12 Aralık 2019

Karşı tarafın size bağırması da fiziksel şiddet

Bu konuda bilinçlenmek çok önemli ki kendimizi ve çevremizdekileri koruyabilelim. Şiddet uygulayıp uygulamadığımızı tespit edebilelim ve gerekli önlemleri alalım

Mor Çatı biriktirdiği deneyimi paylaşmak ve arşiv oluşturmak amacıyla yeni bir video serisi hazırladı. Şiddet ve biçimlerini uzman klinik psikolog Feride Güneri anlatıyor. Her birini çok önemseyerek izledim. Sizlerle de paylaşmak istedim. Aklımdan bir türlü gitmeyen bilgilerden bazıları şöyle:

Fiziksel şiddet sadece bir nesnenin ya da kişinin bize teması ile gerçekleşmiyor. Karşı taraf sesini yükselterek de size şiddet uygulayabilir ya da bazı eşyalara kendisi vurabilir. Duvara vurmak, bilgisayarın tuşlarına aşırı ses çıkartarak, sert hareketlerle size vuruyormuş gibi basmak, başka eşyaları yumruklamak, sizi korkutmak, sindirmek ve "Sana vurmamak için kendime vuruyorum" demek şiddete giriyor.

Bu konuda bilinçlenmek çok önemli ki kendimizi ve çevremizdekileri koruyabilelim. Şiddet uygulayıp uygulamadığımızı tespit edebilelim ve gerekli önlemleri alalım. Bu gibi şiddet hamlelerinin altında verilen mesaj, şu an bu eşyalara yaptığımı, sana da yapabilirim vurgusu.

"Kocamdır, sever de döver de", "Kol kırılır yen içinde kalır" gibi sözler sarf edilerek şiddetin normalleştirildiğini gördüm. Bununla birlikte öğrendim ki bu şiddet olaylarına şahit olan çocuklar da birinci dereceden şiddet mağduru olarak tanımlanıyor.

"Şiddet çok genel hâliyle bir insandan başka bir canlıya yöneltilen, güç göstermek, öfke boşaltmak, kontrol etmek, cezalandırmak ve kazanç sağlamak amaçlarını hedefleyen her türlü şiddet içeren davranış biçimidir" diyor Mor Çatı gönüllüsü, uzman psikolog Feride Güneri. 

Mobbing, ısrarlı takip ve yalnızlaştırma konularında hazırlanmış videolar da oldukça düşündürücü.

Mor Çatı gönüllüsü ve sosyal çalışmacı Açelya Uçan, kadın dayanışma merkezleri nedir, hangi ilkelerle çalışır ve hangi destekleri verir sorularını yanıtlarken Mor Çatı gönüllüsü ve sosyal çalışmacı Leyla Soydinç, kadın sığınakları nedir, sığınakta kalmak için nasıl başvurulur, sığınakta kadınları ve çocukları güçlendirici sosyal çalışma nasıl yapılır gibi soruları yanıtlıyor. 

Video serisi Mor Çatı’nın tarihi, ilkeleri, yöntemleri ile kadınların yasal haklarının vurgulandığı 6284 sayılı Kanun, Medeni Kanun, Ceza Kanunu ve uluslararası sözleşmeler videolarıyla devam edecek.

Feride ile Mor Çatı Anlatıyor 

Şiddet Nedir?

Fiziksel Şiddet

Psikolojik (Duygusal) Şiddet

Cinsel Şiddet

Ekonomik Şiddet

Dijital Şiddet

Flört Şiddeti

Mobbing, Israrlı Takip ve Yalnızlaştırma

Şiddetin Döngüsü

Şiddet Gördükleri Bir İlişkiden Çıkmak Kadınlar İçin Neden Zor?

Açelya ile Mor Çatı Anlatıyor

Kadın Dayanışma Merkezleri 1

Kadın Dayanışma Merkezleri 2

Leyla ile Mor Çatı Anlatıyor 

Kadın Sığınakları

Yazarın Diğer Yazıları

Otoetnografi: Bildiğimizi nasıl biliriz?

Akademik yazılardan her ne kadar belirli bir ciddiyete sahip olması beklense de, bu durum yaratıcı ifade biçimlerinden tamamen uzak durmayı gerektirmez. Otoetnografi, ‘ben dili’ ile teoriyi buluşturmak isteyenlerin, öğrencilerin ve araştırmacıların ilgisini çekebilir

Akademik sinema dünyasından dört önemli konferans

Bu konferansların, oluşumların ve dergilerin köklü bir geçmişe sahip olduğunu düşünüyorum ve dünya genelindeki çalışmalara bakmak için iyi bir başlangıç noktası ve referans kaynağı olabileceğine inanıyorum

İran’ın cesur kadınları: Jin, Jiyan, Azadi!

Çoğu İranlı temel özgürlükler ve demokrasi uğruna canını feda etti

"
"