Türk Telekom borsaya açık. Borcunu, zararını, bilançoları aracılığıyla takip edebiliyoruz. Geçen Kasım’da, 2018 yılının ilk 9 ayı için 3.6 milyar lira zarar açıklamıştı. Dağ gibi de borcu vardı. O tarihte T24’te “Türk Telekom'un 18 milyar TL'lik borcu nereden çıktı, nasıl ödenecek?” diye sormuştum.
TIKLAYIN - Türk Telekom'un 18 milyar TL'lik borcu nereden çıktı, nasıl ödenecek?
2018 yılının tamamını kapsayan bilanço geçtiğimiz günlerde açıkladı. 2018’in son 3 ayında işler iyi gitmiş: Türk Telekom bu dönemde 2.2 milyar lira kâr etmiş. Ama 2018 genelinde 1.4 milyar TL konsolide zarar var. (Türk Telekom 2017 genelinde 1.13 milyar TL konsolide net kâr elde etmişti.)
Son 3 ayda sağlanan başarı, TL’nin bu dönemde dolar karşısındaki kayıplarının bir kısmını geri almasından dolayı şirketin 1.4 milyar TL finansal gelir elde etmesinden kaynaklanıyor. Bu sayede son 3 ayda Türk Telekom’un net borcu, yüzde 17 azalarak 15.4 milyar TL olarak gerçekleşmiş.
Bir yanlış anlamaya mahal vermemek için sözünü ettiğimiz borçların, şirketi özelleştirmeden satın alan eski Lübnan Başbakanı Hariri’ye ait Oger Telecom’un 4.75 milyar dolarlık borcu olmadığını belirtelim. Bilindiği gibi Oger Telecom kredi borçlarını ödeyemeyince, alacaklı bankalar Akbank, Garanti, İş Bankası ve Yapı Kredi, Levent Yapılandırma Yönetimi adlı bir şirket kurarak Türk Telekom’un yüzde 55’ini devraldılar. Hedefleri, Türk Telekom’u zarardan kurtarıp kâra geçirmek. Ama 2018 bilançosu, bu işin o kadar kolay olmayacağını gösteriyor. Şirketin dağ gibi borcu biraz erimekle birlikte yerinde duruyor. Yüksek döviz borçluluğu nedeniyle Türk Telekom kur hareketlerine karşı çok duyarlı bir şirket, dolardaki artıştan olumsuz etkileniyor. Dolayısıyla kaderi, dolar/TL’nin seyrine bağlı. (Bu noktada, geçen yazımda söylediğimi tekrar edeyim: Türk Telekom'un ve binlerce özel sektör şirketinin dış borcu, Türkiye'nin dış politikasının yeni çıpası haline gelmiş durumda.)
İyi gelişmeler de var: Türk Telekom, döviz borçlarını kurdaki hareketlere karşı “hedge” etmeyi (Hedge: yabancı para riskinden korunma işlemi) sürdürüyor; Türkçesi, komisyon mukabili belirli bir kur seviyesine bağlıyor. Türk Telekom’un yabancı para riskinden korunma oranı 2017 yıl sonunda yüzde 35’ti. 2018 sonunda yüzde 67 seviyesine yükseldi. Bu, olumlu bir gelişme.
Borç konusunu kapatıp şirketin ana işindeki, yani telekomünikasyon hizmetlerindeki performansına bakalım. Burada da manzara fena değil: Türk Telekom 2018'de geniş bant ve mobil tarafındaki gelirlerini sırasıyla yüzde 15 ve yüzde 14 artırmış. Türk Telekom’un toplam abone sayısı 2018’in son 3 ayında 1.2 milyon kişilik artışla 46 milyona ulaşmış. Geniş bant ve fiberde gerçekleşen büyümeler sayesinde cirosu da 2018’de yüzde 12 büyümüş.
Türk Telekom’un geniş banttaki büyümesi pek şaşırtıcı değil. Ne de olsa Türkiye’deki fiber hat altyapısının neredeyse tamamı Türk Telekom'un elinde. Türk Telekom'un 324 bin kilometre fiber hattına karşılık Turkcell’in elinde sadece 40 bin kilometre hat var. Vodafone’un ise neredeyse hiç hattı yok. Şirket bu nedenle rakipleri tarafından tekel pozisyonundan yararlanarak haksız rekabete yol açmakla suçlanıyor...
Türk Telekom, 2019 için yüzde 15-16 ciro artışı hedefi açıkladı. 5.5 - 5.7 milyar TL civarında da yatırım planlandığını açıkladı.
Türk Telekom'la ilgili fikri takibi sürdüreceğiz...