03 Temmuz 2024

Boğaziçi Üniversitesi'nde 3. Geleneksel Alternatif Mezuniyet Günü bugün

"Özlemini duyduğumuz mezuniyetimizi okulun bileşenleriyle emek emek örmeye koyulduk"

Boğaziçi Üniversitesi'ne Tayyip Erdoğan tarafından önce Melih Bulu, sonra Naci İnci'nin atanmasıyla başlayan dönemde, diploma törenlerine de bir şeyler oldu. Daha doğrusu yapılmamaya başlandı. Ama bu töreni, rektörlük yerine öğrenciler kendileri düzenliyor. Bu nedenle de Adı "Alternatif Mezuniyet Günü"

Boğaziçi Üniversitesi'nde 3 yıldır asıl diploma töreni yapılmıyor. Sadece diploma teslim töreni yapılıyor. Öğrencilerin tören sırasında protesto yapması ya da birincilerin rektör ve etrafının hoşuna gitmeyeceği düşünülen konuşmalar yapmasından korkulduğu bilgisi veriliyor.

Normalde diploma töreni Uçaksavar Kampüsü'ndeki futbol sahasında tüm bölümlerin katılımıyla yapılan 3-4 saatlik dev bir törendi. Açılışı rektör yapar, önemli bir konuşmacı davet edilir, eski rektörler çağırılır, o yılın en iyi tez, hoca, personel özel ödülleri dağıtılır, ortalamalarına göre honor ve high honor listelerine girenler topluca ayağa kaldırılır, doktora öğrencileri teker teker isimleriyle anons edilerek hocaların arasına davet edilirdi.

Ertesi 2-3 gün her bölüm sırasıyla Güney Kampüs'teki Albert Long Hall binasındaki BTS (Büyük Toplantı Salonu) sadece kendi bölüm öğrencilerine teker teker diploma verip fotoğraf çektirir. Bu diploma töreni değil, diploma teslim törenidir. Lisans diplomalarını dekan ve bölüm başkanı, master ve doktora diplomalarını enstitü müdürü ve tez danışmanı verirdi.

Ama 3 yıldır dekanlar korkudan bu törene katılmıyor. İlk kez bu yıl enstitü müdürleri de paraşütçü olarak tanımlanan yöntemle atandığı için katılmayacak diye düşünülüyor. Konu hakkında yorumlarını sorduğumuz bir öğretim üyesi şöyle dedi:

"Diploma teslim törenini dekan ve enstitü müdürü olmaksızın yapacağız. Asıl diploma töreni yapılmasını (ne Uçaksavar'daki futbol sahasında ne de başka bir yerde) yapmayı reddetti. Beykoz Üniversitesi'ne ve bir özel koleje Boğaziçi Üniversitesi kampüsünde tören yapma izni verdiler ama Boğaziçi öğrencilerine yasak.

Geçen yılki gibi Rektörlüğün önünde çimlerde kendimiz korsan diploma töreni yapacağız. Adı Alternatif Mezuniyet Töreni. Diğeri kadar teferruatlı değil. Daha küçük. Ama öğrencimizi törensiz mezun etmeyeceğiz."

Organizasyonu yapan öğrencilerle de konuştuk. Şöyle dediler;

"Üniversitemizin kayyum yönetimi tam üç senedir geleneksel olarak Uçaksavar Kampüsü'müzde kendi renklerimizle kutladığımız toplu mezuniyetimizi geçersiz bahanelerle iptal ediyor. Öğrencilerin tepkisinden, açacağı pankartlardan korkan yönetimin bunu 'bütçe yok' ya da 'zaman kalmadı' gibi kılıflarla saklamaya çalışıyor. Biz de biliyoruz ki kendimizin istediği şekilde bir toplu mezuniyet her öğrencinin hakkıdır ve bu hak ne bahanelerle ne de kayyum rektörün korkusu nedeniyle gasp edilebilir. Yönetimle yaptığımız müzakerelerin birçok konuda olduğu gibi bunda da sonuç vermemesi sonucu özlemini duyduğumuz mezuniyetimizi okulun bileşenleriyle emek emek örmeye koyulduk."

Diğer yandan X.com'da (Twitter) hocaların mesajları yer alıyor.

Aşağıda bir kaç tanesini veriyoruz:

Yazarın Diğer Yazıları

Boğaziçi Üniversitesi'nde milli iradeye itiş-kakış

Bugünkü gelişmeler çok talihsiz bir sürecin en son safhalarından birisi oldu.  Buradaki soru şu: Bir atanmış rektörün talimatı, seçilmiş milletvekillerinin engellenmesine yeter mi?

Boğaziçi Üniversitesi 3. Alternatif Mezuniyet Günü gerçekleştirildi

Öğrenciler mezuniyet töreni için bir hayli hazırlanmışlardı

Mehmet Şimşek'in vergi paketi sızdırıldı mı, test mi edildi?

Yıllardır bu mecralar bir anlamda test ortamı gibi de kullanılıyor. Bu nedenle, Twitter'daki ifadelerinize dikkat edin. Konulara "alaycı" ve "hafif" yaklaşımla değil, "olması gereken tepki" ile yaklaşmayı tercih edin. Çünkü etkili oluyor