18 Mart 2024

Gökhan Zan: "Görüntüyü şu kadar saniye kırp" yazışmalarını savcılığa verdim; TİP'e rağmen adayım

"Deep fake üzerinden oluşturulmuş kayıtlar. Montaj var. Savcılığa gittim. İki haftadır tehdit ediliyordum kendisini Lütfü Savaş'ın adamları olarak tanıtan kişiler tarafından"

Gökhan Zan

Genel seçimlerde İYİ Parti'den Hatay adayı olan, yerel seçimlerde ise TİP'in Hatay Büyükşehir Belediye Başkan Adayı olarak gösterilen eski futbolcu Gökhan Zan, TİP'e rağmen seçimlere gireceğini, seçim çalışmalarını sürdüreceğini, "asla istifa etmeyi" düşünmediğini söyledi.

Dün Gökhan Zan'ın resmi olarak haberdar olmadığı TİP açıklamasından sonra kendisine ulaşmaya çalıştım ama olmadı. Bugün konuştuk. İddialarla ilgili savcılığa yaptığı suç duyurusuyla ilgili açıklamalarından farklı olarak şunları söyledi Gökhan Zan:

"Deep fake üzerinden oluşturulmuş kayıtlar. Montaj var. Savcılığa gittim. İki haftadır tehdit ediliyordum kendisini Lütfü Savaş'ın adamları olarak tanıtan kişiler tarafından. Bu durumu TİP'e anlattım. Bana boyun eğme, siyasette kirli şeyler oluyor, senin dik duruşun önemli dediler. Ses kaydını bana cumartesi günü dinlettiler. Ben suç duyurusunda bulunmak istedim ama pazartesi gününü bekle dediler."

Görüştüğüm bazı TİP'li siyasetçiler ise pazartesi meselesini şöyle açıkladı:

"Gökhan Zan'ı öneren akil ekiple toplantı yapılması, avukatlarla konuştuktan sonra bir dilekçe yazılması, işin savcısına gidilmesi gerektiğini söyledik. O yüzden pazartesiyi önerdik. Ses kaydını dinlettikten sonra da çekilmesi gerektiğini belirttik."

 

Gelelim hakkındaki iddialara…

Gökhan Zan'a, suç duyurusunda adı geçen Turgay Kocakaya'yı sordum.

X (Twitter) hesabında kendisini "Coğrafya bilimi uzmanı/ Jeomorfoloji uzmanı) olarak tanıtan Turgay Kocakaya anladığım Lütfü Savaş ekibiyle de ilişkili. Her ne kadar bazı televizyon yayınlarında Lütfü Savaş'ı eleştirirken görsek de Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı ve adayı Savaş'ı koruduğunu gösteren paylaşımları da yok değil Turgay Kocakaya'nın…

Gökhan Zan'ın anlatımına göre Turgay Kocakaya ile deprem sürecinde tanıştılar. "Deprem, fay hatları, artçı sarsıntılar konusunda bilgi alırdım, danışırdım" diyen Gökhan Zan, adaylığı kesinleştiğinde bu kişinin de kendisine "Sana destek vereceğim" dediğini söyledi.

Boşluklar olsa da "yardımsever" görünümlü Turgay Kocakaya nasıl oldu da Gökhan Zan'la içinde para mevzusunun, TRT Spor'da yorumculuğun da olduğu konuşmalar yaptı. Orası bir muamma…

Gökhan Zan'ın iddiasına göre Turgay Kocakaya, eski bir polis olan kuzeni (amcasının oğlu) ile birlikte  "çekilmesi yönünde" tehditler savurdu ve kendisinden 5 milyon TL para istedi. Aksi takdirde kurgu ses kayıtlarını yayınlayacaklarını söyledi. Zan ise bunları reddettiğini, bu tehditlere boyun eğmeyeceğini belirterek bu iki kişiyi kovduğunu öne sürdü:

"Kendileri üretmişler. Hodri meydan yayınlasınlar görelim bakalım. Benim alnım ak. Şüphem olsaydı kendimden savcılığa gider miydim? Turgay Kocakaya ile son olarak yüz yüze görüştüm. Bu kez yalnız gelmişti. Çünkü tehditleri savcılığa taşıyacağımı söyleyince korktu ve bana Lütfü Savaş'ın adamlarından Mehmet Güzel'le WhatsApp yazışmalarını gösterdi. Yazışmalarda 'şu kadar saniye kırp' gibi ifadeler var."

Gökhan Zan savcılığa kurgu/deep fake dediği ses kayıtları ile Mehmet Güzel ve Turgay Kocakaya arasındaki WhatsApp yazışmalarını sunmuş. Ses kaydını TİP'ten değil başka yerden edindiğini söyleyen Zan, TİP Genel Başkanı Erkan Baş'ı aradığını ama ulaşamadığını söyledi. Anladığım kadarıyla Gökhan Zan TİP'e kırgın ve yalnız bırakıldığını düşünüyor. TİP'e rağmen seçim çalışmalarını sürdüreceğini belirtiyor. "Asla çekilmem" diyor. TİP ise bir kumpas olsa da Turgay Kocakaya ile ilgili "şaibeli" ilişkiyi sorguluyor. Bu nedenle Zan'a "çekilebileceğini" ifade ediyor öncesinde.

