17 Eylül 2023

ChatGPT'nin rakipleri

Geçtiğimiz hafta ChatGPT'yi tanıtmıştım. Bu hafta da Chat GPT'nin önemli rakiplerini tanıtmaya çalışacağım

GOOGLE BARD - ChatGPT'nin en önemli rakiplerinden biridir. Bu uygulamanın geliştiricisi ve sahibi Google AI'dır. Temelde bu uygulama da bir dil/sohbet modelidir.

Bildiğiniz üzere ChatGPT kendi veri kümesi üzerinde çalışmaktadır. Mevcut veri kümesi 2021 yılına kadarki verilerden oluşmaktadır. Analiz yaparken, internet üzerindeki diğer veri kümelerinden yararlanmamaktadır.

Bard ise, Google Arama'dan gelen metin ve kod dahil olmak üzere çok daha büyük bir veri kümesi üzerinde eğitilmiştir. Bu, Bard'ın daha geniş bir kelime dağarcığına ve daha kapsamlı bir bilgi yelpazesine sahip olduğu anlamına gelir. En önemli üstünlüğü de budur.

Buna karşın ChatGPT'ye karşı zayıf yönleri de vardır. Öncelikle halen geliştirme aşamasındadır. Ayrıca, büyük miktarda metin ve kod üzerinde eğitildiği için, Bard'ın ürettiği metinlerde önyargılar veya istenmeyen içerikler bulunabilir.

Bard, ChatGPT'den farklı bir hedef kitleye yöneliktir. Bard, Google ürünlerinde ve hizmetlerinde kullanılacak şekilde tasarlanmıştır. ChatGPT ise, daha genel amaçlı bir dil modelidir.

Ben aynı soruları hem ChatGPT'ye hem de Bard'a sorduğumda aldığım cevaplardan birini tercih edemedim. Her ikisi de aynı sorulara farklı açılardan yaklaştılar. Sonunda, her ikisinden aldığım cevapları birleştirip, yeni bir metin yaratmanın daha faydalı olacağı sonucuna vardım. Bundan sonra da çalışmalarımda, her ikisini de paralel olarak kullanmayı tercih edeceğim.

JASPER - ChatGPT'nin ortaklarından olan Open AI firması bu uygulamanın da ortakları arasında bulunmaktadır. Dolayısıyla her iki uygulama arasında bir iş birliği söz konusudur.

ChatGPT uygulaması genel olarak kişilerin kullanımını hedef olarak alırken, Jasper daha çok markaları, firmaları ve ekip çalışmasını hedefliyor. Ekip arkadaşları eşzamanlı olarak aynı metin üzerinde çalışabiliyorlar.

Bu uygulama, markaların iç ve dış iletişimde kullanacağı metinleri üretmeye yardımcı olurken bir yandan da değişik mecralarda kullanılacak metinlerin tonunu da belirleyebiliyor. Örneğin sosyal medya kullanılacak metinin jargonu ile TV'de kullanılacak metnin jargonunu farklılaştırabiliyor.

Bir diğer özelliği de sahip olduğu yapay zekâ motorunun, yaptığı analizlerde ChatGPT, Google, Anthropic gibi modellerden de yararlanmasıdır. Modeller arasında birlikte çalışabilirlik özelliği olduğundan daha güvenilir sonuçlar verebilmektedir.

Uluslararası firmaların, pazarlama ve satış departmanlarının çok yoğun olarak kullanmaya başladığı bir uygulamadır. Özellikle reklamcılık ve halkla ilişkiler faaliyetlerini hem çok hızlandırmakta hem de çok verimli hale getirmektedir.

YouCHATBu uygulamadan önce, ana firma you.com hakkında biraz bilgi vereyim; you.com, Salesforce firmasının desteklediği, Google benzeri bir arama motorudur. Bu arama motorunda reklam bulunmamaktadır. Arama sonuçlarını web'den ve 150 ayrı uygulamadan elde ederek oluşturmaktadır.

you.com arama motoru, ChatGPT benzeri bir sohbet modeli olan YouChat uygulamasını geliştirerek, kullanıcıların you.com üzerinde yaptıkları aramaları özelleştirmelerini sağlamıştır.

YouChat'in ChatGPT'den farkı, mantıksal karmaşıklıkları çözebilme yeteneğine sahiptir. YouChat, problemleri ChatGPT'den farklı bir şekilde mantıksal olarak analiz edebilir ve daha iyi sonuçlar üretebilir.

Ancak bazı denemelerimde, özellikle kendisi ile ilgili sorularımda biraz şaşırdım. Örneğin; "YouChat ne zaman kullanılmaya başladı" soruma verdiği cevap ilginçti:

"YouChat'in ilk kullanılmaya başlandığı tarih hakkında kesin bir bilgiye sahip değilim. ChatGPT gibi diğer yapay zeka tabanlı sohbet robotlarıyla aynı dönemde ortaya çıkmıştır. Dolayısıyla, YouChat'in geliştirilmesi ve kullanıma sunulma tarihi, bu tür yapay zekâ tabanlı sohbet robotlarının popüler hale gelmeye başladığı zaman aralığına denk gelmektedir."

Bir başka sorum ise şu idi; "Youchat adlı uygulama ile bu uygulama aynı mı?"

