25 Ocak 2025

Hayatımız sorulara verdiğimiz yanıtlardır

Hayatımız ikilemlerden ve onlar arasında verdiğimiz ya da veremediğimiz kararlardan oluşur. Arada sırada çoktan seçmeli yanıtları olan sorunları da karşımıza çıkarır ama biraz düşünürsek onları da sonunda sadece iki seçeneğe indirgeriz: O mu, bu mu? Hayatımızın bütünü de bu yanıtlardan oluşur aslında

Bugüne kadar dünya yüzünde yaşamış en kararsız üç canlıyı say deseniz yanıtım hazır: Buridan’ın Eşeği, Aristo’nun Köpeği ve Gazali’nin Devesi.

Gerçi Schrödinger’in Kedisi de var ama onun pozisyonunda kararsız olanlar bir kutunun içine konulmuş kedicik değil; kutunun dışında bekleşen fizik profesörleri.

Kedi kendi iradesi dışında kutunun içine konulmuş, bir de siyanür tüpü var kutunun içinde. Kutu açılana kadar kedi aynı zaman diliminde hem ölü, hem diri olabilir. Ve koca koca fizikçiler de bu kediciğin dramı üzerine kafa patlatıyorlar. Gerçi kuantum fiziği de böyle böyle ilerledi ama kimse kediye ne hissettiğini soramadı tabii.

Homo Sapiens’in utanmaz “türcülüğüne” küçük bir örnek bunlar.

Bu tür paradokslarda hayvanlara başrol bile bahşedilmemiş, karakter oyuncusu olarak paradoksta yer alıyorlar.

Birinci gruptaki hayvanlar felsefi meseleleri çözebilmek için insanlığa hizmet etmişler, kedicik ise fizik bilimine katkılarıyla ünlü.

14. yüzyılın ilk yarısında yaşamış Fransız filozof ve rahip Jean Buridan’ın Eşeği, aç ve susuz bırakılmışken iki saman balyası ile iki kova suyun tam ortasında kendisini buluyor.

Köpeğim Rio’nun paradoksu

Bir balya saman ile bir kova su bir tarafta, bir balya saman ile bir kova su diğer tarafta ve talihsiz eşek bunların tam ortasında.

Hangi tarafa gideceğine bir türlü karar veremediği için de bir süre sonra ruhunu teslim ediyor.
Aynı hikâyeyi Aristo köpek üzerinden anlatmış.

Aristo’nun köpeğinin olsa olsa tembellikten bu tuzağa düştüğünü söyleyebilirim. Aynı şeyi geçen gün benim minik Rio’da denedim. Sabahları çok aç uyanıyor. İki kaba bölüştürdüğüm mamaların tam ortasına koydum, önce gidip birini bitirdi, sonra döndü öbürünü yedi.

Bu da Mehmet’in Köpeği paradoksu; yemek buldun ye, göz silinecek kaç!

Gazali’nin Devesi’nin de çölde iki vahaya aynı uzaklıkta kalıp nereye gideceğine karar veremeyerek Gazali’yi çöl ortasında bir başına bıraktığını söyleyeyim.

“Yazar keçileri kaçırdı galiba” diye düşünmenizi de istemem tabii. Hayır, Mehmet’in Keçisi kaçmadı. Zaten henüz öyle bir paradoks da yok. Ama düşünürsem bulurum.

Elbette filozoflar bunları gerçekten deneyip sonuçlar çıkarmıyorlar. Yani hayvanlara eziyet yok!

Yaptıkları soyutlamadır.

Hayatımız ikilemlerden ve onlar arasında verdiğimiz, veremediğimiz kararlardan oluşur.

En basiti; kahvaltıda yumurta mı yiyeyim, reçelli ekmek mi gibi!

Hayat genellikle böyle ilerler. Arada bir çoktan seçmeli yanıtları olan sorunları da karşımıza çıkarır ama biraz düşünürsek onları da sonunda iki seçeneğe indirgeriz. O mu, bu mu?

Hayatımızın bütünü de bu yanıtlardan oluşur aslında.

Güvercinlere yem atmayı sever misiniz, bilmiyorum.

Ben eskiden çok severdim. Gazeteler şehrin göbeğinden taşındığından beri Sultanahmet’e yolum çok az düşüyor.

Taksim Meydanı’nın, AKP belediyecilik ve demokrasi anlayışının bir sonucu olarak Avrupa’nın tek ağaçsız, havuzsuz, çevresi boyunca polisin metal barikatları hazır tutulan uçsuz bucaksız beton zeminine de güvercinler konuyor, kalkıyor ama içimden onlara yem atmak hiç gelmiyor.

