28 Kasım 2023

Elon Musk, İsrail ile barış yapmak zorunda mı kaldı?

Herzog, Musk'un antisemitizme karşı küresel mücadelede oynayacağı büyük bir rol olduğunu söyledi. Herzog'un ofisinden yayımlanan açıklamaya göre Musk, "Nefreti durdurmak için ne gerekiyorsa yapmalıyız" diye yanıtladı

Elon Musk'ın Yahudi karşıtı bir mesajı onayladığı için, Hahamlar ve Yahudi örgütlerinin baskısıyla karşılaştığını ve X.com'da büyük reklam gelirleri kaybettiğini geçen hafta yazmıştık. Şimdi Elon Musk İsraillileri kızdırarak hata yaptığını anlayarak, hızlıca geri adım atmışa benziyor. İsrail'in Hamas ateşkesini iki gün daha uzatma kararı çerçevesinde, Musk dün İsrail'i ziyaret etti.

Diğer yandan İsraillilerin ise bu geziyi ve dünyada pek çok kişinin fikir önderi gördüğü milyarder Elon Musk'ı propoganda amacıyla kullandığı görülüyor. hem İsrail Başkanı Isaac Herzog, hem de Benjamin Netanyahu, canlı olarak verilen ya da videolarla sunulan gezi notlarında sürekli olarak İsrail görüşlerini tekrarladılar. Gezide Musk da telefonunu kullanarak yıkımın fotoğraflarını veya videolarını çekti.

Musk İsrail ziyaretinde, Netanyahu ile birlikte, Hamas'ın 7 Ekim'de saldırıda bulunduğu alanı gezdi ve sonra katıldığı ikili X/Space canlı sohbetinde ve nefretin yayılmasını durdurmak için ne gerekiyorsa yapmaya kararlı olduğunu açıkladı. Musk, İsrail Başbakanı Netanyahu'ya "katliam sahnesini görmenin sarsıcı" olduğunu ve İsrail'in Hamas'ı ortadan kaldırmaktan başka "seçeneği" olmadığını söyledi.

X.com üzerindeki 20 dakikalık canlı Space konuşmasının, Elon Musk'ın toplamda aşağı yukarı 3-4 dakika süren cümleleri hariç, tamamına yakınında Netanyahu'nun konuştuğu ve olayları İsrail tarafından anlattığı görüldü. Önce Hamas saldırısını detaylı bir şekilde veren Netanyahu'nun, sonra çeşitli ülkelerdeki gösteriler konusunda eleştiriler yaptığı görülüyor.

Elon Musk’ın yönetimindeki ve "ifade özgürlüğü" iddiasındaki X, 7 Ekim'de başlayan süreç boyunca İsrail ya da Filistin yanlısı kullanıcıların içerik paylaştığı, Gazze savaşıyla ilgili önemli bir bilgi ve tartışma kaynağı oldu. Ancak bunun aynı zamanda çatışma sırasında yanlış bilgilerin, komplo teorilerinin ve antisemitizm de dahil olmak üzere nefret dolu içeriğin artması anlamına geldiği de görülüyor. 

7 Ekim sonrasında ADL antisemitizm olaylarının yüzde 400 ve Amerikan İslam İlişkileri Konseyi İslamofobik ve Arap karşıtı olayların yüzde 216 arttığını raporladı.

Herzog'a göre Musk "Nefreti durdurmak için ne gerekiyorsa yapmalıyız" dedi

Musk İsrail gezisi sırasında İsrail Devlet Başkanı Isaac Herzog ile de rehine yakınlarının da katıldığı kapalı bir toplantıda görüştü. Öncesinde Herzog'un ofisinden yapılan açıklamada, toplantının "çevrimiçi olarak artan antisemitizmle mücadele etmek için harekete geçme ihtiyacının" vurgulanacağı belirtildi. Görüşme sırasında Musk'a 7 Ekim'deki Hamas katliamının Hamas vücut kameralarından, CCTV'den ve diğer kaynaklardan derlenen görüntüler de izlettirildi ve bu izlemeler ayrıca video olarak internetten aşağıdaki tweet'te yayınlandı.

Herzog, Musk'un antisemitizme karşı küresel mücadelede oynayacağı büyük bir rol olduğunu söyledi. Herzog'un ofisinden yayımlanan açıklamaya göre Musk, "Nefreti durdurmak için ne gerekiyorsa yapmalıyız" diye yanıtladı.

Başkan Herzog'a göre, Musk, Gazze için üç şeyin olması gerektiğine inandığını söyledi: Sivilleri öldürmekte ısrar edenleri öldürmek, yeni nesle cinayet işlememeyi öğretmek ve refah inşa etmeye çalışmak. Musk, bunun için yardım etmek istediğini ekledi.

İsrail hükümetinden bir kaynak pazartesi günkü ziyareti eylül ayındaki toplantının devamı olarak nitelendirdi.

