03 Kasım 2022

AKP'nin seçim kampanyasında öne çıkan isim ve 'iki Erdoğan' görüntüsü

Erdoğan iki kimlikle yürütecek bu seçim sürecini… Toplumla doğrudan konuşan, projelerini anlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Altılı Masa’nın iç gerilimlerine çalışacak AKP lideri Erdoğan…

AKP'nin hem habercisi hem de dekoderi Abdülkadir Selvi'nin dediği gibi iktidar gerçekten "fabrika ayarlarına" döndü mü?

Selvi'ye "AK Parti fabrika ayarlarına döndü" tespitini yaptıran şey, iktidar medyasının dışındaki gazetecilerin de çağırıldığı, seçim kampanyasının fiili olarak başlatıldığı Türkiye Yüzyılı toplantısıydı.

Partili Cumhurbaşkanı Erdoğan, hazırlık aşaması için çok çalışıldığı anlaşılan o toplantıda, Atatürk ve arkadaşları için  "Gazi Mustafa Kemal başta olmak üzere bizlere üzerinde özgürce nefes aldığımız bu vatanı armağan eden tüm kahramanlarımızı rahmetle, şükranla, minnetle yad ediyorum" derken ileriki cümlelerinde tarihsel sürekliliğe vurgu yaparak "Sultan Alparslan'dan Osman Bey'e, Fatih Sultan Mehmet'ten Yavuz Sultan Selim'e, Abdülhamid Han'dan Gazi Mustafa Kemal'e uzanan bir emaneti" temsil ettiğini söylüyordu.

AKP'nin tek başına iktidar olmadığını düşündüğümüzde, iktidar bileşenlerinin siyasi aksını hatırladığımızda "Batı Cephesinde Yeni Bir Şey Yok". AKP'nin de fabrika ayarlarına dönemeyeceği açık.

Ama bu Erdoğan'ın seçim kampanyasını "Cumhuriyet ve Atatürk'le barışık bir AKP" üzerinden yürütmesine engel değil. Çünkü muhalefet seçmenini bölmenin en kullanışlı malzemesi bu.

AKP'nin yan kuruluşu gibi çalışan bugünkü Diyanet'in 29 Ekim mesajında "Gazi Mustafa Kemal Atatürk" ifadesini kullanması, AKP'li belediyelerin Cumhuriyet Bayramı etkinlikleri, "Cumhuriyet, düşünce setlerimizi yok etmiştir" diyen Mahir Ünal'ın görevden alınması seçimlerin yüzü suyu hürmetine gibi duruyor.

Türkiye Yüzyılı toplantısından... 

Erdoğan'ın seçim kampanyası konusunda fikir veren Türkiye Yüzyılı toplantısının arkasındaki ismin Ertan Aydın olduğu konuşuluyor. Ertan Aydın, Erdoğan'a yakın bir isim… Gazeteci bir arkadaşımın tanıklığına göre, Erdoğan'ı telefonuna "patron" olarak kaydedebilecek kadar yakın. Akademisyen Ertan Aydın, AKP'de iki dönem milletvekilliği yaptı.

Ertan Aydın, AKP'nin kuruluşundan 15 Temmuz'da katledilmesine kadar, "Durmak yok, yola devam" sloganındaki "yok" kelimesinin içerdiği negatifliğe bile muhalefet eden, bütün kampanya dilini "pozitiflik" üzerinden kuran Erol Olçok'la da çalışan bir isim…

İşte Erdoğan'ın Türkiye Yüzyılı konuşmasında "birlikte konuşalım, tartışalım, inşa edelim" pozitif dilinin arkasında Erol Olçok'tan el aldığı konuşulan Ertan Aydın'ın "pozitif kampanya" yaklaşımının olduğunu düşünüyorum. Zaten kulislerde de Erdoğan'ın bu dile ikna olduğu konuşuluyor. Muhalefetin, Erdoğan'ın 17-25 Aralık sürecinden bu yana siyaseten tercih ettiği dili, siyaseten seçtiği ittifakları esas alarak "negatif dil" beklentisi seçimlere kadar bir nebze soğutulacak gibi.

Erdoğan'ın "ayrıştıran" dil yerine, "birlikte" diline evrilmesine ikna olmasında AKP'nin eğilim yoklamasından çıkan sonuçların etkili olduğu konuşuluyor. Bundan sonra Erdoğan'ın konuşma metinlerini de Ertan Aydın'ın başında olduğu kampanya ekibinin yazacağı da ifade ediliyor. Proje üreten, vaatlerde bulunan bir dil… TOGG, EYT, TOKİ, net 8 bin 690 lira olacağı konuşulan asgari ücret gibi çıkışların seçim kampanyasının nasıl olacağını gösteriyor. Bakanlara da talimat verildiği, proje üretme konusunda çalıştıkları da kulislere yansıyan bilgiler.

Erdoğan'ın kendi Twitter hesabından Tarım Kredi Kooperatif market sayısını 2 bine çıkarma hedefi ya da çiftçilere yönelik gübre, mazot ve tohum desteği rakamlarını paylaşması bu kampanyanın bir parçası. 

Ertan Aydın(Ortadaki) 

Erdoğan ve AKP ayrımı anket sonuçlarında da ortaya çıkıyor. Son olarak Area Araştırma'ya göre kararsızlar dağıtılmadığında AKP'nin oy oranı yüzde 28 olurken Erdoğan'ı "olumlu" bulanların oranı yüzde 36,2…

Tabii bu tablo AKP Genel Başkanı Erdoğan ile Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kullanacağı dili belirleyecek. Zira Erdoğan'ın Türkiye'nin Yüzyılı toplantısında kullandığı dil ile, AKP Grup Toplantısı'nda kullandığı dilin farklı olması bunu doğruluyor.

Öyle görünüyor ki, Erdoğan toplumla konuşurken pozitif bir dil, muhalefetle konuşurken ise daha agresif bir dili tercih edecek. Nitekim Erdoğan, küçümseyen bir niyetle kullandığı "Bay Kemal" dilini bugünkü grup konuşmasında yine ihmal etmedi.

Erdoğan iki kimlikle yürütecek bu seçim sürecini… Toplumla doğrudan konuşan, projelerini anlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Altılı Masa'nın iç gerilimlerine çalışacak AKP lideri Erdoğan…

Yazarın Diğer Yazıları

İyi Parti kongresine doğru: Usulsüz delege kayıtları mı var, Cumhur İttifakı ile ittifak mümkün mü?

İyi Parti için yeniden kuruluş anlamına gelen olağanüstü kurultaya günler kala, adaylardan Tolga Akalın'a yakın isim Rıdvan Uz, kurultay delegeleri listesinde "usulsüzlükler" tespit ettiklerini açıkladı. Edindiğim bilgilere göre "usulsüzlük"ten kastedilen şey, yaprak dökümü yaşayan İyi Parti'den istifa eden delegelerin listelerden düşürülmemesi…

İliç'in yeni Belediye Başkanı Anagold firmasına iş yapıyor 

MHP'den aday olan Mehmet Elçi aynı zamanda Anagold firmasına catering hizmeti veren Elçiler Temizlik Hizmetleri, Bilgisayar, Gıda, İnşaat, Taşımacılık Sanayi ve Ticaret Şirketi'nin sahibi. Daha doğrusu Erzincan Ticaret Odası kayıtlarına göre firma yetkilisi Raziye Elçi… Belediye Başkanı Mehmet Elçi'nin eşi