02 Mart 2023

Kılıçdaroğlu ortak aday, Akşener kararı İyi Parti yönetimiyle değerlendirecek

Akşener kararı İyi Parti yönetimine, Kılıçdaroğlu Emek ve Özgürlük İttifakı ve Sosyalist Güç Birliği’nde yer alan partilere götürüyor

Altılı Masa'nın bugün gerçekleştirdiği toplantı tarihi önemdeydi. Toplantıdan sonra yapılan kısa açıklamada kullanılan kilit ifade toplantının perde arkası konusunda gerekli ipucunu vermeye yeterli:

Ortak Cumhurbaşkanı adayımız ve geçiş süreci yol haritası konusunda ortak bir anlayışa ulaşmış bulunuyoruz…

Akşener’in de imza attığı açıklamada, nihai açıklamanın 6 Mart’ta genel başkanların partilerin yetkili kurullarını bilgilendirmeleri sonrasında yapılacağının belirtilmesi de önemli diğer bir ipucu.

***

Toplantıdan sonra sosyal medyada esen hava kafa karıştırıcı…

İYİ Partili bazı isimlerin Kılıçdaroğlu’nun adaylığı konusunda isim vermeden tepki göstermeleri, kısa süre paylaştıkları mesajları silmeleri, toplantıdan uzlaşma çıkmadığı yorumlarına yol açtı.

Gelen bilgiler atılan bazı tepkili twitlerin silinmesini Akşener’in istediği yönünde.

Şu aşamada, geride bırakılan toplantı için, tam bir görüş birliği yansıtılmasa da, “kriz yaşandığı” gibi yorumlar yapılması gerçekçi değil.

Hem İYİ Parti, hem CHP hem de Millet İttifakı’nı oluşturan diğer partilerle yakın temasları olan etkili isimlerin verdikleri bilgilere göre Kılıçdaroğlu’nun ortak adaylığı konusunda net bir görüş ayrılığı yaşanmadı. Aynı etkili isimler, şu parametrelere de dikkati çekiyor:

Anket için zaman kalmadı

  • Cumhurbaşkanı Erdoğan, seçim tarihi için yeniden 14 Mayıs’ı işaret etti ve deprem sonrası ortaya atılan iddiaların aksine seçimin önceden belirlediği bu tarihte yapılacağını açıkladı. AKP’li Yılmaz Tunç da bu durumda, Yüksek Seçim Kurulu’na seçim için 60 gün bırakılması gerektiğini belirterek, Erdoğan’ın daha önce yapmış olduğu açıklamayı anımsattı. Erdoğan, daha önce, Bursa'da gençlerle buluşmasında "Resmi olarak Cumhurbaşkanı'nın bir yetkisi var. 10 Mart'ta Cumhurbaşkanı olarak biz bu yetkimizi kullanacağız" demişti. İYİ Parti, daha önce, Kılıçdaroğlu’nun aday olma ihtimaline karşılık, “anket yapılsın” önerisini dillendirmişti. Ancak gelinen noktada böyle bir çalışma için zaman kalmadı.
  •  
  • CHP, adayının Kılıçdaroğlu olduğunu, başka bir CHP’linin adaylığının söz konusu olamayacağını defalarca açıkladı. İYİ Parti dışında, masadaki diğer dört partinin de Kılıçdaroğlu’nun adaylığına yönelik bir itirazı yok. Partilerin itirazı olmadığı gibi, ortaya atılan, masada tartışılan ikinci bir aday da söz konusu değil.

HDP faktörü

  • HDP, kendi adayını çıkartacağını açıklamasına, altılı masanın kendisiyle temasta bulunmamasına tepki göstermesine rağmen, Kılıçdaroğlu’nun adaylık ihtimali güçlenince beklemeye geçti. Önceki bütün açıklamalarına ve itirazlarına karşılık, depremden sonra oluşan siyasi ortamın da etkisiyle altılı masanın toplantısını bekledi. Kılıçdaroğlu’nun adaylığına sıcak bakıldığına yönelik mesajlar verdi. Bu durum da Kılıçdaroğlu’nun elini güçlendirdi.

 

***

Bütün bu koşullar, Millet İttifakı’nın adayının Kılıçdaroğlu olacağını, bugünkü toplantının da bu eğilimle  sonuçlandığını ortaya koyuyor.

Toplantıdan gelen bilgiler de bu önermeleri doğruluyor.

Gelen bilgilere göre, Kılıçdaroğlu’nun aday olmasını desteklediklerini ilk söyleyen isim, bu konuda daha önce de kamuoyuna açıklama yapan Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal.

Toplantıya ev sahipliği yapan Saadet Partisi ile masanın diğer bileşenleri, DEVA Partisi, Gelecek Partisi’nden de bu konuda bir itiraz gelmemesi önemli.

Ancak Kılıçdaroğlu ismi açıktan konuşulmadan önce not edilmesi gereken bir gelişme daha var.

Kulislere yansıyan iddialara göre, Meral Akşener, partisinin yetkili kurullarının ısrarla daha önce yapılmış bazı anket sonuçlarını da masaya götürmesi görüşünde olduğunu belirterek, birkaç çalışmayı gündeme getirdi ve alternatif isimler olabileceği mesajını verdi.

