03 Ağustos 2024

LVMH Grubu, Paris 2024 Olimpiyatları'nı lüksün zirvesine taşıdı

Fransa'nın 100 yıl sonra tekrar ev sahibi olduğu Paris 2024 Olimpiyatları açılış törenini geleneksel kodlar dışına çıkarak yaratıcı ve gösterişli bir açılışa imza atması tüm dünyada heyecan yaratırken, birtakım eleştirilerin de ardı arkası kesilmiyor. 11 Ağustos'ta son bulacak olan Olimpiyat 2024, şimdiden kapanış seremonisine odaklanmış durumda

Etkisinde kaldığınız bazı filmleri birkaç kez izleyip verdiği mesajları, filmografik detayları içinize sindirmek isterisiniz. En son Yunanlı yönetmen Yorgos Lanthimos'un ''The Poor Things'' (Zavallılar) filminde hissettiğim bu duyguyu, Paris 2024 Olimpiyatları açılış töreninde de yaşadım.

Klasik Olimpiyat açılışı kodlarının ters düz edilerek yaratıcılık ve gösteri öğelerinin ön plana çıkartılmak istenmiş olması ve genç sanatçılara açık çek verilmesi, şüphesiz birtakım aşırı uçlara kayan mesajlara ve görsellere yol açmış olabilir.

Açılış programına sanatsal ve estetik değerlendirmelerle bakıldığında, her bir karenin arkasında derin bir araştırma ve kurgu yattığını fark ediyorsunuz.

Seine Nehri'nin bir ana dekor gibi kullanılması ve 6 kilometrelik mesafede Paris'in birbirinden ihtişamlı mimari değerlerinin çeşitli senaryolarla ön plana çıkartılıp büyüleyici bir tiyatro atmosferi yaratılmış olması müthiş bir yaratıcılık eseri.

Moda dünyasının merkezi olarak kabul edilen Paris, Olimpiyat açılışında şanına layık düzeydeki tasarımları ile de göz doldurdu.

Gecenin en ilgi çeken sahnelerinden biri şüphesiz gümüş atlı binicinin nehrin üzerinden geçişi oldu. Genç Fransız tasarımcı Jeanne Friot ve deri atölyesi Robert Mercier'nin ortak çalışması ile tasarlanan atlı binici sahnesi, açılış seremonisine damgasını vurmuş oldu.

Jeanne Friot

Friot, unisex tarzı ile gelecek vaat eden tasarımcılar listesinde yer alıyor. Benim de takdir ettiğim deri uzmanı Mercier ise Hermés, Jean Paul Gaultier, Balenciaga gibi markalar için gerçekleştirdiği ikinci ten niteliğindeki deri çalışmaları ile tanınıyor.

Robert Mercier

Paris 2024 Olimpiyatları'nın premium sponsorlarından biri olarak ön plana çıkan LVMH grubu, bünyesinde bulundurduğu lüks endüstrisinin tüm olanaklarını sunarak, şüphesiz açılışın seyrini değiştirmiş oldu. 

Fransız holdingi LWMH, 1987 yılında Alain Vhevalier ve Henry Racamier'nin (ünlü şampanya ve konyak markaları Moet et Chandon ve Hannesey) ile Louis Vuitton'un bir araya gelmesi ile kuruldu. Ancak 1990 yılında iş adamı Bernard Arnault devreye girerek holdingin yönetimini eline aldı.

Arnault, aynı dönemde patlak veren körfez krizi sonucunda çıkmaza giren lüks dünyasının ünlü markalarını satın almaya başlayarak tröstleşme yoluna gitti.

LVMH günümüzde şampanya ve konyak markalarının dışında Louis Vuitton, Dior, Givenchy, Céline, Kenzo, Fendi, Marc Jacobs, Berluti gibi moda devlerini; Chaumet, Tiffany & Co, Bulgari gibi mücevher markaları ile Fransa'nın en prestijli AVM'si olan Le Bon Marché ve kozmetik zinciri Sephora'yı portföyünde bulunduruyor. LVMH grubunun medya ayağında ise Les Echos ve Le Parisien gazeteleri ile Radio Classique bulunuyor.

Arnault, girişimci iş adamı kimliği kadar sanata ve modaya olan avangardist gözlemleri ile de tanınıyor.