Yine anladığım, ortada başka ses kayıtları da var!

TİP'in Gökhan Zan'ı aday göstermesini Hatay'daki diğer sol parti ve yapılar eleştirmişti. Gökhan Zan YSK listesinde resmi aday. TİP ise desteğini geri çekti.

Depreme ilişkin siyasi bir hesaplaşma anlamına da gelen 31 Mart'ta sandığa gidecek Hatay seçmeni ise bu kez "40 katır mı 40 satır mı?" demek zorunda kalacak.

Ne olmuştu?
 
Türkiye İşçi Partisi (TİP), 31 Mart yerel seçimlerinde Hatay Büyükşehir Belediye başkan adayı olarak gösterdiği Gökhan Zan'ın adaylığını geri çektiğini duyurmuştu.
TİP'ten yapılan yazılı açıklamada, Gökhan Zan'ın ortak bir iradeyle Hatay Büyükşehir Belediye Başkan adayı olarak önerildiği ve parti üyesi olmamasına rağmen aday gösterildiği belirtilerek, şu ifadeleri kullanılmıştı.:
 
"Türkiye İşçi Partisi olarak, Hatay halkının iki deprem suçlusu arasında bir seçime zorlanmasının ve Lütfü Savaş'ın CHP adayı olarak dayatılmasının telafisi mümkün olmayan bir ayıp olduğunu ve acılı Hatay halkına bir hakaret anlamı taşıdığını tekrar ifade ediyoruz. Bununla birlikte 'Hatay ittifakının' ortak aday olarak önerdiği Gökhan Zan'ın partimizin asla tasvip etmeyeceği ilişkilere girdiğine dair çeşitli iddialar tarafımıza ulaşmıştır. Gökhan Zan söz konusu iddiaların kendisine yönelik bir kumpas olduğunu ve hukuki süreci başlatacağını partimize iletmiştir ancak her ne kadar süreç hukuki mercilere taşınacak olsa da en ufak bir şaibenin varlığına bile göz yummayacağımızı, kumpas ve şantaj gibi yolları alışkanlık haline getirmiş olan düzen siyasetine olan kapanmaz mesafemizi hatırlatıyor, Gökhan Zan'ın adaylığını geri çektiğimizi kamuoyuna ilan ediyoruz."
 
 TIKLAYIN - TİP, Hatay adayı Gökhan Zan'ı adaylıktan çektiğini açıkladı | Zan: Yoluma ve adaylığıma daha azimli ve güçlü bir şekilde devam edeceğim

VİDEO - TİP adayı Gökhan Zan: Kimse kusura bakmasın, Hatay'da oyları ben değil Lütfü Savaş bölüyor

 

Candan Yıldız kimdir?

Candan Yıldız, Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi mezunu.

Gazeteciliğe HBB'de On'da On Haber program editörlüğü ile başladı.

Kanal D, TV 8, Birgün Gazetesi, CNNTürk, İMC TV, Halk TV'de muhabirlik, editörlük, ana haber editörlüğü ve haber program koordinatörlüğü yaptı.

Haber kanallarında çeşitli program formatları yarattı. Radyo ve Gazetecilik Ödülleri En İyi Program Ödülü/(1997), Çağdaş Gazeteciler Derneği En İyi Haber Program Ödülü/ (2002) ödülünü aldı.

Avustralya'da SBS Türkçe Radyo Haberler servisine haber yaptı.

"Öteki Sesler" isimli belgesel yaptı. "Dicle'nin Göz Yaşları" ile "Şiddete Karşı Anlatılar-Ayakta Kalma ve Dayanışma Deneyimleri" ortak çalışmalarda yazarlık yaptı.

T24'le birlikte internet gazeteciliğine adım attı.

Yazarın Diğer Yazıları

İstiklal’deki bombalı saldırıyla ilgili kararda ‘örgüte’ vurgu yok 

İnsanları hayattan koparan bombalı ya da silahlı saldırıların nasıl örgütlendiğini, talimatın nasıl alındığı/verildiğini ve silahların nasıl temin edildiğini delilleriyle açığa çıkarmak suçun kendisi kadar önemli

İyi Parti kongresine doğru: Usulsüz delege kayıtları mı var, Cumhur İttifakı ile ittifak mümkün mü?

İyi Parti için yeniden kuruluş anlamına gelen olağanüstü kurultaya günler kala, adaylardan Tolga Akalın'a yakın isim Rıdvan Uz, kurultay delegeleri listesinde "usulsüzlükler" tespit ettiklerini açıkladı. Edindiğim bilgilere göre "usulsüzlük"ten kastedilen şey, yaprak dökümü yaşayan İyi Parti'den istifa eden delegelerin listelerden düşürülmemesi…