Çünkü orası bana artık “şehir meydanı” hissi vermiyor.

Sultanahmet öyle değil ama.

Karakteri olan bir kentte yaşadığını hissediyorsun.

Hayatındaki sıkıntıları düşünerek çözeceğini zanneden benim gibi bir tipseniz güvercin yemlemeyi denemelisiniz.

Çok bir maliyeti de yok. Bir külah yem alacaksınız, hepsi bu.

Güvercin yemlemek ve onları izlemek bir tür meditasyon da sayılır.

İçgüdülerin esiri olmak

Güvercinler ürkektir.

Bir yandan bütün canlılar gibi aç gözlüdürler.

Attığınız yemlere gözlerini dikerler, kendi akrabalarından, kardeşlerinden belki de yavrularından daha çok yiyebilmek için itişip kakışırlar.

Diğer yandan gelebilecek bir tehlikeye karşı hep tetiktedirler.

Hem ortalığa saçtığınız o arpaları, buğdayları yemek için dayanılmaz bir istek duyarlar, hem de kendi arkadaşlarının kanat çırpma sesinden ürker, o son taneyi alamadan havalanırlar.

Biraz dikkatli olabilseler yemi verenden de civarlarına kanatlarını patpat çırpıp konup kalkan akrabalarından da bir zarar gelmeyeceğini anlayabilirler.

Bilinçli olarak yaşamazlar, içgüdülerinin esiridirler.

Bizleri kuşlardan ayıran şey budur; bizler kendi hayatlarımız hakkında fikirlere sahibizdir, bilinçli olarak yaşarız.

Önyargılarımız vardır.

Öğreniriz, bir bölümünü içselleştiririz. İyi ya da kötü, nasıl bir hayat yaşadığımızı biliriz.

Ama bildiklerimizi anlamlandırmamız da o kadar kolay değildir.

Bunu yapabilmemizi, hayatlarımızı anlamlandırmamızı filozoflar sağlar. Sanatçılar da eksik gediği tamamlar.

Onun için filozofları da severim, sanatçıları da.

Norveçli filozof Arne Naess (Soyadındaki “e”, Norveç alfabesindeki sırtlarından bitişik ae harfiyle yazılıyor) “büsbütün imkânsız olan ile sadece olasılıksız olanı birbirinden ayırmalıyız” diye yazmıştı.

Ona göre hiçbir şey büsbütün imkânsız değildir.

Her şey için bir olasılık hesabı yapılabilir.

Mesela Charlize Theron’un, Aşiyan - Hisarüstü fünikülerinde benimle karşılaşıp o anda yıldırım aşka düşmesi 8 milyarda bir olasılıkla bile mümkündür.

İhtimaller 0.1 ile 99.9 arasında da olsa bir ihtimaldir.

Ancak Marilyn Monroe’nun dirilip mezarından çıkar çıkmaz bana vurulması ise imkânsız kategorisinde yer alabilir.

Beni görünce beğenmeyeceğinden değil tabii, dirilmesinin mümkün olmamasından dolayı!

Hindistan halk öyküleri içinde Ekber (Babür İmparatoru) ile Birbal (Ekber Şah’ın baş veziri) arasında geçen öyküler çok popüler.

Bir gün Ekber Şah ile veziri surlardan şehri seyrederlerken Ekber’in dikkati tepelerinde çığlık çığlığa dönüp duran kargalara kaymış. “Söyle bakalım Birbal” demiş, “sence ülkemde kaç karga vardır?”

“Cihanpenah” diye yanıtlamış Birbal: “Ülkenizde tam olarak 999 bin 999 karga vardır.”

Ekber şaşırmış: “Diyelim ki hepsini saydık, senin verdiğinden daha çok karga çıktı. Bu ne anlama gelir?”

Birbal hemen yanıtlamış: “Komşu ülkelerdeki arkadaşlarının onları ziyarete geldiği anlamına gelir.”

“Peki sayıları daha az çıkarsa” diye sormuş cihan şahı. Birbal düşünmeden yanıtlamış: “Bizim kargaların bir bölümünün uçsuz bucaksız dünyayı merak edip gezmeye çıktıkları anlamına gelir.”

Her sorunun tutarlı bir cevabı mutlaka vardır; doğruluğu düşük bir olasılık olsa da.

Bu hafta da böyle geçti işte: Kafamdaki tek bir soruya doğruluğu kuşkulu bin değişik yanıt bularak!


Mehmet Y. Yılmaz'ın bu yazısı Oksijen'den alınmıştır.

Mehmet Y. Yılmaz kimdir?

