10 Haziran 2023

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nin görevi, 'cinsiyetçilik' uyarısında bulunan bir kadın gazeteciyi engellemek mi?

Bir gazetecinin meslek örgütünü uyarması kadar daha doğal ne olabilir ki? Kadın gazeteci, sergiye dahil edilen Akif Poroy'un TGC'nin ilkelerini yok saydığını söylemeye çalışıyor. 

77 yıllık bir kurum Türkiye Gazeteciler Cemiyeti... 

Kurucusu olan Sedat Simavi'nin "Kalemine daima efendi kal. Uşak olmamaya gayret et. Mecbur kalırsan sakın satma"  mirasıyla TGC Başkanı Turgay Olcayto'nun dediği gibi "haberin serbest dolaşımı için, ifade özgürlüğü için, demokrasinin ayrılmaz bir parçası olan temel hak ve özgürlüklere sahip çıkmaya" çalışan köklü bir meslek örgütü.

Kadın gazetecilerin yönetimdeki sayısının eleştirisi konusu olması gerektiği de açık. İstanbul -Cağaloğlu'ndaki 77'inci kuruluş yıldönümü buluşmasında Altan Öymen de benzer bir vurguyu yapmıştı zaten. 

"Kadın ve çocuklara yönelik cinsel istismar ve sömürüye ortadan kaldırmak için yürütülen her türlü çabanın yanında yer alıyoruz" diyen bir gazeteci örgütünün denetlenmesi önemli ve meşru. 

Bu yazıyı da bir denetleme çabası olarak yazıyorum. 

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, hem 77. kuruluşu hem de Basın Müzesi'nin 35.yıl dönümü nedeniyle bir sergi düzenledi. 

Dün açılışı yapılan sergide 1989-2023 yılları arasında Basın Müzesi’ne bağışlanan ünlü ressamların tabloları yer alıyor.

Sergide Abdi İpekçi, Bedri Rahmi Eyüboğlu, Cemal Nadir, İbrahim Balaban ve Elif Naci gibi isimler de var. 


TGC sergiyi kendi Twitter hesabından da paylaşıyor doğal olarak.

Paylaşımı gören T24 editörlerinden gazeteci Hazal Sipahi, sergide eseri olan bir isimle ilgili hatırlatma yapıyor. Söz konusu kişi de TGC'nin sergisinde eseri yer alan jinekolog, "seksolog, yazar, ressam" Akif Poroy

Gazeteci Sipahi, Akif Poroy'un geçmişteki paylaşımlarını referans vererek, TGC'yi bir anlamda uyararak, "emin misiniz" diyerek "Akif Poroy?"  paylaşımını yapıyor. 

Akif Poroy'un paylaşımları kadın bedenini arzu nesnesi kılan, cinsiyetçi olduğu çok açık olan paylaşımlar. 

Bir gazetecinin meslek örgütünü uyarması kadar daha doğal ne olabilir ki? Kadın gazeteci, sergiye dahil edilen Akif Poroy'un TGC'nin ilkelerini yok saydığını söylemeye çalışıyor. 

Yanıt ne oluyor peki? 

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, kadın gazeteciyi blokluyor, engelliyor!

Hazal Sipahi de Twitter hesabından "Bravo Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, meslekten de men et. Yeter ki Akif Poroy gibiler Basın Müzesi'nde olsun" diye yazıyor. 

Şimdi soruyorum... 

TGC yönetiminin kararıyla mı bir gazeteci bloklanıyor? 

Yönetimin kararı değil ya da bilgisi dahilinde değil ise TGC'nin Twitter hesabı denetlenmiyor mu? 

Akif Poroy mu korunuyor, TGC'nin yanlışının teşhir edilmesinden mi korkuluyor? 

Bir gazeteci engellenince gerçek ortadan kalkmış mı oluyor? 

Kadın gazetecilerin cinsiyetçiliğe karşı refleksleri neden görmezden geliniyor? 

Kadın gazetecilerin uyarıları, erkek gazeteciler, yazarlar, çizerlerden daha mı değersiz? 

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti "basın ve ifade özgürlüğü" konusunda yaptığı açıklamaları, haklı bir cinsiyetçilik eleştirisi karşısında sergilediği engelleme tavrı ile değersizleştirmiş, çok sayıda gazeteci için "böyle bir örgüte neden üyeyim" sorusunu yürürlüğe sokmuştur!

Bu yazıyı yazmak boynumun borcuydu... Bir TGC üyesi olarak uyarmak da boynumun borcu... 

Umarım ben de bloklanmam!





 

 

Yazarın Diğer Yazıları

Marmaris Kızılbük’teki beton yığını için sürpriz açıklama: Erdoğan incelenmeye alınmasını istedi!

AKP’nin 31 Mart’ta Muğla Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na aday gösterdiği Prof. Dr. Aydın Ayaydın, yerel seçimlerden önce Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Marmaris İçmeler’deki Kızılbük’te büyük bir çevre ve hukuk mücadelesine sahne olan Sinpaş Holding’in dev inşaatının üzerinden helikopterle geçerken, kendisine “Hoca, seçilirsen burayı incelemeye al” dediğini açıkladı

Bir yol açtı gazetecilikte; son değil, bu Başlangıç…

"Bugün Türkiye'de iki sipere ayrılmış ve birbirine ateş ederken ortadaki gerçekleri öldüren gazetecilik ya da medya ortamından çıkışın Celal Başlangıç haberciliği olduğunu düşünüyorum"