10 Eylül 2022

Punk + rock + romantizm = 2022 - 2023 sonbahar - kış trendleri

Kırmızı, turuncu, fushia pembesi, yeşil ve tonları önümüzdeki sezonun trend renkleri olarak ön plana çıkıyor

Okulların açılması ile birlikte sonbahar psikolojisine girdiğimiz şu günlerde, moda dünyası çok daha önceden belirlemiş olduğu kış sezonu trendlerini vitrinlere yansıtmaya başladı.

2022'nin Mart ayında, New York, Londra, Milano ve Paris'te düzenlenen moda haftaları ve defileler zincirinde, lokomotif marka ve tasarımcıları 2022 - 2023 Sonbahar-Kış Sezonu yeniliklerini basına sunarak start vermişti. Fast Fashion sektörünün sokak psikolojisine güncelleyerek süzgeçten geçirdiği eğilimler, artık tüketiciye göz kırpmaya başladı.

Sokakta yapılan popülarite testlerine göre, kış denilince akla gelen koyu renklerin gündem dışı kaldığını gören "street-wear avcıları", kış sezonunun renklerini belirlemiş oldu.

Kırmızı, turuncu, fushia pembesi, yeşil ve tonları önümüzdeki sezonun trend renkleri olarak ön plana çıkıyor.

21 Temmuz'da ABD'de vizyona giren "Barbie" filmi, Valentino markasının başlattığı "hot pink" akımını destekler nitelikte kış sezonuna damgasını vurdu.

Bir dizi animasyon filmi ve televizyon dizisinden sonra moda bebeğine dayalı ilk canlı aksiyon filmi Greta Gerwing yönetmenliğinde çekildi.

Margot Robbie ve Ryan Gosling'in başrollerini paylaştığı filmde pembe renk çılgınlığı yaşanıyor.

Sezonun sürprizi ise, çoktandır uykuya dalmış olan kahverenginin utangaç dönüşü olacak. Çikolata ve latte tonları, birçok tasarımcının merceğine girmiş durumda. Canlı renklere eşlik eden nötr bir renk olarak bilinen kahverengi dışında gri ve tonları da sezonunun diğer bir sakin rengi olarak revaçta olacak.

Deri montlar, tweed kumaştan tasarlanmış elbise, etek, pantolon gibi ürünlere eşlik eden eşsiz bir "kavalye" olarak yıllar sonra yine sahnede. İkinci ten niteliğindeki trikolar ve düşük bel kot pantolonlar da, deriden tasarlanmış ürünlere eşlik edecek. 

Erkek gardırobuna göz koyma trendi kış sezonunda tekrar gündemde. XXL "boy friend" blazer ve ceketler, kadınsı detaylarla zenginleştirilmiş kostüm tarzı ceket-pantolonlar working girl (çalışan kızlar) için vitrinlerde.

Kış aylarının vazgeçilmez ürünü konumuna gelen "doudoune"lar, bu kez maxi olarak revaçta olacak. En sofistike halini Dior koleksiyonunda gördüğümüz kaz tüyü montlardan vazgeçmemiz artık mümkün görünmüyor.

Kış sezonu emprime desenlerinde ise, grafizm, kareli kumaşlar, çiçekli desenler ön plana çıkıyor.

Sanat ve moda iletişimden doğan Arty tarzı figüratif işlemeler, romantik tablolardan esinlenilmiş manzara temalı baskılar da kış sezonunun baş taçları olacak.

Aksesuar trendlerine göz attığımızda, sivri uç ve topuklu botinler, pouch bag ve yarım ay şeklindeki çantalarla volümlü yüzükler ön plana çıkacak gibi gözüküyor.

Dikkatimi çektiği için,"chinbangs"olarak adlandırılan kahkül kesim tarzının saç modeli olarak 'inn' olacağını not ederek yazımızı bitirelim.

Mutlu hafta sonları.

Alex Akimoğlu kimdir?

Alex Akimoğlu, 1976 yılında Fransa'ya giderek Sorbonne Üniversitesi Fransızca ve Joffrin Byrs Akademisi moda tasarımcılığı bölümlerini bitirdi. Aynı zamanda École Supérieure de Journalisme'de (Gazetecllik Yüksek Okulu) öğrenim gördü.

Pierre Cardin, Jean Louis Scherrer ve Japon markası Hanae Mori'de tasarımcı olarak Paris ve Tokyo'da kariyerini sürdürdü.

Radikal gazetesinde başladığı moda yazarlığına (1997-2007), Referans gazetesinde “Moda Ekonomi” köşesinde (2009 - 2010), İstanbul Life m.o.d.a İstanbul köşesinde (2010 - 2019), ELLE Türkiye dergisinde ELLE Son Bakış köşesi ile devam etti.

2020 yılından beri T24'te yazıyor.

Yazarın Diğer Yazıları

56 yaşındaki eski First Lady, 21’lik transseksüel mankenle aynı podyumda

Victoria’s Secret, marka olarak eski altın çağına geri dönecek mi zaman gösterecek ancak plastik bebek tutkusundan vazgeçerek yeni bir strateji uygulamaya geçmesi geniş tüketici kitlesinin kızgınlığını bir nebze unutturacak şüphesiz

"Siyah Dandy"ler kırmızı halıya

Mayıs ayında gerçekleşecek olan Met Gala 2025, uzun yıllar köle olarak aşağılanmış olan siyah ırkın, dört asırlık yaşam tarzlarını, felsefelerini, kültür, sanat ve müzik ve gastronomideki değerlerini modaya yansıtacak

2025 yaz sezonu öngörüleri

Louis Vuitton’un yarını hayal eden güçlü kadınları Louvre Müzesi’ni, Coperni’nin çağdaş prensesleri ise Disneyland’ı şenlendirdi

"
"