15 Kasım 2020

Avrupa Birliği Dijital Eylem Planı

Avrupa'nın dijital dönüşümü, yapay zekâ (AI) ve bulut bilişim gibi yeni teknolojilerin geliştirilmesiyle hızlanmaya devam ediyor

Endüstri 4.0'ın sadece üretim sistemi olmadığını, tüm yaşamımızı kökten değiştireceğini önceki yazılarımda sıklıkla anlatmaya çalışmıştım. Bu değişim o kadar hızlı yaşanmaktadır ki, toplumun tüm kesimlerinin, her yaştan bireylerin, özel ve kamu kurumlarının gelişmeleri yakalayabilmeleri ve yeni yaşam düzenine uyum sağlayabilmeleri için eğitim ihtiyacı ortaya çıkmaktadır.

Avrupa Birliği Eğitim Komisyonu, bu ihtiyacı giderebilmek için, tüm birlik üyesi ülkelerde uygulanmak üzere, bir eylem planı hazırlamıştır.

Hem sivil toplum kuruluşlarında hem de eğitim kurumlarında yürütülmesi gereken eğitim programlarını ve süreçlerini içeren bu planın çevirisi aşağıda yer almaktadır; mümkün olduğu kadar yorumlarımı katmamaya çalıştım.

Dijital çağda eğitim

Avrupa'nın dijital dönüşümü, yapay zekâ (AI) ve bulut bilişim gibi yeni teknolojilerin geliştirilmesiyle hızlanmaya devam ediyor.

Dijitalleşme, beraberinde birçok yeni fırsat getirirken aynı zamanda önemli toplumsal zorluklar da sunuyor. Dijital teknolojiler, esnekliği ve yaratıcılığı artırabilirler, verimliliği ve öğrenme sonuçlarını iyileştirmeye yardımcı olabilirler. Bununla birlikte, yanlış bilgilendirme gibi fenomenler, aynı zamanda açık, demokratik toplumları baltalamak ve savunmasız grupları daha da marjinalleştirmekle tehdit ediyor.

Eğitim amaçlı teknoloji entegrasyonu, Avrupa Birliği (AB) üye devletlerinde geride kalmaktadır. Dijital altyapı ve ekipman tedariğinin yanı sıra dijital yetkinliklerin varlığı ile ilgili farklılıklar devam etmektedir.

Dijital çağda gelişmek ve topluma olumlu bir şekilde dahil olmak için gerekli becerilere ve yetkinliklere yatırım yaparak, vatandaşları gittikçe daha bağlantılı, küreselleşmiş bir geleceğe hazırlamak çok önemlidir.

Yüksek kaliteli ve kapsayıcı dijital eğitim ve öğretime doğru

Dijital Eğitim Eylem Planı, üye devletlerin ve eğitim - öğretim kurumlarının fırsatları değerlendirmelerine ve dijital çağın getirdiği zorlukları aşmalarına yardımcı olacak önlemler sunar.

Komisyon, teknoloji kullanımını ve eğitimde dijital yeterliliklerin geliştirilmesini desteklemek için 11 eylem içeren bir Dijital Eğitim Eylem Planı kabul etmiştir.[1]

Eylem Planının, AB üye devletlerinin dijital çağdaki eğitim zorluklarını ve fırsatlarını yerine getirmelerine yardımcı olacak önlemler belirleyen üç önceliği vardır. Bu üç önceliğin gerçekleştirilebilmesi için aşağıda yer alan 11 değişik eylem tanımlanmıştır:

Öğretim ve öğrenim için dijital teknolojiden daha iyi yararlanma (1 - 3 arası işlemler)

  • Eylem 1 - Okullarda internet bağlantısı
  • Eylem 2 - SELFIE (öz-yansıtma) aracı ve 0kullar için rehberlik planı
  • Eylem 3 - Dijital imzalı belgeler

Dijital yeterlilik ve becerilerin geliştirilmesi (4 - 8 arası eylemler)

  • Eylem 4 - Yüksek eğitim merkezi
  • Eylem 5 - Açık bilim becerileri
  • Eylem 6 - Okullarda AB kod haftası
  • Eylem 7 - Eğitimde siber güvenlik
  • Eylem 08 - Kızlar için dijital ve girişimcilik becerilerinde eğitim

Daha iyi veri analizi ve öngörü ile eğitimi geliştirme (9 - 11 arası eylemler)

  • Eylem 9 - Eğitimde BİT (Bilgi İletişim Teknolojileri) çalışmaları
  • Eylem 10 - Yapay zeka ve analitik
  • Eylem 11 - Stratejik öngörü

Konunun detayı ile ilgilenenlere not: Yukarıda belirtilen, "Öncelikli maddelerin" ve "Eylemlerin", ne, neden, nasıl, ne zaman gibi sorulara verdiği detaylı cevapları kişisel web sitemden okuyabilirsiniz.


Yazarın Diğer Yazıları

Pullarla Olimpiyat Oyunları'nın kısa tarihi: 1920 Antwerp Olimpiyat Oyunları

1920 Olimpiyat Oyunları, 20 Nisan - 12 Eylül 1920 tarihleri arasında Belçika'nın Antwerp şehrinde yapıldı. Bu oyunlar, I. Dünya Savaşı'ndan sonra düzenlenen ilk Olimpiyat Oyunlarıydı

Pullarla Olimpiyat Oyunları'nın kısa tarihi: 1912 Stokholm Olimpiyat Oyunları

Osmanlı Devleti'ni temsilen ilk kez 1906 Atina Ara Olimpiyatları'na İzmir'den ve Selanik'ten üç futbol takımı katılmıştı. Bu organizasyon, IOC tarafından Olimpiyat Oyunları olarak kabul edilmediği için, Osmanlı Devleti'nin katıldığı ilk Olimpiyat oyunları 1912 Stokholm oyunlarıdır

Pullarla Olimpiyat Oyunları'nın kısa tarihi: 1908 Londra Olimpiyatları

Açılış töreninde, sporcular ülkelerinin bayrakları ile Kral ve Kraliçe'nin önünden geçerek bayraklarını öne doğru eğmeleri gerekiyordu. ABD sporcuları bu kurala uymayarak Kral'ın önünden bayrakları dik olarak geçtiler. Finli sporcular ise Rusya bayrağı altında yürümeyi reddederek bağımsız yürüdüler

"
"