17 Ağustos 2024

Nedir bu Pirelli takvimlerinin şifresi?

Her yılbaşı öncesi, ünlü iş adamları, politikacılar, sanatçı, sporcu ve medya mensupları gibi kişliklerin bulunduğu özel bir müşteri listesine hediye olarak gönderilen Pirelli takvimi zaman içinde, internet ortamında binlerce dolar değer biçilen ve koleksiyoncular tarafından kapışılan amblematik bir fenomen haline gelmiş durumda

Pirelli'nin 2015 çekimlerinden Anna Ewers 

DNA’sında bulunan yaratıcılık ve teknolojiyi kullanma özellikleri ile lastik sektörünün en prestijli markalarından biri olan Pirelli, 1964 yılından bu yana gelenek haline getirdiği ünlü Pirelli takviminin 2025 yılı sayısının maestroluğuna Ethan James Green’i getirdi. ‘’The Cal’’ olarak adlandırılmış olan takvim, sadece şirketin rehberinde bulunan kişiliklere yılbaşı hediyesi olarak gönderiliyor.

Manken olarak başladığı kariyerine fotoğrafçı olarak devam etmekte olan Green, moda fotoğrafçılığına olan bakış açısı ile yeni bir akıma öncülük ediyor. Prada, Fendi gibi moda dünyasının pusula niteliğindeki markalarının tanıtım çekimlerini gerçekleştiren Michigan’lı fotoğrafçı, son zamanlarda trend olarak yükselen androjen, kuir kimlik eğilimlerinin öncülerinden biri olarak isim yaptı.

“The Cal” olarak adlandırılan Pirelli takvimi geleneği, 1964 yılından bu yana şirketin İngiltere ayağından doğan bir fikir olarak günümüze kadar geldi. Her yılbaşı öncesi, ünlü iş adamları, politikacılar, sanatçı, sporcu ve medya mensupları gibi kişliklerin bulunduğu özel bir müşteri listesine hediye olarak gönderilen Pirelli takvimi zaman içinde, internet ortamında binlerce dolar değer biçilen ve koleksiyoncular tarafından kapışılan amblematik bir fenomen haline gelmiş durumda.

50. yıla özel çekilen Pirelli Takvimi çekimleri Miranda Kerr, Isabeli Fontana, Karolina Kurkova, Helena Christensen, Alek Wek ve Alessandra Ambrosio modelliğinde gerçekleştirilmişti

Pirelli takvimi, çıkış noktasında erkek ağırlıklı müşteri profiline göz kırpmak amacı ile DNA'sını erotizm, kadın vücudu, kışkırtıcılık, çıplaklık, göz alıcı mekânlar gibi kodlarla zenginleştirmişti. Ancak marka yöneticilerinin asıl iddiası, The Cal’ın basit bir takvimden çok sanatsal değeri olan bir obje olarak algılatmak oldu.

İlk kez olarak 1964 yılında dönemin ünlü fotoğrafçılarından Robert Freeman tarafından İspanya’nın Mayorka adasında gerçekleştirdiği çekimlerle başlayan takvim serüveni, 1974-1984 patlak veren petrol krizi ve 2021 yılı küresel pandemi hariç günümüze kadar süregelen vazgeçilmez bir sanatsal gelenek olarak sürüyor.

Pirelli, 1966 yılında İsviçreli grafik sanatçısı ve fotoğrafçı Peter Knapp 1972 yılında ilk kadın moda fotoğrafçısı Fransız Sarah Moon'la iş birliği yaparak, moda ve sanatta söz sahibi olma yolundaki adımlarını atmaya başladı. Takvim, her yılın öne çıkan siyasi, mimari, sanatsal ve edebi eğilimlerine paralel olarak ünlenen sanatçı ve fotoğrafçılarla çalışma seçimini sürdürüyor. Sarah Moon’un moda dünyasına yeni bir nefes getiren romantik tarzından sonra 1980-1990 yılları arasında prestijli moda etkinliği Haute Couture (Yüksek Terzilik) defilelilerinde yükselen top model fırtınasında ön plana çıkan ünlü mankenler Bert Stern, Herbe Riffs, Richard Avedon gibi dönemin star fotoğrafçılarının objektiflerine poz verdi.

Pirelli Takvimi'nin 1972 çekiminden

Pirelli Takvimi, 95-2000 yılları arasındaki çekimlerini, fotoğraf tarihindeki moda fotoğrafçılığı tanımını yeniden kurgulayarak bir akım yaratan Avustralyalı sanatçı Helmut Newton'un etkisine girmiş olarak gerçekleştirdi. Britanyalı Fotoğrafçı Nick Knight’ın 2004 yılında, dönemin ünlü mankenleri Alek Wek, Karolina Kurkova ve aktris Liberty Ross'un katımlı ile gerçekleştirdiği sürrealist görseller, koleksiyoncuların rüyasını süsleyen en hit sayılardan biri olarak tanınıyor.

