Akademinin nasıl bir yer olduğunu anlamam uzun sürdü. Herkesin mücadelesi kendine has olmalı. Yine de öğrendiklerimi paylaşırsam belki birilerinin yolculuğu benimkine oranla daha kolay olur diye düşündüm. Akademi ile bağı olan film konferanslarından bahsetmek istiyorum.
İlk seçtiğim konferans BAFTSS, açılımı British Association of Film and Screen Studies, yani Britanya Film ve Ekran Çalışmaları Derneği’nin düzenlediği sinema ve televizyon temalı oluşum. Her yıl düzenlenen konferansta doktora öğrencileri için poster sunumu da yer alıyor. Geçen sene, Tuğçe Kutlu ile poster sunumu vesilesi ile tanıştık. Web sitesinden daha kapsamlı bilgilere ulaşıp poster örneklerini inceleyebilirsiniz; kimler hangi konuları çalışıyor görebilirsiniz. Örneğin, televizyonda aseksüellerin temsili ya da otizm ve animasyon ilişkisi hakkında araştırmalar var.
BAFTSS, 26-28 Mart 2025’te Warwick Üniversitesi’nde düzenlenecek. Disiplinin tanınmasını teşvik etmek ve bu alanda çalışanların akademi, hükümet, fon sağlayıcı kuruluşlar, kültür endüstrileri ve kamu nezdindeki akademik ve mesleki çıkarlarını temsil etmek gibi amaçları var. Açılış konuşması Lúcia Nagib tarafından yapılacak. 16 Aralık’a kadar bildiri başvurusu yapabilirsiniz. Sanal gerçeklik, yeni estetik biçimlerinin ortaya çıkışında TikTok’un rolü, yapay zekâ, kültürel arşiv, ekran medyasında çevrecilik, göç ve göçmenlerin temsili gibi alanlardaki çalışmalarınızla başvurabilirsiniz. Pratiğe dayalı doktora çalışması ya da en iyi makale ödülü gibi başlıklar da ilginizi çekebilir.
İkinci konferans NECS, European Network for Cinema and Media Studies, yani Sinema ve Medya Çalışmaları Avrupa Ağı’nın düzenlediği konferans. Geçen sene İzmir Ekonomi Üniversitesi’ndeydi. Ahmet Gürata ve sevgili ekibi tarafından organize edildi. MIT’den William Uricchio ve Kat Cizek neden birlikte üretmemizin gerekli olduğunu anlattı ve güç ilişkilerini sorgulamaya davet etti. Güç ilişkileri üzerine genel olarak düşününce sanki akademi de belirli bir miktarda sorgulamamızı istiyor. Sorgulanamaz olanı sorgulamaya cürret edersek o zaman dışarıda bırakmakla tehdit ediyor. Yani şöyle: Sorgula tabii ama bizi ya da bu odayı ya da yakındakileri sorgulama, git gökyüzündeki galaksileri, uzaktaki bir şeyleri sorgula. Burada akademi ile kast edilen ne olabilir? Bir bütün mü yoksa iktidar sahibi tek bir kişi mi bazen? Bu soruların cevaplarını Sara Ahmed’in Complaint! / Şikayet! / İtiraz! (2021, Duke University Press) adlı kitabında bulabilirsiniz. NECS 18-21 Haziran 2025’te Lizbon’da gerçekleşecek. Ekran medyasının karmaşıklıklarını keşfetmek, açığa çıkarmak ve yönlendirmek gibi bir teması var. Bu arada, BAFTSS coğrafi olarak İngiltere’de, NECS ise Avrupa’yı geziyor.
Üçüncü konferans film akademisyenlerinin ‘çok büyük, çok büyük’ dediği ve tek bir saat diliminde yan yana otuzdan fazla panel alternatifi sunan SCMS, Society for Cinema and Media Studies, Sinema ve Medya Çalışmaları Topluluğu’nun konferansı. Amerika’da düzenleniyor. 1957'den itibaren New York'taki Modern Sanat Müzesi’nde düzenlenen bir dizi toplantıdan doğan bu konferansın ve topluluğun ilk konseyinde Eileen Bowser (MoMA), Hugh Gray (UCLA) ve Cecile Starr (Columbia) gibi isimler yer almış. 2015 itibarıyla, SCMS’nin 38 ülkedeki 500'den fazla kuruma mensup 3000’den fazla üyesi bulunuyor. Sitenin fieldnotes, saha notları bölümünde Rick Altman, David Bordwell ve Mary Ann Doane söyleşilerini izleyebilirsiniz. SCMS Çevrimiçi Sanal Sempozyumu, 6-7 Aralık 2024 tarihlerinde gerçekleşecek.
Dördüncü konferans Visible Evidence, Görünür Kanıt konferansı, 1993 yılında Duke Üniversitesi'nde başlamış. Daha sonraki konferanslar beş kıtada düzenlenmiş; İstanbul, Türkiye (2010), New York City, ABD (2011), Canberra, Avustralya (2012), Stockholm, İsveç (2013), Yeni Delhi, Hindistan (2014), Toronto, Kanada (2015), Bozeman, ABD (2016), Buenos Aires, Arjantin (2017), Bloomington, Indiana (2018) ve Los Angeles, ABD (2019) gibi şehirlerde gerçekleştirilmiş. İstanbul’da Boğaziçi Üniversitesi’nde düzenlenen konferansta Can Candan’ın büyük emeği olduğunu biliyorum. 17-20 Aralık 2024’te Melburn’da olacaklar. Daha çok belgesel çalışmaları ile öne çıkan Visible Evidence’ın web sitesi faydalı kaynaklarla dolu. Aşağıya linkleri bırakıyorum.
Bu konferansların, oluşumların ve dergilerin köklü bir geçmişe sahip olduğunu düşünüyorum ve dünya genelindeki çalışmalara bakmak için iyi bir başlangıç noktası ve referans kaynağı olabileceğine inanıyorum. Elbette dünya akademisi yukarıda bahsettiğim ülkelerden ibaret değil ve bu yüzden de harıl harıl müfredatı sömürgesizleştirme aktiviteleri yapılıyor. Henüz ne kadar işe yarıyor, emin değilim. Başlamak yolun yarısı demişler. Sizin alanınızdaki konferanslar hangileri? Benim listeme hangi konferansları eklemek istersiniz?
BAFTSS: https://www.baftss.org/
NECS: https://necs.org/conference
SCMS: https://www.cmstudies.org/
Visible Evidence: https://www.visibleevidence.org/