07 Nisan 2023

DSP, Cumhur İttifakı'na nasıl katıldı; perde arkasında konuşulanlar...

"Ecevit mezarında ters döner zannedersem”

Eski başbakanlardan Bülent Ecevit’in kurucusu olduğu Demokratik Sol Parti, kendi içindeki tartışmalara, istifalara, “Ecevit Hareketi” olarak kendisini tanımlayanların imzalarına rağmen partinin genel başkanı Önder Aksakal’ın dediği şekilde yol alacak. Yani Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Cumhur İttifakı’nı destekleyecek. Karşılığında milletvekilliği alacak. DSP 14 Mayıs'taki seçimlerde AKP listelerinden girecek. Kulislerde en fazla iki milletvekili pazarlığı yapıldığı konuşuluyor. Başkanlar Kurulu toplantısında da hangi isimlerin vekil olabileceği gündeme gelmemiş. 

Eski Demokratik Sol Parti Genel Başkanı Zeki Sezer gelinen noktadan üzüntü duyduğunu söyledi. “Ülke elden giderken üzerine düşeni yapmaya devam edeceğini” belirten Sezer’in parti tabanına Millet İttifakı’nı destekleme çağrısı yapması bekleniyor.

Bu noktaya gelininceye kadar DSP tabanı Cumhur İttifakı’nın desteklenmemesi gerektiğini söylüyordu. Ama taban, tavanı belirleyemedi. 

Neler olmuştu hatırlayalım... 

DSP’nin karar organı Parti Meclisi'nin eğilimi CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun DSP’yi ziyaret ederek, milletvekili garantisini vermesiydi. Böylece Cumhur İttifakı'nın desteklemek konusunda Önder Aksakal’ın "Bizle görüşmüyorlar bile" argümanı elinden alınacaktı.

Millet İttifakı’nın 13. Cumhurbaşkanı adayı, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile DSP Genel Başkanı Önder Aksakal ile görüştü. Görüşmede milletvekilliği meselesi konuşulmamış.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın en yakınındaki isimlerden, AKP Genel Başkanvekili Binali Yıldırım “Bu seçimlerde beraber yol yürüyebileceğimizi düşündük” diyerek Önder Aksakal’ı bugün ziyaret etti. Belli ki Kılıçdaroğlu’nun ziyareti bekleniyordu.

Yaklaşık 1 saat süren toplantının ardından Aksakal "DSP Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turda sonuçlanması, devlet düzeninde istikrarın bozulmaması için elinden geleni yapacaktır” diyerek eğilimini açık etti.

Önder Aksakal Başkanlar Kurulu toplantısında CHP ve AKP’nin ziyareti masaya yatırılacağını söylese de toplantıdan saatler önce “toplantı sonrası bizi kabul ederlerse AK Parti’yi ziyaret etmeyi planlıyoruz” demesi kararın zaten verilmiş olduğu izlenimini yaratmıştı.

Zaten Başkanlar Kurulu toplantısına katılan bir genel başkan yardımcısı da “Üzgünüm, anlaşmalı bir boşanmadan yanayım” diyerek toplantıda kendilerine rağmen bir karar alındığının, partiden kopmalar olacağının mesajını vermiş oldu.

Öğrendiğim kadarıyla da Cumhur İttifakı’nın dışarıdan desteklenmesi kararı Önder Aksakal ve yanındaki birkaç ismin kararı olmuş.

Yani Başkanlar Kurulu toplantısı “Mış gibi” bir toplantı olmuş aslında. Zaten daha önce de yazmıştım, parti tüzüğüne göre Başkanlık Kurulu sadece görüş belirliyor. Karar organı Parti Meclisi...Aslında olağanüstü toplanacağı açıklanan PM’de alınması gerekiyordu kararın. Ama öyle olmadı.

Önder Aksal döneminde partiden ihraç edilen bir isim “Partimize yazık oldu. 21 seneden beri Cumhuriyet ve Atatürk değerlerini yok eden AKP iktidarının suç ortağı olması kabullenilir bir durum değil. Şayet bir oyla AKP iktidarının bir beş sene daha iktidara gelmesine vesile olursa rahmetli Ecevit'in kemikleri sızlar. Mezarında ters döner zannedersem” diye konuştu.

Teşkilatları zayıflamış bir parti haline gelen DSP’nin AKP’ye katkısı oy olmayacaktır. Nitekim tabanın da Önder Aksakal’la beraber hareket etmeyeceği görülüyor.

Bakalım milletvekili karşılığında DSP'nin Cumhur İttifakı'nı destekleme kararı, parti içinde bir depreme neden olacak mı?

TIKLAYIN: DSP Genel Başkanı Aksakal, Parti Meclisi'nden yetki almadan mı Cumhur İttifakı'na katılım arayışında?

TIKLAYIN: Cumhur İttifakı yolundaki DSP'nin Genel Başkanı Aksakal'a Ecevit'i hedef alan AKP iddialarını sorduk: Onlar magazin!

Candan Yıldız kimdir?

Candan Yıldız, Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi mezunu.

Gazeteciliğe HBB’de On’da On Haber Program editörlüğü ile başladı.

Kanal D, TV 8, Birgün Gazetesi, CNNTürk, İMC TV, Halk TV’de muhabirlik, editörlük, ana haber editörlüğü ve haber program koordinatörlüğü yaptı.

Haber kanallarında çeşitli program formatları yarattı. Radyo ve Gazetecilik Ödülleri En İyi Program Ödülü/(1997), Çağdaş Gazeteciler Derneği En İyi Haber Program Ödülü/ (2002) ödülünü aldı.

Avustralya’da SBS Türkçe Radyo Haberler servisine haber yaptı.

“Öteki Sesler” isimli belgesel yaptı. “Dicle’nin Göz Yaşları” ile “Şiddete Karşı Anlatılar-Ayakta Kalma ve Dayanışma Deneyimleri” ortak çalışmalarda yazarlık yaptı.

T24’le birlikte internet gazeteciliğine adım attı.

 

Yazarın Diğer Yazıları

Öldürülen Diyarbakırlı Ramazan Hoca'nın dosyasına ilişkin yanıt bekleyen sorular

24 yaşındaki cinayet sanığı Erkan Baykut, tuşlu telefon kullanıyormuş

Eski Bursa Ülkü Ocakları Başkanı Cahit Özdemir: Sinan Ateş cinayeti Ülkücülerin ‘Kerbela'sıdır; ocaklar kuşatma altında

“Sinan, Ahmet Yiğit Yıldırım’ın Türkiye’yi karıştırmak istediğini söylemiş”

Meşenin öyküsünde demlenmek

Bir meşe ağacı başlı başına bir eko sistemmiş. Üzerinde 600 canlı türü barındırıyormuş.