Pirelli, Annie Liebovitz, Steven Meisel, Tim Walker, Paolo Roversi, Emma Summerton gibi her biri kendi döneminin top çağdaş fotoğrafçısı olmuş ünlülerle iş birliği yaptı. Selma Blair, Lauron Bush gibi ünlülerler Naomi Campell, Hedi Kluman, Kate Moss, Letitia Casta, Cindy Crawford gibi mankenler Pirelli takvimlerinin prestijli kağıttan basılmış takvim sayfalarında yerlerini aldılar.

Pirelli, içinde bulunduğumuz 2024 yılı takvimini ise Ganalı görsel sanatçı Prens Gyasi Nyantakyi'ye imzalattı. Prens Gyasi kısaltılmış adı ile uluslararası üne sahip olan sanatçı, Timeless (Zamansız) olarak adlandırdığı çalışması ile sanat dünyasına yeni bir ivme kazandırmış oldu.

Afrikalı sanatçı Prens Gyasi'nin çekimlerine 90'lı yılların ünlü modeli Naomi Campbell da katıldı

Gyasi, Pirelli Takvimi "The Cal’’ın 60. yıl dönümünün kutlandığı bu özel sayıda ‘’Zamansız olarak doğmayız, giderek zamansız oluruz’’ sözleri ile duygularını dile getirmiş.

Genç sanatçı, 2024 yılı takvim sayfalarını, çocukluğundan bu yana etkisinde kalmış olduğu kişilikleri canlandırarak kurgulama yöntemi ile ses getirmişti.

Manken Naomi Campell, Amerikalı oyuncu Angela Basset, yazar Margot Lee Shetterly , şair Amanda Gorman, Ganalı çağdaş sanatçı Amaoka Boafo gibi kişiliklerin dışında Majesteleri Otumfuo Osei Tuttu II de çekimlerde yer aldı.

Prens Gyasi, ülkesi Gana’nın yerel dokusunu objektifine yansıtma yeteneği ile Pirelli takviminin varoluş nedenini bir kez daha vurgulamış oldu.

Alex Akimoğlu kimdir?

Alex Akimoğlu, 1976 yılında Fransa'ya giderek Sorbonne Üniversitesi Fransızca ve Joffrin Byrs Akademisi moda tasarımcılığı bölümlerini bitirdi. Aynı zamanda École Supérieure de Journalisme'de (Gazetecllik Yüksek Okulu) öğrenim gördü.

Pierre Cardin, Jean Louis Scherrer ve Japon markası Hanae Mori'de tasarımcı olarak Paris ve Tokyo'da kariyerini sürdürdü.

London Kent University, İstanbul Ticaret Üniversitesi ve İstanbul Bilgi Üniversitesi moda tasarım bölümlerinde akademisyen olarak görev aldı.

Radikal gazetesinde başladığı moda yazarlığına (1997-2007), Referans gazetesinde “Moda Ekonomi” köşesinde (2009 - 2010), İstanbul Life m.o.d.a İstanbul köşesinde (2010 - 2019), ELLE Türkiye dergisinde ELLE Son Bakış köşesi ile devam etti.

2020 yılından beri T24'te yazıyor.

 

Yazarın Diğer Yazıları

Yeni slogan: Ağırbaşlı, mütevazı, minimalist ol

Tasarımcı Jools Lebron'un çalışan kadınlara yönelik yayınladığı "Nasıl ağırbaşlı olunur" başlıklı videosunda kullandığı "very denure, very mindful" sözleri, dakikalar içinde tıklanma rekoru kırarak sosyal medyada viral oldu. Türkçe karşılığını "dikkatli, ağırbaşlı, mütevazı" olarak nitelendirebileceğimiz bu sözler, hızla yayılıp moda dışındaki disiplinleri de etkiledi

Kırmızı halıda Hollywood nostaljisi

Dünyanın en eski sinema etkinliği olan Venedik Film Festivali (La Mostra De Venise), 81. kez kapılarını açtı. Galaya katılan ünlü yıldızların seçmiş olduğu kostümler, Holywood'un altın çağını hatırlatır nitelikte idi. 28 Ağustos-7 Eylül tarihleri arasında gerçekleşmekte olan prestijli etkinlik süresince seçkin davetliler dışında  7. Sanat'a âşık sinemaseverler de aday filmleri izleyebilecekler

Hızlı moda sektörünün lokomotif markası Zara sınıf atlıyor

Yeni bir moda anlayışının kodlarını yaratma stratejisi çerçevesinde, far markası Zara'nın rotasını değiştirme kararı alan İnditex Grubu lüks sektörüne göz dikti. Berchka, Massimo Dutti, Pull & Bear, Oysho ve Stradivarius gibi başarıya ulaşmış hızlı moda markaları da İspanyol şirketinin bünyesinde yer alıyor 

"
"