kendi başına önemli.

2300 maddede anlaşabilmişler ve tek bir metinde altına imza atabilmişler.

Türkiye’de siyasal uzlaşma kültürü eksikliğinin yarattığı sorunları çok yaşadık.

12 Eylül darbesinin zeminini hazırlayan da buydu, yıllar süren koalisyonlar döneminde benzeri görüşleri savunan partilerin kurdukları koalisyonların bile uzun ömürlü olamamasının nedeni de buydu.

Onun için bu ortak mutabakat metnini önemsiyorum.

Bu Türkiye’de siyasette önemli bir dönemece işaret ediyor ve dışardan görebildiğim kadarıyla altı partinin lideri de bunu içselleştirip, sorumluluğunu da üzerlerine almış durumdalar.

Dün de yazdığım gibi böyle bir metni ortaya çıkarmak önemli ancak yeterli değil.

Bu eğer ikili bir seçim başarısı ile sonuçlanmaz ise kâğıt üzerinde kalacak ve unutulup gidecek bir metindir.

Hem Cumhurbaşkanı seçiminin hem de TBMM seçiminin kazanılması ile hayata geçebilecek bir uzlaşma metni bu.

Eğer seçim başarısı ile sonuçlanmazsa unutulacak olan sadece bu metin olmayacak.

O metnin altında imzaları olan liderler de metin ile birlikte çöp tenekesine atılacaklar.

Altı liderin de bunun bilincinde olduğunu varsaymakta bir sakınca yok.

Millet İttifakı, 2300 maddede anlaştıkları 240 sayfalık
Ortak Politikalar Mutabakat Metnini açıkladı

Mehmet Y. Yılmaz kimdir?

Mehmet Yakup Yılmaz, 1956 yılında Malatya'da doğdu. İlkokulu Antalya Devrim İlkokulu'nda, orta okul ve liseyi parasız yatılı olarak Denizli Lisesi'nde okuduktan sonra Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İktisat ve Maliye Bölümü'nden 1977 yılında mezun oldu

Gazeteciliğe SBF öğrencisi iken 1975 yılında Ankara'da Mehmet Ali Kışlalı yönetimindeki Yankı Dergisi'nde başladı. Derginin Yazı İşleri Müdürlüğü görevini de bir süre yürüttü.

12 Eylül 1980 darbesi öncesinde Türk İş'e bağlı Yol İş Federasyonu ve YSE - İş sendikalarında basın müşaviri olarak görev yaptı, sendika gazete ve dergilerini yayınladı

Askerlik görevini Kara Harp Okulu'nda tamamladıktan sonra İstanbul Gelişim Yayınları'nda mesleğe döndü. Gelişim Yayınları'nda Erkekçe ve Bilim dergilerinin Genel Yayın Müdürü Yardımcılığı ve ardından Gelişim TV Dergisi Genel Yayın Yönetmenliği görevlerinde bulundu

1985 yılında Hürriyet'e geçti ve Hürriyet Dergi Grubu'nu kurdu. Tempo, Blue Jean, Playmen gibi dergileri yayınladı.

Daha sonra Dönemli Yayıncılık Genel Müdürlüğü görevine getirildi. Ercan Arıklı ile birlikte Dönemli Yayıncılık'ın 1 Numara Yayıncılık'a dönüşmesi sırasında Genel Müdürlük görevini üstlendi. Aktüel, Cosmopolitan, Penthouse, Oya gibi dergilerin kurucu genel yayın müdürü oldu. Bugüne kadar 30'u aşkın derginin kuruculuğunu yaptı.

1995 yılı başında Posta gazetesini yayınladı. Aynı yılın sonunda Fanatik gazetesini, 1996 yılı sonunda da Radikal gazetesini kurdu, genel yayın müdürlüğünü yürüttü.

2000 yılında Milliyet Gazetesi Genel Yayın Müdürlüğü görevine getirildi. Bu görevi 5,5 yıl sürdürdükten sonra Doğan Burda Dergi Grububu'nun CEO'luğu görevini üstlendi.

2005 yılından 2018 Eylül ayına kadar Hürriyet gazetesinde köşe yazarlığı yaptı. Ekim 2018'den itibaren T24'te yazmaya başladı.

Gazete köşe yazılarından derlenen "Kırmızıyı Seçtim, Aşk Mavinin Altındaydı", "Benden Selam Söyleyin Bütün Aşklarıma", "Aşktan Sonra Hayat Var Mı", "Şaşırma Duygumu Kaybettim, Hükümsüzdür" isimli kitapları yayımlandı. "Aşk Herşeyi Affeder mi" isimli uzun hikâyesi de kitap olarak yayınlandı. 

"Türkiye medyasında en çok yayın başlatan gazeteci" olan Mehmet Y. Yılmaz, güncel politik gelişmelerin yanı sıra, deneme tarzındaki yazıları ile futbol üzerine yaptığı yorumlarıyla da biliniyor.

Yazarın Diğer Yazıları

Erdoğan gölgede kalmaya kararlı

İmralı Heyeti'ne AKP adına randevunun TBMM Grup Başkanı tarafından verilmesi dikkat çekici. Partinin genel başkanı Erdoğan, heyet ile görüşmeyecek... Belli ki DEMP heyeti ile birlikte bir fotoğraf karesinde bir arada görünmek istemiyor ve Öcalan’ın PKK’ya söz geçirip geçiremeyeceği konusunda kuşkulara sahip...

İbrahim Kalın, 65 bin dolarlık saati imha eder mi?

Bizim devlet yöneticilerimiz, yürürlükteki kanuna ve yönetmeliğe uymak yerine hediyeleri şahıslarına verilmiş gibi “indira gandi” yapıyorlar. Onun için İbrahim Kalın Bey’in günahına girmek istemem ama başlıktaki soruya olumsuz yanıt veriyorum. Haram – helal meselesine çok önem verir gibi görünüyorlar ama unutmasınlar ki makamları gereği kendilerine verilen hediyeler Hazine’ye helaldir, şahıslarına değil

“Yeni paradigma” dediği ne ola ki?

Küçük küçük adımlar atılacak, onlar sonunda bir yere varacak. O varılan yeri herkes içine sindirecek sonra bunu başka küçük adımlarla gelinen yeni aşamalar takip edecek vs. Ama belli ki atılması beklenen “ilk küçük adım”, PKK’nın silah bırakıp, kendisini feshetmesi!

"
"