LVMH, Paris 2024 Olimpiyatları'nın tüm üniforma üretimini üstlenmesi dışında, mega etkinliğe katılan sanatçı ve gösteri ekiplerinin kostüm tasarımları için lüks markalarının prestijli atölyelerini devreye soktu.

Celine Dion

Açılışın star markası Dior oldu. Dior atölyeleri, Celine Dion'un krem rengi işlemeli kostümünü tamamen el işçiliği ile gerçekleştirdi. 500 metrelik boncuk işleme ince püskülün kullanıldığı ikonik elbise şüphesiz bir müzede yerini alacak.

Celine Dion'un kostüm tasarımı

Gecenin bir diğer starı Lady Gaga, Fransa'nın kabare kültürüne göz kırpılarak kurgulanan sahne performansında yine Dior imzalı pudra pembesi rengi tüy detaylı sahne elbisesi ile göz doldurdu.


Lady Gaga
Lady Gaga'nun kostüm tasarımı

Fransız pop şarkıcısı olarak lanse edilmesi aşırı sağcılar tarafından protesto edilen siyah şarkıcı Aya Nakamura, antik mitolojiye atfen tasarlanan altın rengi tüylerden oluşan asimetrik elbisesi ile muhteşemdi.

Aya Nakamura
Aya Nakamura'nın kostüm tasarımı

Dior imzası taşıyan mezzo soprano Axelle Saint-Cirel'in Fransız bayrağını temsil eden kırmızı-beyaz-mavi drape kostümü de yine bir müzede yer bulacak değerde idi.

Axelle Saint-Cirel
Axelle Saint-Cirel'in kostüm tasarımı

Bakalım nasıl bir kapanış seremonisi bizi bekliyor, göreceğiz.

Mutlu hafta sonları.

Alex Akimoğlu kimdir?

Alex Akimoğlu, 1976 yılında Fransa'ya giderek Sorbonne Üniversitesi Fransızca ve Joffrin Byrs Akademisi moda tasarımcılığı bölümlerini bitirdi. Aynı zamanda École Supérieure de Journalisme'de (Gazetecllik Yüksek Okulu) öğrenim gördü.

Pierre Cardin, Jean Louis Scherrer ve Japon markası Hanae Mori'de tasarımcı olarak Paris ve Tokyo'da kariyerini sürdürdü.

London Kent University, İstanbul Ticaret Üniversitesi ve İstanbul Bilgi Üniversitesi moda tasarım bölümlerinde akademisyen olarak görev aldı.

Radikal gazetesinde başladığı moda yazarlığına (1997-2007), Referans gazetesinde “Moda Ekonomi” köşesinde (2009 - 2010), İstanbul Life m.o.d.a İstanbul köşesinde (2010 - 2019), ELLE Türkiye dergisinde ELLE Son Bakış köşesi ile devam etti.

2020 yılından beri T24'te yazıyor.

Yazarın Diğer Yazıları

Yeni slogan: Ağırbaşlı, mütevazı, minimalist ol

Tasarımcı Jools Lebron'un çalışan kadınlara yönelik yayınladığı "Nasıl ağırbaşlı olunur" başlıklı videosunda kullandığı "very denure, very mindful" sözleri, dakikalar içinde tıklanma rekoru kırarak sosyal medyada viral oldu. Türkçe karşılığını "dikkatli, ağırbaşlı, mütevazı" olarak nitelendirebileceğimiz bu sözler, hızla yayılıp moda dışındaki disiplinleri de etkiledi

Kırmızı halıda Hollywood nostaljisi

Dünyanın en eski sinema etkinliği olan Venedik Film Festivali (La Mostra De Venise), 81. kez kapılarını açtı. Galaya katılan ünlü yıldızların seçmiş olduğu kostümler, Holywood'un altın çağını hatırlatır nitelikte idi. 28 Ağustos-7 Eylül tarihleri arasında gerçekleşmekte olan prestijli etkinlik süresince seçkin davetliler dışında  7. Sanat'a âşık sinemaseverler de aday filmleri izleyebilecekler

Hızlı moda sektörünün lokomotif markası Zara sınıf atlıyor

Yeni bir moda anlayışının kodlarını yaratma stratejisi çerçevesinde, far markası Zara'nın rotasını değiştirme kararı alan İnditex Grubu lüks sektörüne göz dikti. Berchka, Massimo Dutti, Pull & Bear, Oysho ve Stradivarius gibi başarıya ulaşmış hızlı moda markaları da İspanyol şirketinin bünyesinde yer alıyor 

"
"