Barış Soydan

[email protected]

TARİH

30 Kasım 2021

Helalleşme yazısı

Helalleşelim. Ama ayrılmayalım

Devamını Oku

TARİH

17 Kasım 2021

Cumhurbaşkanı Erdoğan faiz indirimi konusunda neden ısrarcı? Kafasındaki plan ne?  

Muhtemelen (İki aydır olduğu gibi) kur akışa bırakılacak, faiz indirimleri sürecek, seçim öncesi olası atakları karşı rezerv açığı kapatılmaya çalışılacak, inançla yola devam edilecek.

Devamını Oku

TARİH

15 Kasım 2021

Anadolu burjuvazisi şimdi ne düşünüyor?

2018’e kadar amasız, fakatsız destekledikleri AKP’nin arkasında dimdik duruyorlar mı hâlâ? Yoksa ekonomideki, dış politikadaki maceracılıktan, beceriksizlikten bezdiler mi?

Devamını Oku

TARİH

11 Kasım 2021

AKP zamları yeni iktidara bırakıyor, bu da enkaz bırakmanın bir çeşidi

Seçimden sonra gelecek iktidar bir enkazla karşı karşıya kalacak.

Devamını Oku

TARİH

08 Kasım 2021

AKP ekonomide son kozunu oynamaya hazırlanıyor

Asgari ücrete yüzde 35-40 zam, EYT’lileri memnun edecek formül ve elektrik, doğalgaz zamlarının ertelenmesi iktidarı kurtarır mı?

Devamını Oku

TARİH

01 Kasım 2021

7 soruda konut kredilerinde faiz indirimi: Değer mi? Daha iner mi?  

Eski bankacı Erol Taşdelen, Merkez Bankası’nın 2021 sonu enflasyon tahminini yüzde 14,1'den yüzde 18,4'e; 2022 yıl sonu için ise yüzde 7,8'den yüzde 11,8'e yükselttiğine dikkat çekerek, bu koşullarda yüzde 7-8 ile verilecek kredilerin kamu bankalarını zarar ettireceğini vurguluyor. Bu nedenle de daha fazla indirim yapılmayacağını düşündüğünü belirtiyor.

Devamını Oku

TARİH

29 Ekim 2021

Cumhuriyetin 98 yılı: Kişisel bir tarih

Cumhuriyetin ekonomik tarihi, ananemin hikayesiyle örtüşüyor. Atatürk yıllarındaki olağanüstü ekonomik atılım ve büyüme sonraki yıllarda sürdürülemedi. Şevket Pamuk’un tespitiyle Türkiye, 20. ve 21. yüzyılda dünyanın en vasat ülkelerinden biri oldu.

Devamını Oku

TARİH

25 Ekim 2021

Kendisi saha dışında, fikirleri iktidarda: Berat Albayrak

Eski Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak görevden ayrıldıktan sonra rekabetçi kur söylemi tekrar gündeme gelmemişti. Fakat Merkez Bankası'nın arka arkaya yaptığı faiz indirimleri ve Sabah yazarı Güngör’ün yazısı, bu politikanın geri döndüğünü düşündürüyor. “Rekabetçi kur” politikası döndüyse bu politikanın geliştiricisi ve ilk uygulayıcısı olan Berat Albayrak nerede peki?

Devamını Oku

TARİH

18 Ekim 2021

Sahi Hazine ve Maliye Bakanı Elvan nerede?

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan düşük profilli bir bakan olmayı tercih etti. Gelelim Amerika yolculuğuna ve istifa iddialarına…

Devamını Oku

TARİH

14 Ekim 2021

Doların 9.10 TL'yi geçmesinin 5 nedeni

Türk Lirası, dolar karşısında tarihinin en düşük seviyesine gerilerken, bunun birden çok sebebi bulunuyor. İşte değer kaybının 5 sebebi...

Devamını Oku

TARİH

11 Ekim 2021

Erdoğan doların yükselmesine bilerek mi izin veriyor? İddialar ve gerçekler

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ekonomi yönetiminin böyle bir gizli hedefi olabilir mi? Gizli diyorum çünkü Erdoğan bugüne kadar ekonomi politikasında böyle bir değişikliğe gidildiğini doğrulayan hiçbir söz söylemedi.

Devamını Oku

TARİH

06 Ekim 2021

Merkez Bankası'nın İstanbul'a taşınmasının perde arkası: Ne gereği vardı, neler yaşandı?

İstanbul'un küresel bir finans merkezi olabileceği fikri boş bir hayale dönüştü. Bunu iktidar partisi yetkilileri de biliyor ve görüyor olmalı. Öyleyse İstanbul Finans merkezine neden milyarlar harcanıyor?

Devamını Oku