Bu soruya aldığım cevap da beni tatmin etmedi:

"Maalesef, verilen arama sonuçlarına dayanarak doğru bir yanıt veremem çünkü arama sonuçlarında bu konuda net bir bilgi bulunmamaktadır. Uygulamaların benzerliklerini veya farklılıklarını belirlemek için ilgili uygulamalar hakkında daha fazla bilgiye ihtiyacımız var. Eğer YouChat adlı uygulama hakkında daha fazla bilgi sağlayabilirseniz, size daha doğru bir yanıt verebilirim."

Henüz geliştirme aşamasında olduğunu göz önüne alarak bu uygulamayı kullanmanızı tavsiye ediyorum.

BingCHAT - Bu uygulamayı da anlatmadan önce kurucu firması hakkında biraz bilgi paylaşmayı yararlı görüyorum:

Bu uygulama Microsoft Bing tarafından geliştirilmiştir. Bing bir chatbot'tan ziyade bir arama motorudur. Bu anlamda Google Chrome, Mozilla Firefox, Internet Explorer ve Safari gibi tarayıcıların rakibidir.

Bing, ChatGPT tarafından desteklenmektedir. Bing arama motorunu kullanabilmek için bekleme listesinde bir süre geçirmeniz gerekmektedir.

Bing, Google'a kıyasla, arama sonuçlarına daha alakalı ve bilgilendirici içerik ekleyebilmektedir. Örneğin, bir kullanıcı "İstanbul'da hangi müzelere gidilir?" diye sorarsa, Bing, kullanıcının ilgi alanlarına göre uyarlanmış bir liste sağlayabilir.

Ayrıca arama yaptığınız konularda "Öne Çıkan Bilgi Kutuları" adı verilen özel bilgi kutuları sunmaktadır. Bu kutular, kullanıcılara hızlı cevaplar ve özetler sunarak bilgiye daha kolay erişmelerini sağlıyor.

BingChat, Microsoft tarafından geliştirilen Bing ara motorunun bir parçasıdır. BingChat, internet bağlantısı olan herhangi bir cihazda çalışabilir ve genellikle güncel bilgi sağlar

Bing Chat'in veri kaynağı, Bing arama motorunun indeksidir. Bu indeks, web sayfalarının taranması ve dizinlenmesi yoluyla oluşturulur. Bing arama motoru, web sayfalarını tararken, sayfaların içeriğini ve bağlantılarını analiz eder ve bu bilgileri dizine ekler. Daha sonra, kullanıcıların arama sorgularına yanıt vermek için bu dizin kullanılır. Dolayısıyla ChatGPT'den daha güncel verilere sahiptir. Ancak bu güncelik de Bing'in web sayfalarını tarama ve Bing arama motorunun güncellenme sıklığına bağlıdır.

Ben yine ChatGPT, Bard ve YouChat'e sorduğum soruların aynısını sorarak bu uygulamayı test ettim. Aldığım cevaplar diğerlerine göre çok eksik ve belirsizdi. Çok memnun kaldığımı söyleyemem.

Hayri Cem kimdir?

Hayri Cem 14 Şubat 1959 yılında İstanbul'da doğdu. Eğitimini sırasıyla aşağıdaki okullarda sürdü: Namık Kemal İlkokulu, Darüşşafaka Lisesi, Şişli Lisesi, Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler fakültesi (lisans), İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi (Yüksek Lisans).

1984 yılında Türkiye'nin ilk piyasa araştırma şirketlerinden olan Bileşim International Araştırma Şirketini kurdu. 1989 yılında Türkiye'nin ilk elektronik TV İzleyici Ölçüm Araştırmalarını yapan AGB Anadolu'yu kurdu. 2000 yılında Bileşim Medya şirketini kurdu. Zaman içerisinde hisselerini AGB, Nielsen ve GfK şirketlerine sattı. 2007-2015 yılları arasında uluslararası  Nielsen araştırma şirketinin Gelişmekte Olan Ülkeler CEO'su oldu.

Emekli olduktan sonra Anadolu Üniversitesi ve Maltepe Üniversitesinde Medya Planlama, Araştırma Yöntemleri ve Dijital Dönüşüm dersleri vermektedir.

Yazarın Diğer Yazıları

Pullarla Olimpiyat Oyunları'nın kısa tarihi: 1920 Antwerp Olimpiyat Oyunları

1920 Olimpiyat Oyunları, 20 Nisan - 12 Eylül 1920 tarihleri arasında Belçika'nın Antwerp şehrinde yapıldı. Bu oyunlar, I. Dünya Savaşı'ndan sonra düzenlenen ilk Olimpiyat Oyunlarıydı

Pullarla Olimpiyat Oyunları'nın kısa tarihi: 1912 Stokholm Olimpiyat Oyunları

Osmanlı Devleti'ni temsilen ilk kez 1906 Atina Ara Olimpiyatları'na İzmir'den ve Selanik'ten üç futbol takımı katılmıştı. Bu organizasyon, IOC tarafından Olimpiyat Oyunları olarak kabul edilmediği için, Osmanlı Devleti'nin katıldığı ilk Olimpiyat oyunları 1912 Stokholm oyunlarıdır

Pullarla Olimpiyat Oyunları'nın kısa tarihi: 1908 Londra Olimpiyatları

Açılış töreninde, sporcular ülkelerinin bayrakları ile Kral ve Kraliçe'nin önünden geçerek bayraklarını öne doğru eğmeleri gerekiyordu. ABD sporcuları bu kurala uymayarak Kral'ın önünden bayrakları dik olarak geçtiler. Finli sporcular ise Rusya bayrağı altında yürümeyi reddederek bağımsız yürüdüler

"
"