09 Mart 2024

Burcu Köksal'ın Afyon'da açtığı ateş İmamoğlu'nu İstanbul'da vurur mu?

Sorun CHP'nin sürekli aynı yerden vurulması ve buna karşı bir siyaset üretememesi. Kürtlerin büyük çoğunluğunun oyunu alan DEM'e kapıları kapatmak, gerçek demokrasiye, kadim sorunlara kapıyı kapatmak anlamına gelmiyor mu ve CHP bu temcit pilavını daha ne kadar süre yiyecek?

Burcu Köksal

CHP Afyon Belediye Başkan Adayı Burcu Köksal, parçalı haldeki CHP'nin orta yerine deyim yerindeyse bir bomba bıraktı. Geri adım atmayarak bombayı patlatan Köksal, CHP'deki saflaşmaları açığa çıkardı.

Seçimlere haftalar kala Bursu Köksal neden Kürt seçmeni küstürecek ya da Kürt seçmenin tepkisini çekecek bir açıklama yaptı? Burcu Köksal, DEM'in kurumsal kimliğini hedef alarak, Afyon Belediyesi kapılarının sadece DEM'e, aslında Kürtlere kapalı olduğunu söyleyerek Kemal Kılıçdaroğlu'nun 2010 yılından beri kurmaya çalıştığı demokratik damara neden ırkçılığı zerk etme ihtiyacı duydu?

Zira Burcu Köksal, Kemal Kılıçdaroğlu'na yakın bir isim olarak biliniyordu. Zira Burcu Köksal, İYİ Parti'nin 2018 genel seçimlerine girebilmesini sağlamak için Kılıçdaroğlu'nun ittifak mühendisliğinin inşasında kilometre taşı olan, Meral Akşener'in ise yıllar sonra "CHP'den 15 milletvekili istedik, hayatımın en büyük pişmanlığıdır" dediği 15 milletvekili listesinde yer alan bir isimdi. Zira Burcu Köksal, Kemal Kılıçdaroğlu'nun genel başkan olduğu dönemde CHP Grup Başkanvekilliğine önerilen isimler arasındaydı.

Öyle anlaşılıyor ki Köksal, Kılıçdaroğlu'nun CHP içindeki 'demokrasi damarı'na zerk ettiği zehirli sözleriyle, yakın bir geçmişte söylediği "Değişim olacaksa Kılıçdaroğlu önderliğinde olacak" duruşunu geride bırakmış. Kılıçdaroğlu da Köksal'ın sözlerine mesafeli olduğunu T24'ten Murat Sabuncu'ya yaptığı açıklamada belirtti:

"Burcu Köksal'a böyle konuşması yönünde talimat verdiğim alçak bir iftiradır. Benim DEM ya da herhangi bir partinin dışlanması ile ilgili bir görüşü, sözü savunmam mümkün olabilir mi? Genel başkanlığım sırasında ötekileştirmeye karşı mücadele etmedim mi?"

CHP'de iktidar değiştikten sonra, belediye başkanlığı adaylığı zaten konuşulan, adaylık sonrası grup başkanvekilliği görevinden alınabileceği konuşulan, ancak 2009'da Kılıçdaroğlu'nun İstanbul İBB adayı olduğu halde grup başkan vekilliği görevine devam etmesinin emsal olduğu gerekçesiyle partinin kurumsal kimliğini temsil eden görevden, grupbaşkan vekilliği görevinden alınmayan Burcu Köksal, partisinin genel başkanı Özgür Özel'i boşluğa düşürdü. Özgür Özel'in parti içindeki hakimiyetinin turnusol kağıdı oldu. Sürçülisanı değil düzeltmek, krize neden konuşmasının videosunu kendi X hesabından saatler sonra yine paylaştı. "Net" diyerek kendi pozisyonunu netleştirdi, Özgür Özel'in "Aman düzelt" çağrısını takmadı.

İdeolojik seçmen davranışının güçlü olduğu Afyon'da MHP ve AKP yerel seçime ayrı adaylarla giriyor. 2023 genel seçimleri sonuçlarına göre AKP'nin yüzde 44, MHP'nin yüzde 16, CHP'nin yüzde 18, İYİ Parti'nin yüzde 12 oranında oy aldığı Afyon'da Burcu Köksal'ın seçilme olasılığı düşük görünüyor. Seçim havası gibi de durmuyor sözleri…

Burcu Köksal'ın grup başkanvekili olarak partinin kurumsal kimliğini temsil etmesi nedeniyle CHP içindeki çatlak ses olarak yorumlanması mümkün değil. Bu nedenle sözlerin İstanbul'a da etkisi olabilir. Nitekim sahada gözlemlerini sorduğumu DEM'li yetkililer Kürt seçmenin sert bir tepkisinin olduğunu, Tanju Özcan, Muhittin Böcek örneklerini vererek, "CHP Kürtleri dışlayan bir parti, bizi anlamıyorlar" dediğini söyledi.

Ekrem İmamoğlu'nun Özgür Özel'den rol çalarak Köksal için "Ya kendine başka bir iş bulacak ya da başka bir parti bulacak" sözleri partideki saflaşmayı daha da netleştirse de asıl sorun CHP'nin sürekli aynı yerden vurulması ve buna karşı bir siyaset üretememesi. Kürtlerin büyük çoğunluğunun oyunu alan DEM'e kapıları kapatmak, gerçek demokrasiye, kadim sorunlara kapıyı kapatmak anlamına gelmiyor mu ve CHP bu temcit pilavını daha ne kadar süre yiyecek?

Candan Yıldız kimdir?

Candan Yıldız, Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi mezunu.

Gazeteciliğe HBB'de On'da On Haber program editörlüğü ile başladı.

Kanal D, TV 8, Birgün Gazetesi, CNNTürk, İMC TV, Halk TV'de muhabirlik, editörlük, ana haber editörlüğü ve haber program koordinatörlüğü yaptı.

Haber kanallarında çeşitli program formatları yarattı. Radyo ve Gazetecilik Ödülleri En İyi Program Ödülü/(1997), Çağdaş Gazeteciler Derneği En İyi Haber Program Ödülü/ (2002) ödülünü aldı.

Avustralya'da SBS Türkçe Radyo Haberler servisine haber yaptı.

"Öteki Sesler" isimli belgesel yaptı. "Dicle'nin Göz Yaşları" ile "Şiddete Karşı Anlatılar-Ayakta Kalma ve Dayanışma Deneyimleri" ortak çalışmalarda yazarlık yaptı.

T24'le birlikte internet gazeteciliğine adım attı.

Yazarın Diğer Yazıları

İstiklal’deki bombalı saldırıyla ilgili kararda ‘örgüte’ vurgu yok 

İnsanları hayattan koparan bombalı ya da silahlı saldırıların nasıl örgütlendiğini, talimatın nasıl alındığı/verildiğini ve silahların nasıl temin edildiğini delilleriyle açığa çıkarmak suçun kendisi kadar önemli

İyi Parti kongresine doğru: Usulsüz delege kayıtları mı var, Cumhur İttifakı ile ittifak mümkün mü?

İyi Parti için yeniden kuruluş anlamına gelen olağanüstü kurultaya günler kala, adaylardan Tolga Akalın'a yakın isim Rıdvan Uz, kurultay delegeleri listesinde "usulsüzlükler" tespit ettiklerini açıkladı. Edindiğim bilgilere göre "usulsüzlük"ten kastedilen şey, yaprak dökümü yaşayan İyi Parti'den istifa eden delegelerin listelerden düşürülmemesi…