26 Temmuz 2023

2022'de erişim engellemeleri 138 bin site ile yine rekor kırdı

"Bu sene içinde iki farklı kararla İfade Özgürlüğü Derneği'inin web sitesinde yer alan EngelliWeb bölümü erişime engellendi. Üstüne bir de 2021 raporumuz engellendi. Dolayısıyla, sansürü belgeleme işi de her geçen yıl daha da zorlaşıyor. Kaldı ki 150 sayfalık 2021 raporumuz da mayıs ayı içinde erişime engellendi. 2022 raporumuzun da engellenmesi ve sansürlenmesi ihtimali çok yüksek"

İfade Özgürlüğü Derneği (İFÖD) adına 5 yıldır Yaman Akdeniz ve Ozan Güven'in hazırladığı İnternet Erişim Engelleme Raporu'nun 2022 verileri yayımlandı.

2018'de başlayan rapordaki veriler her yıl rekor kırarak sürüyor. 2021'de site engellemeleri 100 bini aşarak rekor kırmıştı. 2022 raporu onu yüzde 28 aşarak 138 bin site ile yeni bir rekor kırdı. Toplama bakarsaksak 2006-2022 arasında 712.558 sitenin engellenmiş olduğu anlaşılıyor.

Sansür raporuna sansür getirilmesi gibi absürt bir durum olarak, erişim engeli getirilen 150 sayfalık 2021 raporuna karşılık, 2022 raporu 170 sayfa.

Erişim engellemeleri ile kamunun bilgilenmesi engelleniyor

Ana akım medyayı yıllardır kontrol altında tutan AKP hükümetinin, interneti kontrol altında tutma yollarından birisi fiber altyapıyı geliştirmiyor olması, diğeri ise bu raporda görüldüğü gibi erişim engellemeleri. Hem de engellemeler dört koldan birden yapılıyor: Bir yandan BTK, diğer taraftan yargı, üçüncü tarafta kamu kurum ve hükümetle iş yapan özel şirketler ve son olarak da halktan kişiler... Rapora bakarsanız, erişim engelleme kararlarının tam 814 farklı kurum ve hakimlikler tarafından verildiği görülüyor.

Bu arada 2006'dan bu yana uygulamada olan ve 19 kere revizyondan geçen 5651 sayılı internet yayınları kanunundaki boşluklar ise hâlâ yerli yerinde duruyor.

Konuya yakın olanlar hatırlayacaktır; Anayasa Mahkemesinin 2021 yılında verdiği "Pilot Karar" var. 5651 sayılı kanunun 9. maddesinde yapısal sorun tespit edilmişti. Bu kararı o zamanlar Yaman Akdeniz'e yorumlatmıştık. Ancak 1 yıl içinde TBMM'nin, bu kararın gereğini hâlâ yerine getirmediği gibi Anayasa Mahkemesinin de kendi kararının peşine düşmediği önemle kaydediliyor. İbretlik bir durum.

Rapordan notlar 

Raporu hazırlayanlardan Yaman Akdeniz'e genel olarak erişim engellemeleri konusundaki düşüncelerini sorduk. Şöyle yorumladı:

"Tespit ettiğimiz sayılar ortada; internet sansürleri ve yaptırımlar her yıl daha da artıyor. 2022 bir yılda en fazla alan adının erişime engellendiği yıl oldu. 2022 ayrıca Anayasa Mahkemesinin etkisiz kaldığının apaçık göründüğü bir yıl oldu. O bakımdan da zaten raporun kapağında karanlığa gömülen ve artık sulh ceza hakimliklerinin tamamen gölgesinde kalan bir Anayasa Mahkemesi işledik.

2022 yılında hem Anayasa Mahkemesi kendi pilot kararını uygulamadı hem de sulh ceza hakimlikleri sanki Anayasa Mahkemesi yokmuş gibi karar vermeye devam etti. Kaldı ki Anayasa Mahkemesi, Amerikanın Sesi ve DW engellemeleriyle ilgili başvurulara da öncelik vermeyerek sessizliğini korudu.