Musk'ın Gazze'ye daha önce yaptığı Starlink önerisi, kontrollü olarak kabul edildi

Geçen ay, savaş şiddetlenirken Musk, elektrik kesintisinin yaşandığı Gazze bölgesindeki "uluslararası kabul görmüş yardım kuruluşları" ile iletişim bağlantılarını desteklemek için Starlink'i kullanmayı önermişti. O dönemde İsrail İletişim Bakanı Shlomo Karhi, "Hamas Starlink'i terörist faaliyetler için kullanır" diyerek reddetmişti.

Şimdi Karhi, İsrail ve Musk'un, Starlink uydu birimlerinin yalnızca İsrail ve Gazze'de bakanlığının onayıyla çalıştırılabileceği konusunda prensipte bir anlaşmaya vardıklarını söyledi. Anlaşılan bu da Musk'ın diş kirası oldu.

Füsun Nebil Kimdir?

Füsun Sarp Nebil, İstanbul, Bakırköy'de doğdu. Eğitimini Çanakkale, İzmir ve İstanbul'da yaptı. Evli, 2 çocuk sahibidir. Denizcilik meraklısıdır (amatör kaptan).

Master derecesini Istanbul Teknik Üniversitesi Nükleer Yüksek Mühendisliği bölümünden aldı (Şimdi Enerji Enstitüsü). THY, Nasas Alüminyum Fabrikası ve Alemdar Holding Grubunda çeşitli görevlerde bulundu.

1997 Türkiye'nin ilk ISP'lerinden Alnet'in Genel Müdürlüğüne getirildi. 1999 yılında turk-internet.com'un da dahil olduğu çeşitli siteleri yayınlayan Intervizyon Ltd. şirketini kurdu. Şirket halen Kadinvizyon.com gibi başka siteleri de yönetmektedir.

1998 - 2011 arasında Ulaştırma Bakanlığı tarafından kurulan İnternet Kurulu üyeliği yaptı. Devletin özel sektörü aldığı çeşitli komisyonlarda çalıştı. 2016'dan beri TOBB Telekom Meclisi üyesidir.

Nebil, Eylül 2001 yılında Birleşmis Milletler tarafından Türkiye'den seçilen başarılı iş kadınları arasında yer aldı (UNECE INCLUDES 9 TURKISH BUSINESSWOMEN ON ITS LIST).

2010-2013 arasında Türkiye Dijital Oyun Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev yaptı.

2011 - 2015 arasında 4 yıl Eutelsat Avrupa TV Ödüllerinde Jüri Üyeliği görevi aldı.

Türkiye İhracatçılar Merkezi dahil, çeşitli projelerde "Bilişim ve İletişim Sistemleri Danışmanlığı" vermektedir. Konusuyla ilgili olarak TV programlarına ya da konferanslara katılarak, konuşma yapmaktadır. Yazıları internet üzerinden turk-internet.com sitesinin yanısıra, yetkinreport.com, bilisimdergisi.org.tr, Boğaziçi Üniversitesi Mezunlar Derneği Dergisi, 21.Yüzyıl Türkiye Enstitüsü, Güncel Hukuk Dergisi, Ankara Baro Dergisi, journo.com, Tüketiciler Birliği Etikett gibi çeşitli ortamlarda yayımlanıyor.

2014 yılından beri T24'te yazıyor.

Türk Telekom ve Turkcell konusunda araştırmaları ve uzmanlığı var. 2018 nisan ayında "Bitcoin ve Kripto Paralar" isimli ilk kitabı yayınlandı.

Detaylı bilgi için https://wiki-turk.com/fusun-sarp-nebil/ adresine bakabilirsiniz.

 

Yazarın Diğer Yazıları

ABD bu sefer Çin'in elektrikli arabalarını ve güneş pillerini hedefledi

Piller ve doğal grafit gibi bazı kalemlerin tarifelerde aşamalı geçiş süreleri daha uzun vadede olacak. Beyaz Saray, bunun kısmen ABD imalat sektörüne, tüketici talebini karşılamaya yetecek kadar pilin yurt içinde üretildiği bir noktaya gelene kadar ölçeklenmesi için zaman vermek amaçlı olduğunu söyledi

Boeing'de neler oluyor?

Geçen günlerde eski bir kalite kontrol uzmanı Santiago Paredes, Boeing için üretilen uçak gövdelerinin, tedarikçi fabrikadan düzenli olarak ciddi kusurlarla ayrıldığını iddia etti

Getir'de ne olup bitiyor?

Getir'in 2021 ve 2022'de 1 milyar doların üzerindeki gelirinin 2023'te 800 milyon dolara gerilediği ve bu arada çıktığı Avrupa pazarlarındaki gelirinin toplam gelirin sadece yüzde 7'si olduğu raporlanıyor