31 Aralık 2022

Sinan Ateş cinayeti için eski Ülkü Ocakları Başkanı neden "Kırmızı Pazartesi" paylaşımı yaptı, Ülkücü hareket içinde neler konuşuluyor?

Eski Ülkü Ocakları Başkanı Sinan Ateş’in Ankara’da başından vurularak öldürülmesinin ardından Ülkücü hareketin içinde yapılan bazı yorumlar ve dile getirilen iddialar…

Sinan Ateş’in öldürülmesi sıradan bir cinayet mi, yoksa siyasi bir suikast mı?

Eski Ülkü Ocakları Başkanı olan Doç. Sinan Ateş’in cuma günü Ankara’da başından vurularak öldürülmesinin ardından doğal olarak çok sayıda soru sorulmaya başlandı. Sinan Ateş, akademisyen olmasının yanı sıra, siyasette de var olmaya çalışan, bunun için Anadolu’yu gezen, Adıyamanlı bir iş insanının aracılığıyla bazı Kürt aşiretlerle de görüşen, EYT ya da atanamayan öğretmenler sorunu gibi gündemleri takip eden, paylaşımlarından AKP’ye mesafeli olduğu anlaşılan bir isim…

12 Eylül öncesi Ülkücü hareketin önemli isimlerine göre siyaseten önü açık bir isim olan Sinan Ateş ve MHP Genel Merkez arasındaki gerilimin 2019 yılında başladığı konuşuluyor. Bazı temsilcileri ile görüştüğüm Ülkücü hareketin içinde konuşulan ve dile getirilen bazı yorum ve iddiaları aktarıyorum:

2019 yılında Devlet Bahçeli’nin sağlık sorunu nedeniyle hastaneye kaldırıldığı süreçte Sinan Ateş, ki o zaman Ülkü Ocakları Genel Başkanı, iddiaya göre, bir ortamda “Bahçeli’ye bir şey olursa kim genel başkan olacak” sorusunu ortaya atıyor. Ve bu sorusunun Bahçeli’ye ulaştırıldığı süreçte Ülkü Ocakları Genel Başkanlığı görevinden alınıyor.

Sinan Ateş’in görevden alınmasına Mersin Ülkü Ocakları Başkanı Çağrı Ünel karşı çıkıyor. Çağrı Ünel de görevden alınınca Ünel’in cezalandırılmasını isteyen bazı kişiler Adana’dan Mersin’e gidiyor. Bu kişilerin bıçaklamak istedikleri Ünel silahını kullanıyor. Olay sonrası Emrullah Kaplan isimli ülkücü hayatını kaybediyor.

Sinan Ateş’in öldürülmesi Çağrı Ünel olayından sonra Ülkücü-MHP dünyası içinde ikinci kanlı olay olarak kayıtlara geçti. Bu iki olay arasında bir bağ var mı? Kimi ülkücü isimler “rövanş olabilir” iddiasını öne sürüyor.

“Sinan Ateş hakkındaki “FETÖ iltisakı” iddialarının görevden alınmasının ardından gündeme getirildiği” konuşuluyor. Ateş’in ortaokuldan beri ülkücü olduğu, Bursa’da güçlü bir isim olduğu ifade ediliyor. Ateş, babası da 12 Eylül öncesinde vurulan bir ülkücü. Tehditler söz konusu olduğunda, Sinan Ateş’in, daha güvende olacağını düşünerek bir dönem Bursa’da kaldığı anlatılıyor.

OdaTV Sinan Ateş’in İyi Partili ülkücülerle bir araya geldiğini yazdı.

Konuştuğum kaynaklar, “Sinan Ateş’in görüştüğü kişilerin 12 Eylül’de Ülkücü Hareket’in önemli isimleri olduğunu, Ateş’in verdiği fotoğrafın gelecekte atmayı planladığı adımlar için onu güçlendiren bir fotoğraf olduğunu” söylediler.

Sinan Ateş cinayeti aydınlatılabilecek mi? Faillerden birinin adli sicili kabarık.

MHP ve İyi Parti’nin birleşmesini isteyen, bu yönde beklentisi olan ülkücü geleneğin bazı önemli isimleri Sinan Ateş olayından sonra bunun mümkün olamayacağını düşünüyorlar.

‘Kırmızı pazartesi’ paylaşımı

Sinan Ateş cinayetinde dikkati çeken bir nokta da MHP’den istifa eden eski Ülkücü Ocakları Başkanı Alişan Satılmış’ın, göz göre göre gelen, herkesin önünde gelişen bir cinayeti anlatan Gabriel Garcia Marquez’in romanına atfen “Kırmızı Pazartesi” paylaşımını yapması.

Eski Ülkü Ocakları Başkanı Sinan Ateş, bir dönem MHP Genel Sekreteri İsmet Büyükataman'ın da danışmanlığını yapmış. Ataman, Ateş’in öldürülmesiyle ilgili bir paylaşım yapmazken MHP ve Ülkü Ocakları Başkanlığı’nın da cinayet karşısındaki sessizliği sosyal medyada çok konuşulan noktalar arasında. Ateş’in katillerinin ve hiçbir cinayetin faillerinin meçhul kalmayacağı, şiddetin, cinayetlerin olmadığı, adalet, özgürlük ve demokrasi umutlarının yeşerdiği bir yıl dileyerek…