07 Mart 2024

İBB: Her 10 kadından 8'i evinde doğal gaz yakmadan oturuyor!

İstanbul-Ortaköy'de bir grup kadın gazeteciyle bir araya gelen İBB Kadın'dan yöneticiler bugüne kadar neler yaptıklarını anlattı

8 Mart Dünya Kadınlar Günü öncesi bütün siyasi partiler, şirketler kadınları hatırladı. Taksim de hatırladı; her taraf yine bariyerlerle kapatıldı. Seçimler öncesi seçmenin yarısını oluşturan kadınlar için kuvveden fiile geçenleri not düşelim tarihe… 2019 İstanbul seçimleri sonrası İstanbul Büyükşehir Belediyesi İBB Kadın Daire Başkanlığı'nın kadın politikalarındaki farklılık, politik perspektifi de ortaya koyuyor.

Kadınların bakım emeği yükünü azaltmak, iş gücü piyasasına girmesini ve sosyal hayata katılımını sağlamak açısından kreşlerin önemi büyük. Kreşler aynı zamanda eğitim eşitliği açısından da kıymetli.

İstanbul-Ortaköy'de bir grup kadın gazeteciyle bir araya gelen İBB Kadın'dan yöneticiler bugüne kadar neler yaptıklarını anlattı.

Kreş sayısı 100'e yükselmiş, 71 bin kadına istihdam sağlanmış.

Kadın Destek Hattı ve Cinsel Şiddetle Mücadele Merkezleri 7/24, Türkçe, Kürtçe, Arapça ve İngilizce destek hizmeti veriyor. Şiddet ya da cinsel şiddet gören bir kadın 444 80 86 telefon numarasını aradığında karşısında uzman isimleri buluyor. Uzman isimler öyküye göre analizler yaparak İstanbul Barosu'nun gönüllü desteğiyle avukatları devreye sokuyor, kollukla vakayı paylaşıyor. Sığınma evi ihtiyacı hasıl olduğunda şiddet gören kadın ya 40 kadın kapasiteli İBB'nin sığınma evine ya da Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'na bağlı ŞÖNİM'lere yönlendiriliyor.

Şiddet hattının somut olarak nasıl işlediğine ilişkin soruma yanıt veren Kadın ve Aile Hizmetleri Şube Müdürü Sinem Güleç bir vakayı anlattı:

"Bir erkek bize, şiddet hattımıza ulaştı. Partnerinin ailesi tarafından alıkonulduğunu anlattı. İşaretlerle, sembollerle haberleştiğini söyledi. Kolluk eve geldiğinde aile, kızlarının akıl sağlığını gerekçe göstererek polisi gönderiyor. Bunun üzerine bize ulaştığında o kişi, İstanbul Barosu Kadın Hakları Komisyonu'ndan avukatlar ve kollukla eve birlikte gittik. Bu sefer alıkonulan kadın, sığınma evi talebinde bulunuyorum dedi. Avukat eşliğinde gidildiği için kadını sığınma evinde misafir ettik. Şu anda evliler."

İBB Kadın yöneticileri Sinem Gülenç ve Enif Yavuz Dipşar

İBB'nin sığınma evinde kalan kadınlara ayrıldıklarında 10 bin TL nakit desteği ve kira yardımı da yapılıyor. Bakanlığa bağlı sığınma evlerinde 12 yaşına giren erkek çocukları anneleriyle birlikte alınmazken belediye 12 yaş sınırı koymuyor. 0-4 yaş arasında çocuğu olan 600 bin kadına ücretsiz ulaşım kartı desteği sağlanırken, hijyen ped desteği, regl danışmanlığı, İstanbul'un ücra yerlerine ulaşan Mor Otobüs, kadın dayanışma pazarları, kadın emeği üretim atölyeleri, baba-kız kampı İBB Kadın'ın diğer hizmetleri arasında.

İBB Sosyal Hizmetler Daire Başkanı Enif Yavuz Dipşar'ın anlatımlarından da İBB Kadın'ın, kadın örgütleriyle de ortak çalışma perspektifi taşıdığını anlıyoruz. Örneğin deprem gibi bir afet karşısında kadınların nasıl etkilendiğini ortaya koyacak, önleyici politikaları açığa çıkaracak çalıştay İstanbul'daki kadın örgütleriyle ortak örgütlenmiş. Diğer yandan İstanbul Planlama Ajansı'nın kadınlara ilişkin verileri çarpıcı. Her 10 kadından 8'i doğal gazı yakmadan evinde oturuyormuş.