2023'e de benzer bir tabloyla girdik ve hatta Ekşi Sözlük platformunun da engellendiğini gördük. Hatta Ekşi Sözlük platformunun engellenmesine dayanak gösterilen 8/A maddesiyle ilgili Anayasa Mahkemesi Eylül 2020'den beri herhangi bir karar vermedi. Çok sayıda 8/A başvurusu da tozlanmış bir şekilde AYM önünde beklemeye devam ediyor.

Şunu da unutmamak gerekir ki rapordaki çok sayıda örnekle beraber sansürün verdiği kalıcı zararın toplumsal hafızadan tamamen silinmemesini sağlamayı hedefliyoruz. Fakat, bu sene içinde iki farklı kararla İfade Özgürlüğü Derneği'inin web sitesinde yer alan EngelliWeb bölümü erişime engellendi. Üstüne bir de 2021 raporumuz engellendi. Dolayısıyla, sansürü belgeleme işi de her geçen yıl daha da zorlaşıyor. Kaldı ki 150 sayfalık 2021 raporumuz da mayıs ayı içinde erişime engellendi. 2022 raporumuzun da engellenmesi ve sansürlenmesi ihtimali çok yüksek."

Rapordan 2006-2022 arasında bazı önemli notlar

  1. Engellenen 712.558 web sitesinin 496.476'sına (yüzde 69,6) kararı BTK'nın Re'sen verdiği görülüyor (Bunu yakında yazacağımız BTK memnuniyet raporu yazısında hatırlatacağız).
  2. 5651 sayılı kanun çerçevesinde erişim engellemeleri düzenlemesi için BTK altında kurulan TİB'in kapatılana kadar geçtiği sürede 129.164 siteye engelleme kararı verdiği hesaba katılırsa, BTK'nın engellediği site sayısı 625.640 oluyor. Yani toplam sayının yüzde 88'i.
  3. Hakimliklerin engelleme sayısı ise 43.938 yani sadece yüzde 6.
  4. Geri kalan yüzde 6 ise bakanlıklar ya da Milli Piyango (ki bir danışmanın yolsuzluk haberiydi) gibi kurumlardan geldiği gözüküyor.
  5. Engellenenler sadece siteler değil, yanı sıra URL bazlı haber engellemeleri de var. 35.023 engellenen URL ve 29.253 siteden kaldırılan URL'nin raporlandığı görülüyor.
  6. Engellenen ya da kaldırılan URL'lerin kararları 543 farklı sulh hakimliği tarafından verilmiş.
  7. 2022'de engellenen 6.528 ve kaldırılan 5.388 haberin aynı zamanda rekor olduğu vurgulanırken, "kişilik hakları ihlalleri" gerekçesinin gitgide daha fazla kullanılır olduğu ve kamunun bilmesinde yarar olan bazı konuların bu yolla yok edildiği not ediliyor. Bu kararlardan 954'ünün üst düzey kamu şahsiyeti, bazı kamu kurumları ya da hükümete yakın şirketler olduğu kaydediliyor.
  8. 2021 raporunda olduğu gibi 2022 raporunda da online arşivlerin sulh ceza hakimlikleri eliyle etkilendiği notu var.
  9. Tabi en trajikomik not da, Engelliweb'in 2021 raporuna, Mayıs 2023'te getirilen erişim engelleme. Yani, AKP hükümeti internette neyi engellettiğini, kaç tane site engellettiğini, niye engellettiğini de saklamaya çalışıyor. Bu yolla yapılan haksız, hukuksuz uygulamaları kamuoyundan saklıyor.

Bu rapor aynı zamanda ülkemizin içinde bulunduğu yolsuzluk ve hukuksuzlukların bir özeti olarak önemli bir çalışma. Lütfen okuyun ve paylaşın.

