02 Aralık 2019

AKP bu büyüme oranıyla seçim kazanamaz, faiz kumarını sürdürecek

Büyümeden çıkan 5 önemli mesaj...

Türkiye İstatistik Kurumu, ekonominin üçüncü çeyrekte (Temmuz, Ağustos, Eylül) ne kadar büyüdüğünü bu sabah açıkladı. Büyümeden çıkan 5 önemli mesaj:

* Türkiye üçüncü çeyrekte yüzde 0.9 büyüdü. İşsizliği yüzde 14’e vurmuş, gençlerinin üçte biri işsiz olan bir ülkenin dişinin kovuğuna gitmeyecek bir oran bu.  

* Yüzde 0.9’luk büyüme çok yetersiz olsa da Türkiye ekonomisi yıllık olarak pozitif büyümeye dönmüş oldu. İkinci çeyrekte ekonomi yüzde 1.6 küçülmüştü.

* Yazının başlığında dediğim gibi, yüzde 0.9’luk büyüme ile seçim kazanmak mümkün değil. Ekonomi yüzde 5 ve üzeri büyümeli ki, işsizlik azalsın, AKP oyları artsın. İktidar bunun farkında. Bunu, üçüncü çeyrekteki 0.9’luk büyümenin temel kaynağının kamu harcamaları olmasından çıkarıyoruz. Kamu harcamaları üçüncü çeyrekte, bir önceki çeyreğe göre yüzde 1.9 arttı. Bu oran seçim dönemi olan ikinci çeyreğe göre biraz az ama yine de iktidarın kamu harcamalarıyla ekonomiyi canlandırma politikasını sürdürdüğünü göstermesi açısından anlamlı.

* Yatırımlar üst üste altı çeyrektir daralıyor. Her ne kadar daralma oranı yüzde 0.1’e gerilemiş olsa da, yatırımlar artmadan Türkiye’nin güçlü bir büyüme yakalaması olanaksız. İktidar yatırımları canlandırabilmek için bir yandan Merkez Bankası eliyle faizi indiriyor, bir yandan kamu bankaları eliyle şirketleri krediye boğuyor. 

* İthalat "canavarı" geri döndü: Üçüncü çeyrekte ithalat, bir önceki çeyreğe göre yüzde 10.5 arttı. Bu, 2003 sonundan bu yana görülen en yüksek oranlı artış! İhracat üçüncü çeyrekte çok güçlü olmasa da artışını sürdürdü: Yüzde 5.5.



TIKLAYIN - Türkiye ekonomisi yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 0,9 büyüdü 

TIKLAYIN - Kasım ayı ihracat rakamları açıklandı

 

Yazarın Diğer Yazıları

Helalleşme yazısı

Helalleşelim. Ama ayrılmayalım

Cumhurbaşkanı Erdoğan faiz indirimi konusunda neden ısrarcı? Kafasındaki plan ne?  

Muhtemelen (İki aydır olduğu gibi) kur akışa bırakılacak, faiz indirimleri sürecek, seçim öncesi olası atakları karşı rezerv açığı kapatılmaya çalışılacak, inançla yola devam edilecek.

Anadolu burjuvazisi şimdi ne düşünüyor?

2018’e kadar amasız, fakatsız destekledikleri AKP’nin arkasında dimdik duruyorlar mı hâlâ? Yoksa ekonomideki, dış politikadaki maceracılıktan, beceriksizlikten bezdiler mi?