213 bin hane 1000 TL nakit destek alıyormuş. Hijyen setinden faydalanan kadın sayısı son yıllarda yükselmiş.

Hamile kadınların beslenme sorunları artmış. Bu nedenle yeni dönemde 100 bin hamile kadına destek paketi sunmayı hedefliyorlar.

DEVA'nın İstanbul seçim stratejisi

Elif Esen ve İdris Şahin'in kadın gazetecilerle buluşmasından

8 Mart nedeniyle bir grup kadın gazeteciyi bir araya getiren DEVA Kadın Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Elif Esen ve DEVA Partisi İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı İdris Şahin de DEM Partisi hariç, Meclis'te temsil edilen partiler arasında yüzde 14,5 gibi bir oranla en çok kadın aday gösteren parti olduklarını söyledi.

Basın buluşmasında konu güncel siyasete de geldi. DEVA'nın İstanbul'daki iddiasını ve oy oranını sorduğumda İdris Şahin seçim sonuçlarını belirleyecek bir oy alacaklarını savundu. Sahadaki gözlemlerinden yola çıkarak CHP'den de, ama yüzde 70 oranında AKP seçmeninden oy alacaklarını söyledi.

Ekrem İmamoğlu ile rakip konumda olan İdris Şahin'in sözleri şöyle oldu:

"14 Mayıs'ta birlikte kaybettik. Sadece kaybeden Kemal Kılıçdaroğlu değil. Masadaki partiler eşit olarak sorumluyuz. Kurtarıcı olarak getirilen iki belediye başkanının da (Yavaş ve İmamoğlu) ciddi sorumluluğu var. Saraçhane medyası da iktidar gibi bize karartma uyguluyor. Afyon'daki son derece çirkin ve ayrıştırıcı bir davranış. Sizin Erdoğan'dan Bahçeli'den ne farkınız var. Bu ayrıştırıcı dili reddediyoruz. DEM'i de halk seçiyor. AK Parti de Anayasa değişikliği için DEM'in kapısına gidiyor, gitmek zorunda. Meclis'in en rahat çalıştığı gün Sırrı Süreyya Önder'in Meclis Başkanvekili olduğu gündür. Erdoğan seçimlere son 10 gün kala İstanbul'a ağırlığını koyacaktır. Erdoğan'ın en büyük sevdası İstanbul'u yeniden almaktır, 31 Mart seçimlerinde sandıkta olmazsa bile yargı kararıyla İstanbul'u almak mümkün olabilir. Bu ikinci seçeneği derin dondurucuda bekletiyorlar şu anda."

Candan Yıldız kimdir?

Candan Yıldız, Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi mezunu.

Gazeteciliğe HBB'de On'da On Haber program editörlüğü ile başladı.

Kanal D, TV 8, Birgün Gazetesi, CNNTürk, İMC TV, Halk TV'de muhabirlik, editörlük, ana haber editörlüğü ve haber program koordinatörlüğü yaptı.

Haber kanallarında çeşitli program formatları yarattı. Radyo ve Gazetecilik Ödülleri En İyi Program Ödülü/(1997), Çağdaş Gazeteciler Derneği En İyi Haber Program Ödülü/ (2002) ödülünü aldı.

Avustralya'da SBS Türkçe Radyo Haberler servisine haber yaptı.

"Öteki Sesler" isimli belgesel yaptı. "Dicle'nin Göz Yaşları" ile "Şiddete Karşı Anlatılar-Ayakta Kalma ve Dayanışma Deneyimleri" ortak çalışmalarda yazarlık yaptı.

T24'le birlikte internet gazeteciliğine adım attı.

 

Yazarın Diğer Yazıları

İstiklal’deki bombalı saldırıyla ilgili kararda ‘örgüte’ vurgu yok 

İnsanları hayattan koparan bombalı ya da silahlı saldırıların nasıl örgütlendiğini, talimatın nasıl alındığı/verildiğini ve silahların nasıl temin edildiğini delilleriyle açığa çıkarmak suçun kendisi kadar önemli

İyi Parti kongresine doğru: Usulsüz delege kayıtları mı var, Cumhur İttifakı ile ittifak mümkün mü?

İyi Parti için yeniden kuruluş anlamına gelen olağanüstü kurultaya günler kala, adaylardan Tolga Akalın'a yakın isim Rıdvan Uz, kurultay delegeleri listesinde "usulsüzlükler" tespit ettiklerini açıkladı. Edindiğim bilgilere göre "usulsüzlük"ten kastedilen şey, yaprak dökümü yaşayan İyi Parti'den istifa eden delegelerin listelerden düşürülmemesi…