Füsun Nebil Kimdir?

Füsun Sarp Nebil, İstanbul, Bakırköy'de doğdu. Eğitimini Çanakkale, İzmir ve İstanbul'da yaptı. Evli, 2 çocuk sahibidir. Denizcilik meraklısıdır (amatör kaptan).

Master derecesini Istanbul Teknik Üniversitesi Nükleer Yüksek Mühendisliği bölümünden aldı (Şimdi Enerji Enstitüsü). THY, Nasas Alüminyum Fabrikası ve Alemdar Holding Grubunda çeşitli görevlerde bulundu.

1997 Türkiye'nin ilk ISP'lerinden Alnet'in Genel Müdürlüğüne getirildi. 1999 yılında turk-internet.com'un da dahil olduğu çeşitli siteleri yayınlayan Intervizyon Ltd. şirketini kurdu. Şirket halen Kadinvizyon.com gibi başka siteleri de yönetmektedir.

1998 - 2011 arasında Ulaştırma Bakanlığı tarafından kurulan İnternet Kurulu üyeliği yaptı. Devletin özel sektörü aldığı çeşitli komisyonlarda çalıştı. 2016'dan beri TOBB Telekom Meclisi üyesidir.

Nebil, Eylül 2001 yılında Birleşmis Milletler tarafından Türkiye'den seçilen başarılı iş kadınları arasında yer aldı (UNECE INCLUDES 9 TURKISH BUSINESSWOMEN ON ITS LIST).

2010-2013 arasında Türkiye Dijital Oyun Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev yaptı.

2011 - 2015 arasında 4 yıl Eutelsat Avrupa TV Ödüllerinde Jüri Üyeliği görevi aldı.

Türkiye İhracatçılar Merkezi dahil, çeşitli projelerde "Bilişim ve İletişim Sistemleri Danışmanlığı" vermektedir. Konusuyla ilgili olarak TV programlarına ya da konferanslara katılarak, konuşma yapmaktadır. Yazıları internet üzerinden turk-internet.com sitesinin yanısıra, yetkinreport.com, bilisimdergisi.org.tr, Boğaziçi Üniversitesi Mezunlar Derneği Dergisi, 21.Yüzyıl Türkiye Enstitüsü, Güncel Hukuk Dergisi, Ankara Baro Dergisi, journo.com, Tüketiciler Birliği Etikett gibi çeşitli ortamlarda yayımlanıyor.

2014 yılından beri T24'te yazıyor.

Türk Telekom ve Turkcell konusunda araştırmaları ve uzmanlığı var. 2018 nisan ayında "Bitcoin ve Kripto Paralar" isimli ilk kitabı yayınlandı.

Detaylı bilgi için https://wiki-turk.com/fusun-sarp-nebil/ adresine bakabilirsiniz.

Yazarın Diğer Yazıları

Getir'de ne olup bitiyor?

Getir'in 2021 ve 2022'de 1 milyar doların üzerindeki gelirinin 2023'te 800 milyon dolara gerilediği ve bu arada çıktığı Avrupa pazarlarındaki gelirinin toplam gelirin sadece yüzde 7'si olduğu raporlanıyor

Boğaziçi mezunları ile demokrasi sohbeti

AKP'nin bu kadar yıldır iktidarda kalmasının tek nedeni medyadır. AKP bu konuda bilgiliydi ki, ilk işleri medyayı kontrol altına almak oldu. İddia ediyorum, AKP'nin bugüne gelmesinde en önemli pay, medyayı ele geçirmesi ve bu sayede gerçekleri halktan saklayabilmesidir

TikTok konusunda dünyada ne oluyor, Türkiye'nin TikTok macerası nereye gider?

IDN kurmak çok çok önemli. Bunu 20 küsur yıldır yazıyoruz. Ama TikTok'u engellemek için bir IDN kurmaya ihtiyaç yok