Mehmet Yakup Yılmaz, 1956 yılında Malatya'da doğdu. İlkokulu Antalya Devrim İlkokulu'nda, orta okul ve liseyi parasız yatılı olarak Denizli Lisesi'nde okuduktan sonra Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İktisat ve Maliye Bölümü'nden 1977 yılında mezun oldu

Gazeteciliğe SBF öğrencisi iken 1975 yılında Ankara'da Mehmet Ali Kışlalı yönetimindeki Yankı Dergisi'nde başladı. Derginin Yazı İşleri Müdürlüğü görevini bir süre yürütmektedir.

12 Eylül 1980 darbesi öncesinde Türk İş'e bağlı Yol İş Federasyonu ve YSE - İş sendikalarında basın müşaviri olarak görev yaptı, sendika gazetesi ve dergilerini yayınladı

Askerlik görevi Kara Harp Okulu'nda yapıldıktan sonra İstanbul Gelişim Yayınları'nda mesleğe geri döndü. Gelişim Yayınları'nda Erkekçe ve Bilim dergilerinin Genel Yayın Müdürü Yardımcılığı ve ardından Gelişim TV Dergisi Genel Yayın Yönetmenliği görevlerinde bulundu

1985 yılında Hürriyet'e geçti ve Hürriyet Dergi Grubu'nu kurdu. Tempo, Blue Jean, Playmen gibi dergileri yayınlandı.

Daha sonra Dönemli Yayıncılık Genel Müdürlüğü görevine getirildi. Ercan Arıklı ile birlikte Dönemli Yayıncılık'ın 1 Numara Yayıncılık'a dönüşmesi sırasında Genel Müdürlük görevini üstlendi. Aktüel, Cosmopolitan, Penthouse, Oya gibi dergilerin kurucusu genel yayın müdürü oldu. Bugüne kadar 30'u aşkın derginin kuruculuğu yapıldı.

1995 yılı başında Posta gazetesini yayınladı. Aynı yıl sonunda Fanatik gazetesini, 1996 yılı sonunda ise Radikal gazetesini kurdu, genel yayın müdürlüğünü yürüttü.

2000 yılında Milliyet Gazetesi Genel Yayın Müdürlüğüne getirildi. Bu görevi 5,5 yıl sürdürdükten sonra Doğan Burda Dergi Grububu'nun CEO'luğu görevini üstlendi.

2005 yılından 2018 Eylül ayına kadar Hürriyet gazetesinde köşe yazarlığı yaptı. Ekim 2018'den itibaren T24'te yazmaya başladı.

Gazete köşe yazılarından derlenen "Kırmızıyı Seçtim, Aşk Mavinin Altındaydı", "Benden Selam Söyleyin Bütün Aşklarıma", "Aşktan Sonra Hayat Var Mı", "Şaşırma Duygumu Kaybettim, Hükümsüzdür" isimli kitapları yayımlandı. "Aşk Herşeyi Affeder mi" isimli uzun hikâyesi kitap olarak yayınlandı. 

"Türkiye medyasında en çok yayın başlatan gazeteci" olan Mehmet Y. Yılmaz, güncel politik gelişmelerin yanı sıra, deneme tarzındaki yazıları ile futbol üzerine yaptığı yorumlarıyla da biliniyor.

 

 

Yazarın Diğer Yazıları

Yeni yıl kararlarınızı çöpe attınız mı?

“1 Ocak’tan sonra spora başlayacağım, her gün beş bardak su içeceğim, İtalyanca kursuna yazılacağım, bir ay sadece sebze yiyeceğim, son kadehimi 31 Aralık’ta bırakacağım” gibi sözler verdiyseniz üzülmeyin, yalnız değilsiniz. Hem bu sözleri vermek, hem de tutamamak konusunda yalnızlık çekmeyeceksiniz...

Sabretmeyen belalarına aşkın adını anmasın!

Franz Kafka’nın yaşamı boyunca dört kere aşık olduğunu biliyoruz. Kısacık bir yaşama dört gerçek aşkı sığdırabilmiş olmak, gerçekten muazzam bir şey. İlişkileri “tutku-korku-acı-ayrılık” kısır döngüsünde yürüyordu. Tutkuyla bağlanıyor, bu bağlanmadan korkuyor ve ayrılıyordu. Bir tür “ıssız adam” yani...

Yalnız ama 100 yıl yaşamak ister misiniz?

Aşk insanın yaşam çakralarını açtığı gibi hayatınızın sondan beş on yılını da götürüyor olabilir. Ama yine de sorum şu: Hangisi iyi? Tek başınıza 100 yıl mı? Yoksa sizi görünce heyecandan eli ayağına dolaşan, isminizi söylerken içi titreyen biriyle daha kısa bir süre mi?

"
"