Ancak Kılıçdaroğlu, CHP’nin, belediye başkanlarının adaylığı konusundaki tavrını daha önce açıkladığını belirterek, bu konudaki net tutumunu gösterdi. Kulislerde konuşulan bilgilere göre, Kılıçdaroğlu’nun adaylığı da bu aşamadan sonra gündeme getirildi, ancak Akşener toplantıdaki Kılıçdaroğlu eğilimini partisinin yetkili kurullarına götüreceğini söyledi.

***

Akşener’in, dört liderin Kılıçdaroğlu’nun ortak adaylığına destek vermesi üzerine, net bir itiraz dile getirmediği ancak “Siz partilerinizin yetkili kurullarından karar için yetki aldınız ancak ben de İYİ Parti’nin yetkili kurullarına götürmeliyim” dediği ifade edildi.

Bu nedenle 6 Mart tarihi, nihai açıklama için belirlendi.

***

İyi Parti’deki toplantılar Kılıçdaroğlu eğilimine ilişkin olarak sonuca etki eder mi, nasıl bir sonuç üretir, bunu itirazların dozajı ve Akşener’in tutumu gösterecek.

Ancak bu noktada Akşener’in hafta içi yaptığı ve Kılıçdaroğlu’na yönelik olarak sarf ettiği belirtilen, “Bazen komutan olmak için apoletlerden vazgeçmek gerekir” sözlerini de anımsamakta fayda var. Tersten okumak gerekirse Akşener, potansiyel adaylardan olmasına rağmen Cumhurbaşkanı adayı olmayacağını en baştan söyleyerek, apoletten vazgeçti. Bu sözlerine partisine yönelik bir mesaj olarak da okumak mümkün…

Bir diğer önemli gelişme, elbette Akşener’in partisinin yetkili kurullarıyla görüşme maratonunu başlattığı saatlerde, CHP Genel Merkezi’nden gelen açıklama.

Kılıçdaroğlu da bu süreyi değerlendirerek, sıcağı sıcağına, HDP’nin de içinde yer aldığı Emek ve Özgürlük İttifakı’ndaki etkili partilerden Türkiye İşçi Partisi ile görüşme yapacak. Kılıçdaroğlu, Sosyalist Güç Birliği ittifakında TKP ile birlikte yer alan Sol Parti ile de görüşecek.

Bütün gelişmeler, Altılı Masa buluşmalarının ilk kez isim telaffuz edilen 2 Mart toplantısında  Kılıçdaroğlu’nun ortay adaylığı konusunda kuvvetli bir eğilim oluştuğu yönünde…

Gökçer Tahincioğlu kimdir?

Gökçer Tahincioğlu, 1997'den 2018'e kadar Milliyet Gazetesi'nde yargı muhabirliği, Ankara Haber Müdürlüğü, köşe yazarlığı yaptı.

Haber, yazı ve fotoğraflarıyla Musa Anter, Metin Göktepe, Abdi İpekçi gibi isimlerin adını taşıyan gazetecilik ödüllerini aldı. Çağdaş Gazeteciler Derneği ve Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Basın Özgürlüğü ödüllerine layık görüldü.

Bu Öğrencilere Bu İşi mi Öğrettiler?: Öğrenci Muhalefeti ve Baskılar (2013, Kemal Göktaş'la birlikte), Beyaz Toros: Faili Belli Devlet Cinayetleri (2013) ve Devlet Dersi: Çocuk Hak ve İhlallerinde Cezasızlık Öyküleri (2016), Çünkü Umurumuzda adlı mesleki kitaplara imza attı. Yaralı Hafıza ve Kayıp Adalet adlı derleme kitapların editörlüğünü üstlendi. 

İlk romanı Mühür, 2018'de yayımlandı. 2020'de yayımlanan ikinci romanı Kiraz Ağacı ile Yunus Nadi Roman Ödülü'nü kazandı. 2018'den bu yana T24 Ankara Temsilcisi olarak çalışıyor.

 

Yazarın Diğer Yazıları

Cezaevi, dava ve yasaklar ülkesinde seçim sonrası "kulisleri": Erdoğan AKP'yi, Çukurambar Erdoğan'ı bırakır mı?

AKP'nin hikâyesi çok uzun bir zaman önce gecekondu mahallelerinden Çukurambar'a taşındı

Deprem skandalı: Her şeyden sorumlu Cumhurbaşkanlığı, İsias Otel'de, yıkılan tüm binalarda sorumsuz

Kentler yıkıldı, binlerce insan öldü ancak uçan kuştan bile sorumlu Cumhurbaşkanlığı'nın hizmet kusuru olduğunu iddia etmek bile mümkün değil

Devlet, ağzındaki baklayı çıkardı: "Ölmeniz, tedaviden daha ucuzsa…"

Devlet, ölüm durumunda ödeyeceği tazminat yüksek değilse, ilaç bedelini ödemek yerine ölmemizi tercih ediyor