07 Aralık 2024

Modada yeni bir trend mi: “Wrong jacket theory”

Yılbaşı gecesi party dress’lerinin üstüne ne giyecekleri düşüncesine kapılmış olan okuyucularıma şimdiden akıma öncülük etmelerinde bir sakınca olmadığını belirtmek isterim. Gardırobunuzu açıp şimdiye kadar eşleşeceğinizi aklınızdan geçirmediğiniz parçaları giyip aynaya bakın, çıkabilirsiniz!

Sosyal medya platformları, modanın geleneksel kodlarını alt üst ederek trend tahminlerini belirlemeyi borsa oyunlarına dönüştürdü. Yapay zekânın da devreye girmesi ile daha da karmaşık bir yola giren “geleceği koklama” uzmanlığı tasarımcıları aşmış durumda.

Son zamanlarda moda endüstrisinde söz sahibi olmaya başlayan start-up şirketleri, yarattıkları programlarla milyonlarca veriyi süzgeçten geçirerek gelecek 6-12 ay arasında ön plana çıkacak trendleri tahmin edebiliyorlar.

Şirketler, ünlü ikonlar, avangardist markalar, mas market pazarları gibi paneller kadar, makro ve mikro influancerlerin etkilerinden de faydalanıyorlar.

New Yorklu moda tasarımcısı, Allison Bornstein, bu mikro infuancerlerden biri olarak adından söz ettiriyor son günlerde.

Bornstein, “çok şık bir elbise veya tayyörün altına uyum kodlarına tamamen aykırı bir ayakkabı seçerek kendi tarzınızı yaratın” fikrini, “wrong shoe theory” (yanlış ayakkabı teorisi) şeklinde taçlandırınca trendler de feleğini şaşırdı diyebiliriz!

Bornstein, Amerikalı aktris Katie Holmes’i şekillendirip uzun kroşe elbisesinin altına Miu Miu marka balerin pabuç giydirerek fotoğrafçıların önüne atınca olanlar oldu ve yanlış ayakkabı teorisi etkisini gösterdi.

Katie Holmes

Genç yıldız Elle Fanning zımba gibi dikilmiş tayyörünün altına şıpıdık tokyolarını giyerek Cannes’da boy gösterirken, top model Kendall Jenner de akıma ilgi gösterince, “en uyumsuzla uyumluluk yaratın” sloganı New Yorklu tasarımcının kontrolünden çıkıp tüm dünyaya yayıldı.

Trend sihirbaz Mucchia Prada, rahat durur mu, şüphesiz hayır. 2025 ilkbahar-yaz sezonu defileler haftasında, Milano podyumlarından bu kez “wrong jacket theory”si (yanlış ceket teorisi) alevlendirmiş oldu.

Prada defilesinde, binlerce dolarlık işlemeli, payetli, taşlı, allı pullu elbiseler bu kez canlı renk paletindeki yağmurluk ve parkalarla sunulunca, Allison Bornstein’ın ortaya attığı masum öneri, idealist ve pragmatist bir estetik algısına dönüşmüş oldu.

Yılbaşı gecesi party dress’lerinin üstüne ne giyecekleri düşüncesine kapılmış olan okuyucularıma şimdiden akıma öncülük etmelerinde bir sakınca olmadığını belirtmek isterim. Gardırobunuzu açıp şimdiye kadar eşleşeceğinizi aklınızdan geçirmediğiniz parçaları giyip aynaya bakın, çıkabilirsiniz!

Geleneksel kodlara başkaldırı dalgası ilk kez bir döneme damgasını vurmuş olan “çılgın çocuk” olarak bilinen Fransız tasarımcı Jean Paul Gaultier’nin ilk Haute Couture (Yüksek Moda) defilesinde, gelinlik altına basket pabuç giydirmesi ile başlamış ve “Gaultier şakalarından” biri olarak kabul görmüştü.

Meksikalı tarihçi, sanat eleştirmeni ve yazar Aveline Lésper, 2015 yılında yayımlanan “Çağdaş Sanat Sahtekârlığı” adlı kitabında, modern sanatta, hiçbir estetik değeri bulunmayan bazı eserlerin, güçlü otoriteler tarafından değer algısı yaratılarak yüceleştirildiğini ve pazara sürüldüğünü yazıyor.

Moda endüstrisinde oluşan bazı trendler, Lésper’in tezine uyumlu görünüyor.

Bakalım wrong jacket teorisi gerçek bir akıma dönüşecek mi, göreceğiz.

Mutlu hafta sonları…

Alex Akimoğlu kimdir?

Alex Akimoğlu, 1976 yılında Fransa'ya giderek Sorbonne Üniversitesi Fransızca ve Joffrin Byrs Akademisi moda tasarımcılığı bölümlerini bitirdi. Aynı zamanda École Supérieure de Journalisme'de (Gazetecllik Yüksek Okulu) öğrenim gördü.

Pierre Cardin, Jean Louis Scherrer ve Japon markası Hanae Mori'de tasarımcı olarak Paris ve Tokyo'da kariyerini sürdürdü.

London Kent University, İstanbul Ticaret Üniversitesi ve İstanbul Bilgi Üniversitesi moda tasarım bölümlerinde akademisyen olarak görev aldı.

Radikal gazetesinde başladığı moda yazarlığına (1997-2007), Referans gazetesinde “Moda Ekonomi” köşesinde (2009 - 2010), İstanbul Life m.o.d.a İstanbul köşesinde (2010 - 2019), ELLE Türkiye dergisinde ELLE Son Bakış köşesi ile devam etti.

2020 yılından beri T24'te yazıyor.

 

Yazarın Diğer Yazıları

Havada “maksimalizm” kokusu mu var?

Birkaç sezondan beri “sessiz lüks”, “ladylike” gibi terimler verilmiş olarak moda trendlerinde hükmünü sürdüren neo-minimalizm akımının sonu mu geliyor? Tarihte minimalizm anlayışına tepki hareketi olarak doğmuş olan maksimalizm tekrar gündemde. Başta, 2011 yılından beri Balmain markasını yöneten Fransız Tasarımcı Olivier Rousteing olmak üzere, genç nesil stilistler minimalizm olgusunun kodlarının yaratıcılığı frenlediğini gerekçe göstererek baş kaldırıyor

Murakami imzalı Louis Vuitton çantalar 2025 yılını renklendirecek

Moda ve sanat ilişkisinin en başarılı örneklerinden biri olan Louis Vuitton ve Takashi Murakami iş birliği, 20 yıl sonra tekrar vitrinlerde. 2003 yılında gerçekleştirilen ikonik birliktelikten doğan çanta koleksiyonunda, markanın amblematik monogamı, Japon sanatçının dokunuşu ile renklenmiş, logomania çılgınlığının doğmasına neden olmuştu

Yolun açık olsun Mathieu Blazy

Lüks sektöründeki hareketlilik, spor camiası ve politika dünyasındaki baş döndürücü hamleleri aratmıyor. Modanın lider markalarından Chanel, uzun süren kulis arkası çalışmalarını sonuçlandırarak İtalyan markası Bottega Venetta’nın tasarımcısı Mathieu Blazy’yi kendi yaratıcı direktör koltuğuna oturttu. Yılın tasarımcı transferinde taşlar tek tek yerine oturtulmaya çalışılırken, Bottega Venetta’nın boşalan yönetmen koltuğuna Carven markasının İngiliz asıllı tasarımcısı Louise Trotter transfer edildi

"
"