1970'li yıllarda Londra'da açtığı bir butikle moda dünyasına adım atan, punk akımının öncüsü olduğu kadar dünyanın en yetenekli moda tasarımcılarından biri olarak kabul edilen Vivienne Westwood, Güney Londra'daki evinde, 81 yaşında aramızdan ayrıldı.
Westwood, eksantrik kişiliği kadar aktivist girişimleri ile de tanınıyordu.1992 yılında Buckingham Sarayı çıkışında iç çamaşırsız poz veren, 2008 yılında iklim değişikliğine karşı moda endüstrisini önlem almaya davet eden ünlü tasarımcı, birçok politik olaya da protestoları ile katılmış, ses getirmişti.
26 Temmuz 2020 yılında T24'te yayımlanmış olan yazımı tekrar yayımlayarak, moda dünyasının bu ilginç figürünü selamlıyorum.
Moda dünyasının 'Haylaz Kızı', 'kuş kafesli' eylem gerçekleştirdi
Londra Adalet Sarayı'nın önüne kurulan dev bir kuş kafesine giren Westwood, elindeki megafondan olay yerine gelmiş olan medya mensuplarına hitap etti. "Amerika, kendisini Tanrı'nın ülkesi zannediyor. Dünyadaki tek demokratik güçmüş gibi davranıyorlar ancak hepsi yozlaşmış" sözleri ile tepkisini dile getirdi.
Sarı bir tayyör giyerek "Sarı giydim çünkü kanarya çok güzel bir kuştur ve uçma özgürlüğü vardır. Ancak Julien hâlâ güneşi görmedi" sözleri ile de Assange'ın serbest kalması gerektiği tezini savundu.
İngiltere ve ABD arasında yapılan görüşmeler sonucunda 7 Eylül 2020'de Amerika'ya iade edilmesi beklenen Assange, Londra'daki Belmash cezaevinde tutuklu bulunuyor.
Wikileaks'ın kurucusu olan Julien Assange, ABD'nin Afganistan ve Irak'taki faaliyetlerini içeren gizli belgeleri yayımladığı 2010 yılından itibaren tartışılan bir isim olarak gündemdeki yerini koruyor.
Bazılarına göre bir kahraman, bazılarına göre ise ABD'nin güvenliğini sarsan tehlikeli bir ajan olarak kabul edilen Avusturalya asıllı Assange, ifşa ettiği 700 belge ile uluslararası diplomatik ilişkileri zedelemişti.
Westwood, "Sadece doğruları söylediği için tutuklandı. O halde belgeleri yayınlayan The Guardian, New York Times, Der Spiégel gibi gazete yöneticilerinin de aynı acımasız tutuma maruz kalmaları gerekirdi" sözleri ile de ilgi çekti.
Vivienne Westwood, 1970'li yıllarda Londra'nın ünlü caddesi Kings Road'da açtığı butikle moda arenasına adım atmış oldu. Kalvinist eğilimli bir aileden gelmesine rağmen, eksantrik tarzı ve gece hayatına olan merakı ile estetik duyarlılığını devamlı eğiterek birçok akımın öncüsü oldu.
Tasarımcının profesyonel hayatındaki rota, Picasso örneğinde olduğu gibi evrimsel gelişme gösteren "sanatçı" özelliği taşıyor kanımca.
Punk döneminde giysilere yansıttığı yaratıcı renklilik, "Too fast to live, too young to die" olarak isimlendirdiği Rock döneminde, pornografik görseller içeren baskılı t-shirt, latex kombinezon, çivili aksesuarlar gibi "sex-shop" kodlarının yüceltilmesi ile başka bir boyuta taşınmış oldu.
İlerleyen yıllarda neo-romantizm akımına eğilim gösteren tasarımcınım makas darbelerinden çıkan kup ve formlar, dünyadaki birçok tasarımcıya "trend kaynağı" olmuştur.
Tasarımcının geleneksel moda kodlarını tahrik etme yeteneği ve aristokrasiye yönelik ironik yaklaşımı bile hoşgörü ile karşılanmış ve hep el üstünde tutulan bir moda fenomeni olarak kabul edilmiştir.
1990 ve 1991 yıllarında ,"İngiltere'nin en iyi moda tasamcısı" ödülüne layık görülen Westvood, İngiltere Kraliçesi tarafından "Excellente Order of British Empire" unvanı ile de şereflendirilmiştir.
Britanya'nın güçlü ve köklü geleneksellik anlayış ve kültürünü gelecekçi kodlarla harmanlayarak kendi tarzını yaratan bu ilginç kadın, bir zamanlar "moda dünyasının haylaz kızı" olarak adlandırılırken, günümüzde "mesleğinin entelektüel yaratıcısı" olarak kabul ediliyor.
79 yaşında hâlâ dimdik ayakta duran ve tezini savunmak için böyle bir protesto performansına imza atan tasarımcının enerjisine saygı duyuyorum.
Alex Akimoğlu kimdir?
Alex Akimoğlu, 1976 yılında Fransa'ya giderek Sorbonne Üniversitesi Fransızca ve Joffrin Byrs Akademisi moda tasarımcılığı bölümlerini bitirdi. Aynı zamanda École Supérieure de Journalisme'de (Gazetecllik Yüksek Okulu) öğrenim gördü.
Pierre Cardin, Jean Louis Scherrer ve Japon markası Hanae Mori'de tasarımcı olarak Paris ve Tokyo'da kariyerini sürdürdü.
Radikal gazetesinde başladığı moda yazarlığına (1997-2007), Referans gazetesinde “Moda Ekonomi” köşesinde (2009 - 2010), İstanbul Life m.o.d.a İstanbul köşesinde (2010 - 2019), ELLE Türkiye dergisinde ELLE Son Bakış köşesi ile devam etti.
2020 yılından beri T24'te yazıyor.
|