15 Mayıs 2024

Oğuz Tongsir'in derneği: TSYD!

Sevgili Oğuz Tongsir, Türkiye Spor Yazarları Derneği önemli bir meslek kuruluşudur ve TSYD Levent'teki sosyal tesisten ibaret değildir. Kuruluşun amacını okumanı tavsiye ederim!

Ben yazmazsam, sen yazmazsan, biz yazmaksak nasıl çıkar doğrular ortaya? "Aman yazma" , "Yazıp da sen kötü adam olma" , "Boş ver zaten herkes biliyor neler döndüğünü" telkinlerini bir yana bırakıp yazıyorum. Gerekirse yazmaya da devam edeceğim. Bu saatten sonra kimden, niye çekineceğim? Zaten yıllardır birçoğunun işine gelmeyen doğruları yazdığım için "kötü adamım", benim açımdan sorun yok…

Meslek kuruluşu, Türkiye Spor Yazarları Derneği'nin (T.S.Y.D) olağan seçimli genel kurulu geride kalan hafta İstanbul'da gerçekleşti ve mevcut başkan Oğuz Tongsir yeniden başkan seçildi. Oğuz Tongsir bundan 9 yıl önce bir dönem için (3 yıl) göreve gelmek istediğini belirtmişti, dernek üyelerine. Kendisine bir dönem yetmedi ikinci dönem de başkanlığını devam ettirmek istedi. Bu arada da Oğuz Tongsir ve ekibi Türkiye Spor Yazarları Derneği'nin tüzüğünde değişiklik yapılmasını sağladı. Geçmişte dernek üyesi olmak için bireyin 212 sayılı basın iş kanunu sözleşmesine sahip olması ve Basın Kartı taşıma zorunluluğu mevcuttu. Söz konusu tüzük değişti ve spor yazarlığı ile yakından uzaktan ilgisi olmayanlar da derneğe üye yapılmaya başlandı. Derken Oğuz Tongsir'e iki dönem de yetmedi (6 yıl) üçüncü dönemde adaylığını koyup seçildi. Tam 9 yıl meslek örgütü TSYD'yi yönetti. Bu arada da tüzük bir kez daha değişti ve başkanlık süresinin önü açık bırakıldı. Diğer yandan TSYD üye alımına devam etti. Oğuz Tongsir'in yönetim kurulunda yer alan bazı üyelerin aktardığı kadarıyla bu süre zarfında da spor yazarlığı ilgisi olmayanlar da derneğe üye yapıldı. Oğuz Tongsir kendisine yandaş toplarken bir dönem daha başkanlığa adaylığını koydu ve 4'üncü kez seçildi. Ama nasıl?

Türkiye Spor Yazarları Derneği Başkanı Oğuz Tongsir 

İstanbul dışından getirilen 356 üye 5 yıldızlı otelde ağırlandı ve onurlarına yemekler verildi. (Seyahat-yeme-içme-konaklama tutarını kim ödedi?) Seçim sabahı otobüslerle TSYD'nin Levent'teki tesisine taşınan ve ilk sıraları paylaşan "Taşıma Üyeler", Oğuz Tongsir destekçisi divan kurulunun istemlerini el kaldırarak onayladı. Buna üyelerin seçimden önce yapacakları eleştiri içeren konuşmalar da dahil!

Daha önemlisi, İstanbul gibi trafik karmaşasının yaşandığı metropolde üyelerin son oy kullanma saati 16.00'ya çekildi. Bilmem kaç yıldır sayısını anımsamadığım kongreye katıldım böylesine hiç tanıklık etmedim. Oğuz Tongsir konuşmasını bitirdi ve "Taşıma Üyeler" oy sandıklarına hücum etti. Sonucu beklemenin anlamı yoktu hem bizler hem de karşısındaki rakibi için. Oğuz Tongsir ve ekibi her şeyi en ince ayrıntısına kadar düşünmüştü 2 önemli nokta dışında!

Birincisi; Disiplin cezası almış üye yönetim kurulunda yer alamaz. 2015'de dernekten disiplin suçu nedeniyle ihraç edilen bir üye şu anda Oğuz Tongsir'in yönetim kurulunda. Tüzük buna izin vermiyor. İkincisi ise Oğuz Tongsir, 30 Nisan tarihinde seçime gireceği listesini veriyor ama hata yaptığını anlayınca 4 Mayıs'ta listesindeki isimleri değiştiriyor. Bu da tüzüğe aykırı. Oğuz Tongsir her ne kadar başkan olduğunu ilan etse de hukuk karşısında başkanlığı geçersiz!

Sevgili Oğuz Tongsir, Türkiye Spor Yazarları Derneği önemli bir meslek kuruluşudur ve TSYD Levent'teki sosyal tesisten ibaret değildir. Kuruluşun amacını okumanı tavsiye ederim! Ayrıca Levent'teki sosyal tesis sana ve yakın arkadaşlarına "özel hizmet" veren yaşam alanı değildir. Kendine yaptırdığın duşlu, yataklı odadan söz etmeyeceğim merak etme! Oğuz Tongsir'in tutumu memleketin genel durumuna da oldukça uygun. Cumhurbaşkanı yasal olmadığı halde üçüncü kez aday olup seçilmişse Oğuz Tongsir de büyüklerinden ilham almış demektir!

Kendisinden sadece şu soruların yanıtını istiyorum:

  • 9 yıllık başkanlık sürecinde işsiz meslektaşlara destek verildi mi?
  • Zor durumdaki emekli üyelere yardım sağlandı mı?
  • Genç arkadaşlara hangi eğitim programları sunuldu?
  • Mesleğin büyüklerinden eğitici olmaları rica edildi mi?
  • Üyelere ceza veren kulüplere bunun nedeni soruldu mu?

(Bu arada TSYD'nin son iki tüzük tadil kongresinin onanmadığını ve devlet nezdinde ne dernek ne de spor kulübü olarak tanımadığını belirtmek gerekli.)

Yazarın Diğer Yazıları

Bitti artık bu çile!

Kanatları kusursuz kullanan iki eleman, aynı şekilde iki kanada da savunma oyuncusu, golcü ve de libero. Samet Aybaba bunların hepsini kendisi bulup seçecek ise vay Beşiktaş’ın haline!

Beşiktaş 62’den tavşan yaptı!

Beşiktaş, Süleyman Seba’nın başkanlığında art arda 3 şampiyonluk kazandı, üstelik birisi de yenilgisiz. Hiç Süleyman Ağabeye ve Metin Keçeli’ye madalya takıldığına tanıklık etmedim.

İstanbul Park Pisti’ni boşaltmayan Vural Ak, bu gücü kimden alıyor?

"Bu da sadece Türkiye’de yaşanır! Kira ödemiyorsun, ihaleye girmiyorsun, devletin gönderdiği ‘pisti boşalt’ ihtarnamesiyle açıkça dalga geçiyorsun"